Πλησιάζοντας τον στόχο της Βιώσιμης Ανάπτυξης μέσω της Κοινωνικής Προστασίας

του Babatunde Omilola

Μετάφραση / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Κύρια Σημεία

• Με στόχο να επιταχυνθεί η πρόοδος για την επίτευξη της Ατζέντας 2030 για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, η επέκταση της κοινωνικής προστασίας αποτελεί μία θεμελιώδης προσέγγιση δοθείσης της ολιστικής αντιμετώπισης των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών διαστάσεων της φτώχειας.

• Καθώς περιλαμβάνουν μία εννοιολόγηση με βάση τα δικαιώματα, τα Κατώτατα Όρια Κοινωνικής Προστασίας (Social Protection Floors) βοηθούν στην προώθηση του σχεδιασμού συστημάτων που προσεγγίζουν όλους τους ανθρώπους με εστίαση σε όσους βρίσκονται μακρύτερα από τη γραμμή φτώχειας όπως και τους ευάλωτους ανθρώπους, τα άτομα με αναπηρία, τους ιθαγενείς, τα παιδιά, τους νέους και τους ηλικιωμένους, ενώ παράλληλα βελτιστοποιούν τις συνέργειες μεταξύ των τομέων ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολλαπλές μορφές ανισοτήτων που ενισχύουν τη φτώχεια.

• Η κοινωνική προστασία μπορεί να επιτελέσει έναν ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών.

• Μέσω της απόκρισης απέναντι στις άμεσες συνέπειες της φτώχειας, με την παράλληλη αύξηση της ανθεκτικότητας των πληθυσμών απέναντι στα οικονομικά σοκ μακροπρόθεσμα και της δημιουργίας ευκαιριών για ενταξιακή και βιώσιμη μεγέθυνση, η κοινωνική προστασία βοηθά στη γεφύρωση της σχέσης μεταξύ ανθρωπιστικών και αναπτυξιακών ζητημάτων.

• Η κοινωνική προστασία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων της παγκόσμιας ατζέντας για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσω αρκετών άμεσων και έμμεσων τρόπων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΝΕΟ POVERTY BRIEF TOY CROP

Διαβάστε Επίσης  Σημείωμα Πολιτικής για τις Στεγαστικές Συνθήκες των παιδιών στην Ε.Ε

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!