Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας και η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (SafeDay) εστιάζουν στην παγκόσμια ανάγκη βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των νέων εργαζομένων και στον τερματισμό της παιδικής εργασίας.
Αυτή η κοινή εκστρατεία στοχεύει στην επιτάχυνση της δράσης για την επίτευξη του Αναπτυξιακού στόχου 8.8 για ασφαλές εργασιακό περιβάλλον για όλους τους εργαζόμενους έως το 2030 και για την επίτευξη του Αναπτυξιακού στόχου 8.7 για τον τερματισμό όλων των μορφών παιδικής εργασίας έως το 2025.
Για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας 2018, η εστίαση βρίσκεται στον τερματισμό της επικίνδυνης παιδικής εργασίας. Αποτελεί μια προτεραιότητα στις ευρύτερες εκστρατείες της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας κατά της παιδικής εργασίας και στις εκστρατείες για την ασφαλή και υγιή εργασία των νέων που βρίσκονται σε νόμιμη ηλικία εργασίας.
Περίπου 73 εκατομμύρια παιδιά απασχολούνται σε επικίνδυνες εργασίες – σχεδόν τα μισά από τα 152 εκατομμύρια παιδιά ηλικίας 5 έως 17 ετών που εξακολουθούν να βρίσκονται στα δεσμά της παιδικής εργασίας. Αυτά τα παιδιά απασχολούνται σκληρά σε ορυχεία και χωράφια, εργοστάσια και σπίτια, εκτεθειμένα σε φυτοφάρμακα και άλλες τοξικές ουσίες, κουβαλώντας βαριά φορτία ή δουλεύοντας για πάρα πολλές ώρες. Πολλά από αυτά τα παιδιά υποφέρουν από μακροχρόνιες σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις και οι ίδιες οι ζωές τους βρίσκονται σε κίνδυνο.
Κανένα παιδί κάτω από την ηλικία των 18 ετών δεν θα πρέπει να εκτελεί επικίνδυνη εργασία όπως ορίζεται στις συμβάσεις της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την παιδική εργασία, συγκεκριμένα στη Σύμβαση για την ελάχιστη ηλικία απασχόλησης του 1973 (αριθ. 138) και στη Σύμβαση αριθ. 182, σχετικά με τις χειρότερες μορφές παιδικής εργασίας.
“Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στον κίνδυνο από ότι οι ενήλικες. Απαιτούνται επείγουσες ενέργειες για να διασφαλιστεί ότι κανένα παιδί ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν απασχολείται σε επικίνδυνη παιδική εργασία”, αναφέρει ο γενικός διευθυντής της ILO, Guy Ryder με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας.
Νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας με τίτλο “Towards the Urgent Elimination of Hazardous Child Labour”, διαπιστώνει ότι ορισμένοι επαγγελματικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης στο ψυχολογικό στρες και στις χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται συχνότερα, είναι ακόμη πιο σοβαροί για τα παιδιά από ότι είχε προηγουμένως θεωρηθεί.
Ένα ακόμη βασικό εύρημα της έκθεσης είναι ότι η εφηβεία, ως περίοδος σωματικής ωρίμανσης, μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα και να διαρκέσει έως και την ηλικία των 20 ετών. Μέσα σε αυτή την εκτεταμένη περίοδο ανάπτυξης, τα παιδιά (και οι νεαροί ενήλικες) αντιμετωπίζουν μια σειρά από ευαλωτότητες που απαιτούν αποκρίσεις σε επίπεδο νομοθεσίας και πρακτικής.
Η έκθεση περιγράφει την κρίσιμη και αμοιβαία διασύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης και της υγείας: η έλλειψη εκπαίδευσης αυξάνει τον κίνδυνο αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία από την εργασία και αντιστρόφως, η ποιοτική εκπαίδευση οδηγεί σε θετικές και προστατευτικές επιπτώσεις στην υγεία.
Παρά το γεγονός ότι ο συνολικός αριθμός των παιδιών σε επικίνδυνες εργασίες μειώθηκε τα τελευταία χρόνια, η πρόοδος περιορίστηκε για τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά που εκτελούν επικίνδυνες εργασίες. Μεταξύ του 2012 και του 2016, δεν υπήρξε σχεδόν καμία μείωση του αριθμού των παιδιών ηλικίας από 5 έως 11 ετών που εκτελούσαν παιδική εργασία και ο αριθμός των πιο ευάλωτων και νεότερων παιδιών σε επικίνδυνες εργασίες στην πραγματικότητα αυξήθηκε.
Source: Global Estimates of Child Labour: Results and trends, 2012-2016 , Geneva, September 2017. |
Η Ατζέντα για την Αειφόρο Ανάπτυξη του 2030 επιβεβαιώνει εκ νέου τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάργησης των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της επικίνδυνης εργασίας, την ανάγκη προώθησης ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος για όλους τους εργαζομένους και θέτει ως στόχο τον τερματισμό όλων των μορφών παιδικής εργασίας έως το 2025.
Θα πρέπει να σταματήσει η είσοδος των παιδιών στην παιδική εργασία, πολλά από τα οποία, ιδίως στη γεωργία, ξεκινούν να εργάζονται συνήθως από την ηλικία των έξι, επτά ή οκτώ ετών.
Πηγή: ilo.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr