Είναι η κοινωνική σύνδεση ο κάλλιστος δρόμος προς την ευτυχία;

Εάν θέλετε να είστε πιο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη, θα πρέπει να εστιάσετε στις σχέσεις σας.

 

Της Kira M. Newman| 27 Ιουνίου 2018

Μετάφραση- Επιμέλεια: Οδυσσέας Διαμάντης

 

Ποιες είναι οι προσωπικές σας στρατηγικές για την ευτυχία;

Σχεδόν 1.200 Γερμανοί διερεύνησαν αυτό το ερώτημα σε μια πρόσφατη μελέτη1 – και στη συνέχεια η Julia M. Rohrer και οι συνεργάτες της επανεμφανίστηκαν έναν χρόνο αργότερα για να μάθουν πόσο ευτυχισμένοι αισθάνονταν οι τότε συμμετέχοντες. Οι ερευνητές βρήκαν ότι δεν οδηγούν όλοι οι δρόμοι στην ευτυχία.

Στις έρευνες, οι συμμετέχοντες στη μελέτη αναγνώρισαν για πρώτη φορά πόσο ικανοποιημένοι ήταν με τη ζωή τους σε δεκαβάθμια κλίμακα (0-10) και στη συνέχεια κατέγραψαν τις ιδέες τους για τη διατήρηση ή την ενίσχυση της ικανοποίησης από τη ζωή τους στο μέλλον. Μετά από ένα χρόνο, ανέφεραν και πάλι την ικανοποίηση από την ζωή τους και απάντησαν μερικές ερωτήσεις για το πώς είχαν περάσει τον χρόνο τους.

Αναλύοντας τα δεδομένα, οι ερευνητές μπορούσαν να διακρίνουν δύο διαφορετικούς τύπους στρατηγικών ευτυχίας: κοινωνικό και ατομικό. Κάποιοι στόχοι, όπως να βλέπουμε περισσότερο τους φίλους και την οικογένεια, να συμμετέχουμε σε μια μη κερδοσκοπική εταιρεία ή να βοηθάμε τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, θέτουν τους συμμετέχοντες σε επαφή με άλλα άτομα. Ο άλλος τύπος στόχου είναι να μένει κανείς υγιής, να βρει μια καλύτερη δουλειά ή να κόψει το κάπνισμα-πράγματα που δεν απαιτούν αναγκαστικά επένδυση χρόνου με τους ανθρώπους.

Τελικά, οι άνθρωποι που κατέγραψαν τουλάχιστον μια κοινωνική στρατηγική τείνουν να ακολουθούν και να περάσουν περισσότερο χρόνο κοινωνικοποίησης εκείνου του έτους, και αυτοί (με τη σειρά τους) έγιναν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Ήταν αυτοί που δεσμεύονταν να διδάξουν στο γιο τους να κολυμπήσει ή να κατανοήσουν καλύτερα τους άλλους, να πάνε ένα ταξίδι με τον σύντροφό τους ή να γνωρίσουν νέους ανθρώπους.

Εν τω μεταξύ, οι άνθρωποι που επικεντρώθηκαν σε ατομικούς στόχους δεν βελτίωσαν την ικανοποίηση από την ζωή τους κατά τη διάρκεια του έτους. Στην πραγματικότητα, ο επικεντρωμένος στον εαυτό δρόμος προς την ευτυχία ήταν ακόμη λιγότερο αποτελεσματικός από ό,τι όταν κάποιος δεν είχε καθόλου σχέδια δράσης, πράγμα που συνέβαινε περίπου στους μισούς συμμετέχοντες. Αυτοί οι άνθρωποι ήταν είτε σχετικά ικανοποιημένοι, γράφοντας “Όλα είναι ωραία” ή “δεν θα άλλαζα πολλά” -ή ήλπιζαν για αλλαγές στις εξωτερικές συνθήκες, όπως στους πολιτικούς της χώρας. Στην πραγματικότητα, ήταν καλύτερα σε σύγκριση με τους ανθρώπους που ακολουθούσαν ατομικές στρατηγικές.

