Διεθνής Ημέρα Ειρήνης 2018: “Το δικαίωμα στην ειρήνη – Η 70η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα Ειρήνης εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 21 Σεπτεμβρίου. Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ έχει δηλώσει ότι είναι μια μέρα αφιερωμένη για την ενίσχυση των ιδανικών της ειρήνης, τόσο εντός των χωρών όσο και μεταξύ όλων των εθνών και των λαών.

Τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών ενέκριναν τους 17 Στόχους για την Βιώσιμη Ανάπτυξη το 2015, επειδή κατανόησαν ότι δεν θα ήταν δυνατόν να οικοδομηθεί ένας ειρηνικός κόσμος, αν δεν γίνουν βήματα για την επίτευξη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης για όλους τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και για να διασφαλιστεί η προστασία των δικαιωμάτων τους. Οι βιώσιμοι στόχοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως η φτώχεια, η πείνα, η υγεία, η εκπαίδευση, η κλιματική αλλαγή, η ισότητα των φύλων, το νερό, η υγιεινή, η ενέργεια, το περιβάλλον και η κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Διαβάστε επίσης : Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Μηδενική Φτώχεια – Μηδενική Πείνα – Καλή Υγεία και Ευημερία (Στόχος 1,2,3)

 

Ο Στόχος 16 για την Βιώσιμη Ανάπτυξη «Ειρήνη, Δικαιοσύνη και Ισχυροί Θεσμοί» απαιτεί την προώθηση ειρηνικών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών για βιώσιμη ανάπτυξη, την παροχή πρόσβασης στη δικαιοσύνη για όλους και για την οικοδόμηση αποτελεσματικών και υπεύθυνων θεσμών χωρίς αποκλεισμούς σε όλα τα επίπεδα. Ειρηνική κοινωνία είναι εκείνη όπου υπάρχει δικαιοσύνη και ισότητα για όλους. Η ειρήνη θα επιτρέψει τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου περιβάλλοντος και ένα βιώσιμο περιβάλλον θα συμβάλει στην προώθηση της ειρήνης.

 

Διαβάστε επίσης: Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ισότητα των Φύλων – Λιγότερες Ανισότητες (Στόχος 5, 10)

 

 “Το δικαίωμα στην ειρήνη – Η 70η επέτειος της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων”

 #peaceday #standup4humanrights

Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας Ειρήνης εορτάζει την 70η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. 

Πρόκειται για ένα έγγραφο ορόσημο στην ιστορία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η Διακήρυξη, που εκπονήθηκε από αντιπροσώπους με διαφορετικό νομικό και πολιτιστικό υπόβαθρο από όλες τις περιοχές του κόσμου, εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στο Παρίσι, στις 10 Δεκεμβρίου 1948, ως κοινό πρότυπο επίτευξης για όλους τους λαούς και για όλα τα έθνη. 

Η Παγκόσμια Διακήρυξη – το κείμενο με τις περισσότερες μεταφράσεις στον κόσμο,  είναι διαθέσιμο σε περισσότερες από 500 γλώσσες και είναι τόσο επίκαιρο σήμερα όσο και ήταν και την ημέρα που εγκρίθηκε.

Διαβάστε επίσης: Η Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (στα ελληνικά)

 

“Είναι καιρός όλα τα έθνη και όλοι οι άνθρωποι να ανταποκριθούν στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία αναγνωρίζει την εγγενή αξιοπρέπεια και τα ίσα και αναφαίρετα δικαιώματα όλων των μελών της ανθρώπινης φυλής. Αυτό το έτος σηματοδοτεί την 70ή επέτειο αυτού του εγγράφου ορόσημο.” 

Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres

 

Η Οικουμενική Διακήρυξη αναφέρει στο άρθρο 3. «Όλοι έχουν το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική ασφάλεια». Αυτά τα στοιχεία δημιουργούν το θεμέλιο της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ειρήνης στον κόσμο.

 

Πηγή: un.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Τα μέτρα καραντίνας λόγω του κορονοϊού αποκαλύπτουν τις φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις εντός της αστυνομίας

There is one comment

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!