Οι θέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη επί του νομοσχεδίου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας»

Με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου με τίτλο «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας», ο Συνήγορος του Πολίτη επεσήμανε τις ακόλουθες παρατηρήσεις, με γνώμονα την προστασία του συμφέροντος του παιδιού, όπως περιγράφεται στο άρθρο 3 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ν.2101/1992).

Το σχέδιο νόμου επιχειρεί να ανταποκριθεί στην υπαρκτή ανάγκη βελτιώσεων στους θεσμούς της αναδοχής και της τεκνοθεσίας για την προστασία των παιδιών που δεν έχουν οικογένεια ή για το συμφέρον τους πρέπει να απομακρυνθούν από αυτή και στην ανατροπή του υφιστάμενου μοντέλου ιδρυματικής προστασίας τους. Με τις παρατηρήσεις της Αρχής επισημαίνονται σημεία, όπου η διαφαινόμενη, θετική, αρχική πρόθεση των συντακτών του δεν εξυπηρετείται με τον καλύτερο τρόπο από τις ρυθμίσεις, που περιλαμβάνει.

Η Αρχή σημείωσε αρχικά ότι ο όρος «υιοθεσία» είναι μάλλον παρωχημένος, καθώς δεν ανταποκρίνεται ετυμολογικά στην νομική και κοινωνική πραγματικότητα. Εμμένοντας στην ανάγκη εκσυγχρονισμού της συγκεκριμένης νομικής ορολογίας, ο Συνήγορος του Πολίτη επιλέγει τη χρήση του όρου «τεκνοθεσία».

Ως προς την ουσία του, το ως άνω σχέδιο φαίνεται να επιφέρει σύγχυση μεταξύ αναδοχής του Αστικού Κώδικα και αναδοχής προβλεπόμενης στο ΠΔ 86/2009, μεταξύ ιδιωτικής και κρατικής, δεν προβλέπει επαρκώς διαφοροποιημένες προϋποθέσεις για τη συγγενική αναδοχή και, ως αποτέλεσμα, επιτείνει τη σύγχυση μεταξύ αναδοχής και τεκνοθεσίας.

Επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη για το Νομοσχέδιο Αναδοχής-τεκνοθεσίας 

synigoros.gr

Διαβάστε Επίσης  Ερωτήσεις και απαντήσεις για το νέο Κοινωνικό Ταμείο και το Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση την περίοδο 2021-2027

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!