Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας 2018: Δημοκρατία υπό πίεση – Λύσεις για έναν μεταβαλλόμενο κόσμο

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Δημοκρατίας (15 Σεπτεμβρίου 2018) αποτελεί μια ευκαιρία να αναζητήσουμε τρόπους για την αναζωογόνηση της δημοκρατίας και την αναζήτηση απαντήσεων στις συστημικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Αυτό περιλαμβάνει την αντιμετώπιση των οικονομικών και πολιτικών ανισοτήτων, την δημιουργία δημοκρατιών χωρίς αποκλεισμούς, με τη συμμετοχή των νέων και των αποκλεισμένων στο πολιτικό σύστημα και καθιστώντας τις δημοκρατίες πιο καινοτόμες και ανταποκρινόμενες στις αναδυόμενες προκλήσεις, όπως είναι η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Με τη φετινή 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η Διεθνής Ημέρα της Δημοκρατίας αποτελεί επίσης μια ευκαιρία να αναδειχθούν οι αξίες της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως βασικά στοιχεία της δημοκρατίας. Η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία δηλώνει ότι «Η λαϊκή θέληση είναι το θεμέλιο της κρατικής εξουσίας.» (άρθρο 21.3), έχει εμπνεύσει τη δημιουργία Συνταγμάτων σε όλο τον κόσμο και έχει συμβάλει στην παγκόσμια αποδοχή δημοκρατικών αξιών και αρχών. Η δημοκρατία, με τη σειρά της, παρέχει το φυσικό περιβάλλον για την προστασία και την αποτελεσματική υλοποίηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Δείτε επίσης: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2017 – Ετήσια εκστρατεία για την επερχόμενη 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

 

Η Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030 εστιάζει στη δημοκρατία στον Στόχο 16, αναγνωρίζοντας τους αδιαίρετους δεσμούς μεταξύ ειρηνικών κοινωνιών και αποτελεσματικών, υπεύθυνων και αποκλειστικών θεσμών.

 

“Η δημοκρατία δέχεται πολλές πιέσεις σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή εδώ και δεκαετίες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αυτή η Παγκόσμια Ημέρα πρέπει να μας κάνει να αναζητήσουμε τρόπους για να ενισχύσουμε τη δημοκρατία και να αναζητήσουμε απαντήσεις για τις συστημικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει. Αυτό σημαίνει την αντιμετώπιση της ανισότητας, τόσο της οικονομικής όσο και της πολιτικής. Σημαίνει να κάνουμε τις δημοκρατίες μας πιο συμμετοχικές, φέρνοντας τους νέους και τους αποκλεισμένους στο πολιτικό σύστημα. Σημαίνει δημοκρατίες πιο καινοτόμες που να ανταποκρίνονται στις αναδυόμενες προκλήσεις.

Εργαζόμενοι για ένα μέλλον που δεν αφήνει κανέναν πίσω, απαιτείται να εξετάσουμε βασικά επείγοντα ερωτήματα. Για παράδειγμα, ποιος θα είναι ο αντίκτυπος της μετανάστευσης ή της αλλαγής του κλίματος στη δημοκρατία στην επόμενη γενιά; Πώς αξιοποιούμε καλύτερα τις δυνατότητες των νέων τεχνολογιών αποφεύγοντας παράλληλα τους κινδύνους; Πώς θα οικοδομήσουμε μια καλύτερη διακυβέρνηση ώστε η δημοκρατία να προσφέρει καλύτερες ζωές και να ανταποκρίνεται πλήρως στις προσδοκίες του κόσμου;

Στη φετινή Διεθνή Ημέρα της Δημοκρατίας, ας δεσμευτούμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το μέλλον της δημοκρατίας.”

 

António Guterres – Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

 

Πηγή: un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Δήλωση της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!