Παθηματική πολιτική και κρίση

Σωτηρία Γούναρη

Στην παρουσίαση αυτή θα αποπειραθώ να μιλήσω για την παθηματική πτυχή του νομαδισμού, όπως αυτός έχει οριστεί από τους Deleuze και Guattari αλλά και την Rosi Braidotti. Το νομαδικό μοντέλο, προσφέρει μια μέθοδο ανάλυσης που αφορά την ενεργό εκφόρτιση των συγκινήσεων, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την κρατική διαχείριση των συναισθημάτων ως καθυστερημένων συγκινήσεων. Χρησιμοποιώντας τον νομαδισμό, θα επιχειρήσω να αναλύσω προεξάρχοντες τρόπους αντιμετώπισης της κρίσης στο ελληνικό παράδειγμα, όπως τον στιγματισμό και τη διαχείριση πληθυσμών που θεωρήθηκαν “πλεονάζοντες” ή “επικίνδυνοι” (οι οροθετικές, οι μετανάστες), ως παθηματικές πολιτικές. Δηλαδή, ως πολιτικές κατά τις οποίες η γράμμωση του πραγματικού και δυνητικού χώρου, βασίστηκε κεντρικά στην αιχμαλώτιση της ικανότητας για δράση των ανεπιθύμητων πληθυσμών και ταυτόχρονα στην κυκλοφορία αισθημάτων φόβου και πανικού στο ευρύτερο κοινωνικό πεδίο.

Το εργαλείο της παθηματικότητας, μας επιτρέπει να δούμε ενικές μεθοδεύσεις παραγωγής ανεπιθύμητων σωμάτων ως μεθόδους αιχμαλώτισης των κοινωνικών συναισθημάτων στις γραμμομοριακές αποσπασματικότητες της υγείας, της φυλής, της τάξης, του φύλου. Ως αποτέλεσμα η επανεδαφικοποίηση των επιθυμιών στο φιλελεύθερο οικονομικό μοντέλο και στα κανονικοποιημένα έμφυλα, φυλετικά και σεξουαλικά πρότυπα, με λίγα λόγια η εμπέδωση της νόρμας τοποθετεί την κρίση στο χρόνο του ακίνητου, απαράλλαχτου, στατικού. Ο νομαδισμός θα είναι ένα μοντέλο μέσα από το οποίο θα επιχειρήσουμε την κυκλοφορία συγκινήσεων και επιθυμιών για νέα μοντέλα ύπαρξης πέραν του φιλελεύθερου ανταγωνιστικού προτύπου.

 

Η Σωτηρία Γούναρη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1984. Σπούδασε αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όπου και έγραψε την ερευνητική της εργασία πάνω στο έργο του ντελεζιανά εμπνευσμένου Αμερικάνου αρχιτέκτονα, Greg Lynn. Μετακινήθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα “Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας” του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η διπλωματική της εργασία αφορά την πολιτική διάσταση της φιλοσοφικής έννοιας του νομαδισμού, όπως αυτή αναπτύχθηκε από τους Deleuze και Guattari αλλά και την Rosi Braidotti.

xotiria@yahoo.gr

 

Πηγή: deleuzeandguattariathens2015.blogspot.com

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!