Υπηρεσίες Φροντίδας στην ΕΕ για τη βελτίωση της Ισότητας των Φύλων

Η παρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα για τις Υπηρεσίες Φροντίδας στην Επιτροπή Γυναικών (3/9/2018)

Αν αμείβουμε τις γυναίκες για να μένουν σπίτι και να παρέχουν υπηρεσίες φροντιστή είναι λύση χωρίς κοινωνικό όφελος. Φυσικά, πρέπει να τους αποδοθούν οικονομικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, αφού στην ουσία αντικαθιστούν έναν επαγγελματία φροντιστή.

Όμως, προσοχή! Δεν θέλουμε μια επιδοματική πολιτική που θα εμποδίζει στις γυναίκες την είσοδο στην αγορά εργασίας. Ας μην μετατρέψουμε τις γυναίκες σε υποκατάστατο του ακρωτηριασμένου κοινωνικού κράτους.

Δυο πράγματα για τις τροπολογίες. Οι περισσότερες κινούνται σε καλή κατεύθυνση. Όμως, τις χαρακτηρίζει μια μεγάλη αντίφαση. Στις εισαγωγικές σκέψεις, σχεδόν όλες οι τροπολογίες αναδεικνύουν την άνιση κατανομή των ευθυνών φροντίδας ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες και στον αποκλεισμό των γυναικών από την αγορά εργασίας, προκειμένου να φροντίσουν μέλη της οικογένειας. Όταν όμως ερχόμαστε στις προτάσεις, βλέπουμε πως οι περισσότερες θέσεις είναι συγκρατημένες και συντηρητικές.

Επίσης, σε πολλές από τις τροπολογίες παρουσιάζεται μια προβληματική θέση. Ότι η πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας είναι κυρίως θέμα ατομικής επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικά είδη φροντίδας, δημόσιας ή ιδιωτικής. Λάθος! Και το λάθος είναι τεράστιο. Η δική μας θέση αρχής πρέπει να είναι η δημιουργία και ενίσχυση ενός δικτύου δημόσιων και κοινοτικών υπηρεσιών φροντίδας. Δεν θέλουμε μια κερδοσκοπική αγορά φροντίδας που συντηρεί αποκλεισμούς και ανισότητες.

Δείτε την παρέμβαση της Ευρωβουλεύτριας στη σημερινή συζήτηση για τις Υπηρεσίες Φροντίδας στην Επιτροπή Γυναικών. Οι τροπολογίες που κατέθεσε, ως σκιώδης εισηγήτρια της GUE/NGL, και άλλοι ευρωβουλευτές ζητούν ενίσχυση των δημόσιων δομών φροντίδας για παιδιά, αναπήρους και ηλικιωμένους που τα τελευταία χρόνια έχουν κατακρεουργηθεί από τις πολιτικές λιτότητας. Αυτό είναι το κυριότερο μέτρο για να ενισχυθεί η θέση των γυναικών, στις οποίες πέφτει το κύριο βάρος της φροντίδας.

Διαβάστε Επίσης  Απαιτείται άμεση δράση: εξασφάλιση αξιοπρεπούς στέγασης για τους αιτούντες άσυλο και τους πρόσφυγες που διέμεναν προηγουμένως στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας

Be the first to comment on "Υπηρεσίες Φροντίδας στην ΕΕ για τη βελτίωση της Ισότητας των Φύλων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!