Αντιμετωπίζοντας την έκταση και την ιδιαιτερότητα της σωματικής και σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών

  • Η έκταση του φαινομένου σωματικής και σεξουαλικής βίας την οποία υφίστανται οι γυναίκες στην ΕΕ απαιτεί την επανεξέταση των σχετικών πολιτικών. Περίπου 8 % των γυναικών έχουν βιώσει σωματική και/ή σεξουαλική βία κατά τους δώδεκα μήνες που προηγήθηκαν της συνέντευξης για την έρευνα* και μία στις τρεις γυναίκες έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σωματικής και/ή σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

 

  • Η σεξουαλική βία, ειδικά, είναι ένα διαδεδομένο έγκλημα το οποίο απαιτεί συντονισμένη δράση με στόχο την αντιμετώπιση των διαφόρων κοινωνικών αντιλήψεων που συνδέονται με τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών. Μία στις 10 γυναίκες έχει πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας από την ηλικία των 15 ετών και άνω, και μία στις 20 γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού από την ηλικία των 15 ετών και άνω.

 

  • Από τις συμμετέχουσες στην έρευνα, οι οποίες δηλώνουν ότι έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας από μη συντρόφους (από την ηλικία των 15 ετών και άνω), σχεδόν μία στις 10 αναφέρει ότι στο πιο σοβαρό περιστατικό εμπλέκονταν περισσότεροι δράστες. Υπάρχει ανάγκη ενισχυμένης υποστήριξης από ειδικούς για τα θύματα σεξουαλικής βίας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει περιστατικά με περισσότερους δράστες.

 

  • Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι οι νέες γυναίκες, ως ομάδα, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Συνεπώς, οι νέες γυναίκες έχουν ανάγκη από στοχευμένη πρόληψη και ενημέρωση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών.

 

  • Η βία κατά των γυναικών μπορεί να αντιμετωπιστεί ως δημόσιο ζήτημα και οι εκστρατείες και τα μέτρα αντιμετώπισης της βίας κατά των γυναικών πρέπει να στοχεύουν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Οι άνδρες, γενικά, πρέπει να συμμετέχουν ενεργά σε πρωτοβουλίες που αντιμετωπίζουν τη βία κατά των γυναικών.

 

  • Η σύμβαση της Κωνσταντινούπολης του Συμβουλίου της Ευρώπης και η οδηγία της ΕΕ για τα θύματα της  εγκληματικότητας θεσπίζουν νέα πρότυπα για την αντιμετώπιση των θυμάτων της βίας λόγω φύλου. Τα κράτη μέλη της ΕΕ μπορούν να ενθαρρυνθούν να επικυρώσουν τη συνθήκη. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει τουλάχιστον να επανεξετάσουν τη νομοθεσία τους προκειμένου να διασφαλίσουν ότι είναι σύμφωνη με τη σύμβαση και την οδηγία της ΕΕ.

Η βία κατά των γυναικών ως φαινόμενο

Η Βία κατά των Γυναικών αποτελεί μία από τις πιο σοβαρές παραβιάσεις της ισότητας των φύλων. Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) έχει λάβει τα ηνία σε αυτή τη θεματική μέσω της διεξαγωγής της μεγαλύτερης έως τώρα έρευνας στην ΕΕ αναφορικά με τις εμπειρίες των γυναικών από περιστατικά βίας. Με αφετηρία τον Μάρτιο του 2014, τα αποτελέσματα της έρευνας του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για τη Βία Κατά των Γυναικών περιλαμβάνουν αναλυτικά διαδικτυακά εργαλεία που επιτρέπουν στους χρήστες να εξερευνούν τα ευρήματα της έρευνας (Survey data explorer).

Η σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση που επηρεάζει δυσανάλογα τις γυναίκες – όπως η “ενδοοικογενειακή” βία και οι σεξουαλικές επιθέσεις – υποβαθμίζουν έτερα κύρια θεμελιώδη δικαιώματα πέραν της αρχής της ισότητας, όπως την αξιοπρέπεια και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

 

Πηγή: Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2014), *Βία κατά των γυναικών: πανευρωπαϊκή έρευνα – Τα αποτελέσματα με μια ματιά.

Διαβάστε Επίσης  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά τη γνώμη των πολιτών σχετικά με τη νέα Στρατηγική για τα Δικαιώματα των Παιδιών

Be the first to comment on "Αντιμετωπίζοντας την έκταση και την ιδιαιτερότητα της σωματικής και σεξουαλικής βίας κατά των γυναικών"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!