Διαβάστε Επίσης  Μελέτη των ψυχολογικών επιπτώσεων της πανδημίας του covid-19 στην κοινότητα | Ψυχιατρικός Τομέας του ΓΝΝΘΑ "Η Σωτηρία"

Αυτά τα ευρήματα υποστηρίζουν μια προηγούμενη μελέτη2, η οποία πρότεινε ότι τα άτομα που επιδιώκουν έντονα την ευτυχία δεν είναι πάντα πιο ευχαριστημένα. Αυτό ισχύει μόνο σε πολιτισμούς που καθορίζουν την ευτυχία ως προς την κοινωνική δέσμευση και την βοήθεια προς τους άλλους (όπως η Ανατολική Ασία και η Ρωσία, αλλά όχι η Γερμανία ή οι Ηνωμένες Πολιτείες).

Αυτό που φαίνεται αληθές σε όλους τους πολιτισμούς είναι ότι οι κοινωνικές συνδέσεις είναι καίριες για την ευημερία. Για παράδειγμα, οι πολύ χαρούμενοι άνθρωποι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοί και τείνουν να έχουν ισχυρές σχέσεις3· τα παιδιά με ένα πλουσιότερο δίκτυο συνδέσεων μεγαλώνουν για να είναι πιο ευτυχισμένοι ενήλικες· και η κοινωνικοποίηση είναι μια από τις πιο θετικές καθημερινές δραστηριότητες. Αλλά αυτή είναι μία από τις λίγες μελέτες που συγκρίνουν πραγματικά τα κοινωνικά και ατομικά μονοπάτια για την ευτυχία – και διαπιστώνουμε ότι η σύνδεση με τους άλλους μπορεί να είναι εγγενώς πιο αποδοτική.

Ή, σύμφωνα με τους ερευνητές, ίσως οι κοινωνικοί στόχοι είναι ευκολότερο να επιτευχθούν. Θα μπορούσατε να υποστηρίξετε ότι χρειάζονται μόνο λίγες τηλεφωνικές κλήσεις για να ξεκινήσετε να ξοδεύετε περισσότερο χρόνο με φίλους, αλλά η υγιεινή διατροφή απαιτεί συνεχή και επαναλαμβανόμενη προσπάθεια – και οι στόχοι όπως η εξεύρεση νέας θέσης εργασίας δεν τελούν υπό πλήρη έλεγχο. Οι άνθρωποι που επικεντρώνονται σε κοινωνικούς στόχους θα μπορούσαν απλώς να τους πετύχουν πιο συχνά, αντλώντας κάποια ικανοποίηση από αυτούς.

 

Η Kira M. Newman είναι η υπεύθυνη σύνταξης του Greater Good. Είναι επίσης η δημιουργός του The Year of Happy, ενός ετησίου κύκλου μαθημάτων στην επιστήμη της ευτυχίας, και της CaféHappy, μιας συνάντησης με βάση στο Τορόντο.

 

Σημειώσεις:

  • Rohrer, J. M., Richter, D., Brümmer, M., Wagner, G. G., & Schmukle, S. C. (2018). Successfully Striving for Happiness: Socially Engaged Pursuits Predict Increases in Life Satisfaction. Psychological science, 0956797618761660.
  • Ford, B. Q., Dmitrieva, J. O., Heller, D., Chentsova-Dutton, Y., Grossmann, I., Tamir, M., … & Bokhan, T. (2015). Culture shapes whether the pursuit of happiness predicts higher or lower well-being. Journal of Experimental Psychology: General144(6), 1053.
  • Diener, E., & Seligman, M. E. (2002). Very happy people. Psychological science13(1), 81-84.

 

Πρωτότυπη πηγή:

https://greatergood.berkeley.edu/article/item/is_social_connection_the_best_path_to_happiness

Διαβάστε Επίσης  Τετάρτη 6 Μαΐου 2020: Παγκόσμια Ημέρα της Ψυχικής Υγείας της Μητέρας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!