Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων

Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα, υπογράφηκε κατά τη διάρκεια της Ημερίδας με θέμα: «Οικοδομώντας μια ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων στο πλαίσιο της ποινικής δικαιοσύνης», που διοργάνωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε συνεργασία με το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, στο Μέγαρο Μουσικής.

Τη Συμφωνία Συνεργασίας υπέγραψαν: ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, η Γ’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κα Αναστασία Χριστοδουλοπούλου, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Δημήτριος Βίτσας, ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών κ. Νικόλαος Τόσκας, ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Γ. Γιαννόπουλος, ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, ο Γενικός Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Δημήτριος Κράνης, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Επίτιμος Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος, ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, εκπρόσωπος του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κ. Philippe Leclerc, και η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ κα Καλλιόπη Θεολογίτου.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Σταύρος Κοντονής, υπογράμμισε πως «το ρατσιστικό έγκλημα μας αφορά όλους. Στρέφεται κατά οποιουδήποτε προσώπου ή ομάδας που μπορεί να θεωρηθεί από κάποιους ως «διαφορετικό», λόγω φυλής, χρώματος, θρησκείας, γενεαλογικών καταβολών, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή αναπηρίας. Ταυτόχρονα όμως στρέφεται εναντίον της Δημοκρατίας και του πυρήνα της ίδιας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας».   

«Η ελληνική κοινωνία εκλήθη να σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος για το μέγεθος και τις δυνάμεις της, αυτό των προσφυγικών ροών. Στο θέμα αυτό επέδειξε συγκινητική αλληλεγγύη. Δυστυχώς όμως, δεν λείπουν και στην Ελλάδα οι ακραίες φωνές μίσους και βίας, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η ακροδεξιά μάχεται να ξανασηκώσει ανάστημα εξουσίας». Ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε τα όσα έχουν γίνει πράξη, μεταξύ άλλων:

Στην ομιλία της η Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κα Μαρία Γιαννακάκη αναφέρθηκε στους στόχους της Συμφωνίας, τονίζοντας ότι «η θεσμική κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αποτελούν αξίες άρρηκτα συνυφασμένες με τις αρχές του Κράτους Δικαίου και του Δημοκρατικού μας Πολιτεύματος, και ως εκ τούτου αποτελούν προτεραιότητα της Ελληνικής Πολιτείας».

 

Διαβάστε Επίσης  ChildRescue Εφαρμογή: Καινοτομία για την Έρευνα και Εντοπισμό Αγνοούμενων Παιδιών

Be the first to comment on "Συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!