Τα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου προτείνουν μέτρα για την καταπολέμηση του mobbing και της σεξουαλικής παρενόχλησης

  • Έως το 55% των γυναικών στην ΕΕ έχουν υποστεί σεξουαλική παρενόχληση
  • H καταγγελία των περιστατικών θα πρέπει να γίνει ευκολότερη για τα θύματα
  • Οι θύτες θα πρέπει να υποβάλλονται σε σκληρές και αποτρεπτικές κυρώσεις

Τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης θα πρέπει να δέχονται βοήθεια ώστε να καταγγέλλουν τα περιστατικά και στους θύτες θα πρέπει να επιβάλλονται κυρώσεις, αναφέρουν τα μέλη της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε σχετικό προσχέδιο έκθεσης που υιοθετήθηκε.

Στο πλαίσιο του δημόσιου διαλόγου με αφορμή το σκάνδαλο Weinstein και την Εκστρατεία #MeToo, που βοήθησε στην αναχάραξη των ορίων του τι συνιστά σεξουαλική παρενόχληση και αποδεκτή συμπεριφορά, η Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε προσχέδιο έκθεσης (21 ψήφοι υπέρ, 0 κατά, 5 αποχέςπροτείνοντας μέτρα για την καταπολέμηση της ηθικής παρενόχλησης και σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας στην ΕΕ.

Αποδοκιμάζοντας το γεγονός πώς οι νόμοι και οι ορισμοί για αυτά τα φαινόμενα ποικίλουν μεταξύ των κρατών-μελών, επαναλαμβάνουν το κάλεσμά τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνοντας Οδηγία κατά όλων των μορφών βίας εναντίον των γυναικών (VAW), συμπεριλαμβάνοντας επικαιροποιημένους κοινούς ορισμούς και νομικά πρότυπα που να τις αντιμετωπίζουν ως εγκληματικές πράξεις.

 

Τα θύματα δεν θα πρέπει να φοβούνται να καταγγείλουν ένα περιστατικό σε χώρο εργασίας

Το προσχέδιο της Έκθεσης υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη για τα κράτη-μέλη, τις τοπικές αρχές και τις συνδικαλιστικές ενώσεις να κατανοήσουν τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες για την καταγγελία περιστατικών σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας και να τους παρέχουν πλήρη υποστήριξη ώστε να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά με ασφάλεια, δίχως φόβο πιθανών συνεπειών.

Καλεί επίσης τα κράτη μέλη να ενθαρρύνουν πολιτικές στους χώρους εργασίας που να είναι βασισμένες στην πρόληψη, στις εμπιστευτικές διαδικασίες για την διαχείριση αντιδράσεων/διαμαρτυριών, και στις σκληρές και αποτρεπτικές κυρώσεις για τους θύτες.

 

Μηδενική ανοχή για την σεξουαλική παρενόχληση στην πολιτική

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καλούν όλα τα πολιτικά κόμματα να αντιμετωπίσουν την σεξουαλική παρενόχληση ιδίως αναφορικά μέσω της αναθεώρησης των κανόνων για την εισαγωγή πολιτικής μηδενικής ανοχής και κυρώσεων για τους δράστες. Προτρέπουν επίσης τα εθνικά και τοπικά κοινοβούλια να παρέχουν πλήρη υποστήριξη προς τα θύματα, να διερευνούν τις υποθέσεις, να τηρούν ένα εμπιστευτικό αρχείο των υποθέσεων και να διασφαλίζουν την υποχρεωτική κατάρτιση όλου του προσωπικού και των μελών σχετικά με το σεβασμό και την αξιοπρέπεια.

 

“Εικονικοί” δημόσιοι χώροι: πώς θα καταπολεμηθεί η διαδικτυακή παρενόχληση

Το προσχέδιο της Έκθεσης προτρέπει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταλήξει σε έναν νέο ορισμό του “δημόσιου χώρου”, που να αντικατοπτρίζει τις εξελισσόμενες τεχνολογίες επικοινωνίας και την ανάδυση των “εικονικών” δημόσιων χώρων όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι ιστοσελίδες, που έχουν δημιουργήσει περισσότερες “ευκαιρίες” για παρενόχληση και βία σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα. Τα μέλη του ΕΚ καλούν τα κράτη-μέλη να υπενθυμίσουν προς τους παρόχους internet πώς έχουν καθήκον να προστατεύουν τους πελάτες – χρήστες του διαδικτύου μέσω της αντιμετώπισης περιστατικών επαναλαμβανόμενης κακοποίησης ή παρακολούθησης και να προειδοποιούν τους δράστες πώς δεν μπορούν να δρουν δίχως τιμωρία.

Τέλος, επαναλαμβάνουν πώς οι εκστρατείες ευαισθητοποίησης και η εκπαίδευση σε όλα τα επίπεδα αποτελούν θεμελιώδη εργαλεία για τη διευκόλυνση της αντιμετώπισης της έμφυλης βίας στους δημόσιους χώρους.

 

Μετάφραση / Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας

Πηγή: europarl.europa.eu

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πορεία υλοποίησης του Έργου PEGASUS – Αντιμετωπίζοντας το έμφυλο χάσμα στις συντάξεις στην Ελλάδα

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!