1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία | 21, 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2018

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου η συνέντευξη Τύπου για την  1η Ευρωπαïκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία, στο Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Ο κ. Χάρης Κούντουρος, Αναπληρωτής Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, άνοιξε τη συζήτηση αναφερόμενος στη βασική προτεραιότητα του Ευρωπαïκού Κοινοβουλίου να στηρίζει πρωτοβουλίες που συμβάλλουν στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και των δικαιωμάτων των Ευρωπαίων πολιτών. Ένα γεγονός που επιβεβαίωσε και η κυρία Κλημεντίνη Διακομανώλη, Εκπρόσωπος της Αντπροσωπείας Ευρωπαïκής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας τη σημασία και τον ουσιαστικό ρόλο που κατέχει το πρόγραμμα Erasmus+ (σ.σ. το πρόγραμμα Erasmus έχει συμπληρώσει 30 έτη, αποτελώντας μία εμπειρία ζωής για τους συμμετέχοντες και ένα εργαλείο αύξησης της απασχολησιμότητάς τους, σύμφωνα με την κυρία Διακομανώλη) στην υλοποίηση έργων με επιστημονική και πρακτική υπόσταση. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια Ευρώπη που οι φωνές και οι ανάγκες όλων των πολιτών θα ακούγονται και θα έχουν δυναμική, αναφέρθηκαν, τόσο ο κ. Κούντουρος όσο και η κυρία Διακομανώλη, στη σημασία της συμμετοχής όλων μας στις επικείμενες Ευρωπαïκές Εκλογές.

Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί μία ευκαιρία για την άρση των κοινωνικών προκαταλήψεων και την προβολή των θεμάτων ψυχικής υγείας. Έχει λάβει την ανώτατη υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani) καθώς η ψυχική υγεία αποτελεί μία κοινή πρόκληση για τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.

Στη Συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκαν οι εκπροσώποι από τις Πρεσβείες της Τσεχίας, Beata Lejtnarova και της Κροατίας, Zvonimir Sviben, καθώς και οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Χαράλαμπος Ζελενίτσας-Τεχνικός Διευθυντής, Μιχαήλ Κουτσούρης, Διευθυντής Στρατηγικής Ανάπτυξης και Γεώργιος Βασσάλος, εκπαιδευτής futsal ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (Βλαδίμηρος Πέτσας, Διευθυντής) –  οι οποίες έχουν θέσει υπό την Αιγίδα τους την 1η Ευρωπαïκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία – καθώς και o Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γαλατσίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Πρόερος του ΚΣΔΕΟ ΕΔΡΑ, Μαρία Κερασόγλου, αναφερόμενη στην γενικότερη δράση του φορέα στον τομέα της ψυχικής υγείας αλλά και στη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, για τη σύνδεση του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης με την ψυχική υγεία, όπου η ΕΔΡΑ έχει τη συντονιστική και οργανωτική ευθύνη.  Αναλυτικά στη φιλοσοφία και στους στόχους της  τριήμερης Διοργάνωσης αναφέρθηκε ο κύριος Νίκος Ανδρεόπουλος, project manager EVENTS Project, επισημαίνοντας πώς για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό επίπεδο πραγματοποιείται μία αθλητική διοργάνωση εστιασμένη στην ψυχική υγεία. 

 

“H διοργάνωση βασίζεται στην ολοκληρωμένη και ολιστική προσέγγιση της ψυχικής υγείας”. 

Νίκος Ανδρεόπουλος, project manager EVENTS Project

 

Λεπτομέρειες για τη διάρθρωση του προγράμματος των αθλητικών δραστηριοτήτων δόθηκαν από την υπεύθυνη αθλητικού προγράμματος,  Ψυχολόγο/Επιστήμων Φυσικής Αγωγής, Ελεωνόρα Μάρκου.

 

Περιγραφή του έργου

Η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία της σύνδεσης της Ψυχικής Υγείας με τον Αθλητισμό και τη Φυσική Άσκηση 

Η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού έργου EVENTS Project –το οποίο συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS+/Sport- και έχει σαν στόχο τη σύνδεση των πεδίων του Αθλητισμού και της Σωματικής Άσκησης με την Ψυχική Υγεία, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ψυχικών διαταραχών, καθώς και για την καταπολέμηση  του κοινωνικού στίγματος. Φορέας υποβολής της σχετικής πρότασης και Συντονιστής του έργου είναι ο οργανισμός Κοινωνικές Συνεταιριστικές Δραστηριότητες Ευπαθών Ομάδων – «ΕΔΡΑ» που δραστηριοποιείται στο πεδίο της Ψυχικής Υγείας από το 2001.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Antonio Tajani, της Γενικής Γραμματείας  Αθλητισμού, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, ενώ έχει λάβει και την Αρωγή & Στήριξη του Υπουργείου Υγείας. Παράλληλα, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΕΚΠΑ προσφέρει στη διοργάνωση την επιστημονική υποστήριξη της.

Στις εγκαταστάσεις του Άλσους Βεΐκου, με την υποστήριξη του Δήμου Γαλατσίου, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο διήμερο -Παρασκευή 21 & Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου-, ενώ την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου έχουν προγραμματιστεί αθλητικές και καλλιτεχνικές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους στο πάρκο του Πεδίον του Άρεως, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής.  

Στην 1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία θα συμμετέχουν 14 χώρες και 35 φορείς, ενώ και οι τρεις μέρες είναι ανοιχτές για το γενικό κοινό, τόσο για άμεση συμμετοχή στις δραστηριότητες όσο και για παρακολούθηση των δρώμενων.

Στόχος της 1ης Ευρωπαϊκής Αθλητικής Διοργάνωσης για την Ψυχική Υγεία είναι η ευρωπαϊκή θεσμική σύζευξη  των πεδίων του Αθλητισμού και της Ψυχικής Υγείας, για ένα κίνημα που θα προάγει έναν δραστήριο τρόπο ζωής, τον αθλητισμό για όλους, τον αθλητισμό για την ψυχή και την έμπρακτη εφαρμογή μιας ενεργητικής στάσης ζωής που την οφείλουμε ο καθένας στον εαυτό του και στους άλλους.

www.eventsproject.eu

Fb page: @Events Project

 

Το socialpolicy.gr είναι μεταξύ των χορηγών επικοινωνίας

 

Διαβάστε Επίσης  Νέο Επιμορφωτικό Σεμινάριο "Δεξιότητες Συμβουλευτικής και Ψυχολογική Αξιολόγηση" | Κε.δι.βι.Μ-1 «ΕΔΡΑ»

Be the first to comment on "1η Ευρωπαϊκή Αθλητική Διοργάνωση για την Ψυχική Υγεία | 21, 22 & 23 Σεπτεμβρίου 2018"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!