Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών 2018

Η Παγκόσμια ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών εορτάζεται κάθε χρόνο για την ενίσχυση της παγκόσμιας δράσης και της συνεργασίας για την επίτευξη του στόχου μιας διεθνούς κοινωνίας χωρίς ναρκωτικά. Αυτός ο παγκόσμιος εορτασμός αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του μεγάλου προβλήματος που αντιπροσωπεύουν τα παράνομα ναρκωτικά για την κοινωνία.

«Listen First: Το να ακούμε τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους είναι το πρώτο βήμα για να τους βοηθήσουμε να μεγαλώσουν υγιείς και ασφαλείς» είναι μια πρωτοβουλία του UNODC (Γραφείο του ΟΗΕ για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αύξηση της υποστήριξης της πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών που βασίζεται σε επιστημονικά ευρήματα αποτελώντας κατ’ αυτό τον τρόπο μία αποτελεσματική επένδυση για την ευημερία των παιδιών και των νέων, των οικογενειών τους και των κοινοτήτων τους. 

 

“Η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα που εμποδίζουν την επίτευξη του στόχου για έναν κόσμο δίχως χρήση ναρκωτικών. Υπάρχει η κρίση των οπιοειδών και άλλα επείγοντα προβλήματα χρήσης ναρκωτικών, που συνδυάζονται με κενά στις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες που αφήνουν πάρα πολλούς ανθρώπους χωρίς τη βοήθεια που χρειάζονται, με παράνομη καλλιέργεια και εμπορία ναρκωτικών, με συσχετιζόμενη εγκληματικότητα και βία και διασύνδεση τους με τις προκλήσεις της ανάπτυξης, τις συγκρούσεις και την τρομοκρατία.

Το “Listen First”, θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, είναι μια πρωτοβουλία του UNODC για την αύξηση της υποστήριξης της πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών που βασίζεται σε επιστημονικά ευρήματα. 

Οι έρευνες διαπιστώνουν ότι από η πρώιμη εφηβεία έως και το τέλος αυτής, αποτελεί μια κρίσιμη χρονική περίοδος κινδύνου για την έναρξη χρήσης ουσιών. Σπάζοντας την αλυσίδα των κοινωνικών, νευροβιολογικών και ψυχολογικών παραγόντων και ανισοτήτων που μπορούν να αυξήσουν την επιρρέπεια στις διαταραχές της χρήσης ουσιών, μπορούμε να βοηθήσουμε τους νέους να μεγαλώσουν υγιείς και ασφαλείς. 

Ακούγοντας τις ανάγκες των παιδιών και των νέων, η πρόληψη μπορεί να συμβάλει στην ασφάλεια, την υγεία και την ευημερία τους και να τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους. Όλες οι κοινωνίες μας θα ήταν καλύτερες αν αφιερώνονταν περισσότεροι πόροι για τη στήριξη στρατηγικών πρόληψης της χρήσης ναρκωτικών που βασίζονται σε επιστημονικά ευρήματα, οι οποίες αποτελούν μια υγιή και αποτελεσματική επένδυση στις οικογένειες, τα σχολεία και τις κοινότητες.”

Από την Δήλωση του Εκτελεστικού Διευθυντή του UNODC για την Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης και της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών / 26-6-2018

 

 

 

 

 

 

Πηγή: unodc.org/listenfirst

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ιατροπολιτική και Μετανεωτερικότητα

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα κατά της Χρήσης και της Παράνομης Διακίνησης Ναρκωτικών 2018"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!