Διαδικτυακή Πλατφόρμα Mind Your Trip: Δωρεάν παρέμβαση σε χρήστες Νέων Ψυχοδραστικών Ουσιών

Στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος “Click for Support- REALized” (στο οποίο συμμετέχει η χώρα μας μέσω του Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας «Αθηνά Υγεία») σχεδιάστηκε και ξεκίνησε να λειτουργεί η διαδικτυακή πλατφόρμα Mind Your Trip: https://gr.mindyourtrip.eu/el/

Ο κύριος στόχος της καμπάνιας Mind Your Trip είναι να δώσει αντικειμενικές πληροφορίες σε χρήστες ΝΨΟ και να τους δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να αξιολογήσουν τη χρήση τους. Έτσι στην πλατφόρμα δίνεται η δυνατότητα σε νέους να λάβουν μέρος στην δωρεάν διαδικτυακή παρέμβαση με συμβουλές από ειδικούς και να ενημερωθούν για τις Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες. Όταν επιθυμούν, οι χρήστες μπορούν να εγγραφούν σε κάποια απο τις τρεις ενότητες για να αλλάξουν τη χρήση τους: 

  • Ενότητα 1: Αποκτώ Επίγνωση – Η ενότητα αυτή επικεντρώνεται στην παρακολούθηση της χρήσης των ΝΨΟ
  • Ενότητα 2: Ασφαλέστερη Χρήση – Η ενότητα αυτή επικεντρώνεται στη μείωση της βλάβης
  • Ενότητα 3: Σταματάω ή Μειώνω – Η ενότητα αυτή επικεντρώνεται στην αλλαγή της χρήσης των ΝΨΟ: στο να μειώσεις ή να σταματήσεις τη χρήση

 

Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες

Οι Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες, γνωστές και ως «χημικές/συνθετικές ουσίες», παρασκευάζονται έτσι ώστε να μιμούνται την επίδραση μιας ελεγχόμενης από τον νόμο ουσίας, χωρίς να ταξινομούνται στις παράνομες ουσίες ή/και να ανιχνεύονται από τους καθιερωμένους ελέγχους ψυχοδραστικών ουσιών. Περιλαμβάνουν ψυχοδραστικές ουσίες που έχουν χαρακτηριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Νέες Ψυχοδραστικές Ουσίες (ΝΨΟ).

Στην κατηγορία των ΝΨΟ ανήκουν εκατοντάδες ψυχοδραστικές ουσίες και σχεδόν κάθε εβδομάδα εμφανίζονται και καινούριες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι κατάταξης αυτών των ουσιών. Ένας από αυτούς είναι o “Τροχός των Ουσιών”, ο οποίος δημιουργήθηκε από τη βρετανική οργάνωση DrugWatch με βάση τη βρετανική νομοθεσία. Στην πλατφόρμα Mind your Trip χρησιμοποιείται μία παρόμοια προσέγγιση.

 

Δείτε συνοπτικά τις διαφορετικές κατηγορίες των ΝΨΟ 

 

mindyourtrip.eu

 

Διαβάστε Επίσης  Ο Π.Ο.Υ. καλεί για μαζική αύξηση των επενδύσεων στον τομέα της ψυχικής υγείας

 

Be the first to comment on "Διαδικτυακή Πλατφόρμα Mind Your Trip: Δωρεάν παρέμβαση σε χρήστες Νέων Ψυχοδραστικών Ουσιών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!