Κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking 2018, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) εστιάζει στην ανάγκη “απάντησης στο φαινόμενο του trafficking με θύματα παιδιά και νέους ανθρώπους”. Η φετινή εκστρατεία εστιάζει στο γεγονός πώς περίπου το ένα τρίτο των θυμάτων trafficking είναι παιδιά. Έτσι, η θεματική εφιστά την προσοχή στα ζητήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά-θύματα trafficking και στις πιθανές πρωτοβουλίες δράσεων που συνδέονται με την προστασία και διασφάλιση της δικαιοσύνης για τα παιδιά-θύματα.
Τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking σε Ανθρώπους, το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη της Εγκληματικότητας υπογραμμίζει την άμεση ανάγκη ενίσχυσης των αποκρίσεων σχετικά με το φαινόμενο του trafficking σε παιδιά και νέους ανθρώπους. Η προστασία των πλέον ευάλωτων ανθρώπων ανάμεσά μας έχει καταστεί εξόχως σημαντική, καθώς οι ανθρωπιστικές κρίσεις και οι ένοπλες συγκρούσεις οδηγούν τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους σε ιδιαίτερο κίνδυνο εμπορίας και διακίνησης. Οι κίνδυνοι οξύνονται όταν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι βρίσκονται σε κίνηση, και συχνά όταν είναι επίσης απομακρυσμένοι από τις οικογένειές τους. Ταυτόχρονα, οι διακινητές (traffickers) εκμεταλλεύονται τη χρήση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών για να στοχεύσουν προς νέους ανθρώπους με αυτά τα μέσα. Για αυτό το λόγο το UNODC καλεί για το έτος 2018 σε δράσεις για την προστασία και βοήθεια των παιδιών και νέων ανθρώπων θυμάτων-trafficking.
Παρότι σχεδόν κάθε χώρα έχει εγκαθιδρύσει εθνική νομοθεσία για την εμπορία και διακίνηση ανθρώπων σε σύμπνοια με το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών κατά του Trafficking σε Ανθρώπους (UN Trafficking in Persons Protocol), πολλά παιδιά και νέοι άνθρωποι δεν αναγνωρίζονται ποτέ ως θύματα trafficking. Αυτό το γεγονός παρεμποδίζει την πρόσβαση σε προστασία και σε μέτρα βοήθειας συμπεριλαμβανομένης της κατάλληλης στέγασης, εκπαίδευσης και φροντίδας.
Η έμφαση προς μία παγκόσμια απόκριση στο φαινόμενο του trafficking παιδιών και νέων ανθρώπων θα πρέπει να εστιάζει στην εφαρμογή διεθνών προτύπων και νορμών, όπως το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών κατά του Trafficking και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και στην ενδυνάμωση των εγχώριων πλαισίων για την παιδική προστασία. Ειδική προσοχή θα πρέπει να δοθεί στις ιδιαίτερες ευαλωτότητες των παιδιών και των νέων ανθρώπων, στα δικαιώματα και ανάγκες για την ενίσχυση της αποκατάστασής τους και στη διασφάλιση πως δεν κρατούνται, ούτε τιμωρούνται για πράξεις που διέπραξαν ως αποτέλεσμα της διακίνησής τους.
Δείτε επίσης: Παιδικό Trafficking

Υφίσταται ανάγκη να “Δράσουμε Τώρα” όλοι/όλες μας ώστε να ενισχύσουμε την προστασία και τη βοήθεια, όχι μόνο σε διεθνές επίπεδο ή σε επίπεδο Κράτους Μέλους. Αποτελεί ηθική επιταγή για όλους μας να λάβουμε άμεσες ειδικές δράσεις, με πρωταρχική μέριμνα το καλύτερο συμφέρον των παιδιών και των νέων ανθρώπων. Όλοι θα πρέπει να πραγματοποιούν δράσεις όποτε μπορούν, καλώντας για παράδειγμα τηλεφωνικές γραμμές άμεσης βοήθειας και διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε εκπαίδευση και φροντίδα.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Trafficking σε Ανθρώπους, στις 30 Ιουλίου, παρέχει μία ευκαιρία να αναστοχαστούμε για την κοινή μας ευθύνη για τον τερματισμό του trafficking και να επιδείξουμε αλληλεγγύη προς τα θύματα
Δείτε επίσης: Θέμα: Παιδικό Trafficking – Εκστρατεία 19 Ημέρων κατά της Παιδικής Κακοποίησης
Το Πρωτόκολλο των Ηνωμένων Εθνών κατά του Trafficking σε Ανθρώπους εν συντομία: Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών το 2000, αποτελώντας το πρώτο και μοναδικό διεθνές εργαλείο που διαθέτει αναγνωρισμένο/ συμφωνηθέντα ορισμό για το trafficking σε ανθρώπους. Υποστηρίζει την συνολική προσέγγιση, σε διεθνές, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο, για την πρόληψη του trafficking σε ανθρώπους, την τιμωρία των διακινητών και την βοήθεια των θυμάτων, με πλήρη προστασία για τα ανθρώπινα δικαιώματά τους. |
Μετάφραση / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
Πηγή: unodc.ogr
socialpolicy.gr