Μπαμπάδες από τη Μολδαβία: Φωτογραφική έκθεση προκαλεί τα στερεότυπα

Στη Μολδαβία, οι γενικευμένες πατριαρχικές αντιλήψεις και τα έμφυλα στερεότυπα διαιωνίζουν την άποψη ότι οι γυναίκες είναι υπεύθυνες για την παιδική και οικιακή φροντίδα, ενώ οι πατέρες αναμένεται να είναι οι “κουβαλητές”. Για να προκαλέσει αυτήν την ευρεία αντίληψη, η Πρεσβεία της Σουηδίας οργάνωσε σε συνεργασία με τον ΟΗΕ στη Μολδαβία τη φωτογραφική έκθεση “Πατέρες από τη Μολδαβία και τη Σουηδία”.

Οι φωτογραφίες της έκθεσης, που φιλοξενήθηκε σε εμπορικό κέντρο στο Κισινάου, από τις 17 και 30 Απριλίου 2018, απεικονίζουν πατέρες από τη Μολδαβία και τη Σουηδία να ασχολούνται μόνοι τους με τα παιδιά τους σε διάφορες καθημερινές οικογενειακές καταστάσεις.

Petru Negura, 43-years-old, university professor. Photo: Mihai Turculeț

Tudor Mereacre, 32-years-old, public relations specialist. Photo: Mihai Turculeț

Είναι σημαντικό το γεγονός πως, η έκθεση δείχνει τις θετικές επιπτώσεις που έχει η ισότητα των φύλων για την κατανομή της παιδικής φροντίδας για τα άτομα και την κοινωνία.

Tudor Ceban, 33-years-old, programmer, blogger. Photo: Mihai Turculeț

Σε μια πρόσφατη έρευνα, το 52% των Μολδαβών δήλωσαν ότι είναι ανάρμοστο για έναν άνδρα να μένει στο σπίτι και να κρατάει τα παιδιά, με τη γυναίκα σύντροφο ή σύζυγο να εργάζεται και να αποτελεί τον κύριο τροφοδότη της οικογένειας.

Eugen Șmîcov, 30-years-old, engineer. Photo: Mihai Turculeț

Αυτές οι πατριαρχικές αντιλήψεις και τα έμφυλα στερεότυπα αντικατοπτρίζονται στις οικογενειακές πολιτικές της Μολδαβίας: Οι εργαζόμενες μητέρες δικαιούνται 100% άδεια μετ ‘αποδοχών για 70 ημέρες πριν και 56 ημέρες μετά τη γέννηση ενός παιδιού, αλλά οι πατέρες που εργάζονται λαμβάνουν μόνο 14 ημέρες αμειβόμενη άδεια μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Vladimir Bolocan, 30-years-old, pharmaceutist. Photo: Mihai Turculeț

Τον Απρίλιο του 2016, το Κοινοβούλιο της Μολδαβίας ψήφισε το νόμο 71, με την κυβέρνηση να παράσχει 14 ημέρες πλήρους αδείας πατρότητας. Ο νόμος 71 είχε αντίκτυπο, με περισσότερους από 2.700 πατέρες να παίρνουν την πλήρη άδεια πατρότητας των 14 ημερών το 2017, από 60 το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία της  Εθνικής Ασφαλιστικής Υπηρεσίας της Μολδαβίας.

Mihail Pîslăraș, 32-years-old, border service officer. Photo: Mihai Turculeț

Παρόλα αυτά, παρά τη νομοθετική πρόβλεψη, οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι οι κύριες δικαιούχες της γονικής άδειας για τη φροντίδα των παιδιών: Μόνο 1 στους 10 αποδέκτες είναι άνδρας.

Victor Turcan, 31-years-old, programmer. Photo: Mihai Turculeț

Η ανισότητα αυτή αντανακλάται στα ευρήματα της Έρευνας Χρήσης Χρόνου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το 2011. Με την υποστήριξη του ΟΗΕ στη Μολδαβία, η Έρευνα Χρήσης Χρόνου διαπίστωσε ότι το 60% των γυναικών ασχολούνται καθημερινά με τη φροντίδα των παιδιών, ενώ μόνο το 41% των ανδρών. Αυτός ο υπερβολικός χρόνος που αφιερώνουν οι γυναίκες της Μολδαβίας στην απλήρωτη παιδική μέριμνα περιορίζει τις δυνατότητες εσόδων τους και την προσωπική τους ανάπτυξη.

Vitalie Burlaca, 37-years-old, mechanical operator. Photo: Mihai Turculeț

Μόνο το 40% των γυναικών με παιδιά κάτω των 6 ετών απασχολούνται, σε σύγκριση με το 60% των ανδρών. Ιδίως, για τις γυναίκες με παιδιά κάτω των 3 ετών, μόνο το 10% απασχολούνται, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Andrei Donțu, 35-years-old, artist. Photo: Mihai Turculeț

 

Η Ατζέντα του 2030 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη, ιδίως ο Στόχος 5, ο οποίος προάγει την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση όλων των γυναικών και των κοριτσιών, αποτελεί ευκαιρία για τη Μολδαβία να αναπτύξει δίκαιες πολιτικές, υποδομές και υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας. Οι άνδρες και οι γυναίκες πρέπει να απολαμβάνουν ίσης μεταχείρισης όσον αφορά την εργασία και την πληρωμή, την κατανομή των μη αμειβόμενων οικιακών εργασιών και φροντίδας και την κοινωνική ασφάλιση.

 

Πηγή: unwomen.org

Απόδοση/Επιμέλεια : Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Το 14 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως εξακολουθούν να μην έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες γραμματισμού

Be the first to comment on "Μπαμπάδες από τη Μολδαβία: Φωτογραφική έκθεση προκαλεί τα στερεότυπα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!