Έξι χρόνια μετά τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, τέσσερις νεαρές ηθοποιοί της θεατρικής ομάδας «Ανδρομέδα», οι Ντίνα Κούκου, Φανή Γρύλλη, Σοφία Ρούβα και Αναστασία Τσούτση, από κοινού με την Έφη Σισμανίδου, γίνονται οι «Γυναίκες από Χώμα» κι αφηγούνται τις ιστορίες και τις μαρτυρίες τους. Οι μαρτυρίες τους ζωντανεύουν στη σκηνή -άλλοτε σοβαρά, άλλοτε ειρωνικά κι άλλοτε με θυμό κι οργή- όλη την τραγική ιστορία της χειραγώγησης, της κακομεταχείρισης και της διαφθοράς που έζησαν. Το έργο, σε σύνθεση κειμένων και σκηνοθεσία Κοραή Δαμάτη, θα παίζεται έως και τις 28 Οκτωβρίου στον Πολυχώρο Vault στον Βοτανικό, κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:15.
«Η πρώτη μας παράσταση θέλουμε να είναι ένας τρόπος αντίστασης, διαμαρτυρίας, αλλά και διατήρησης της μνήμης, για αυτό και δημιουργήσαμε την Ομάδα «Ανδρομέδα», υποστηρίζουν. «Την άνοιξη του 2012, με τη διαπόμπευση των οροθετικών γυναικών, συνειδητοποιήσαμε πόσο εύκολα καταπατούνται και εξευτελίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κι αυτό είναι κάτι που αφορά όλους μας», υπογραμμίζουν. «Ερευνήσαμε, ενημερωθήκαμε, αναζητήσαμε ουσιαστικές απαντήσεις, καθώς η ομάδα μας θέλει να καταπιάνεται και να θίγει θέματα ανισότητας, ρατσισμού, κοινωνικής αδικίας και καταπίεσης», αναφέρουν και προσθέτουν πως «Οι Γυναίκες από Χώμα» είναι μια παράσταση που φωτίζει τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ζωής».
Υπόθεση έργου
Τον Απρίλιο του 2012, είχε υπογραφεί η υγειονομική διάταξη 39 Α, βασισμένη σε Αναγκαστικό Νόμο του 1940, σύμφωνα με την οποία το υπουργείο Υγείας θα μπορούσε να προχωρήσει σε εξαναγκαστικό υγειονομικό έλεγχο οποιουδήποτε ατόμου. Ήδη από τότε, έγκριτοι νομικοί διατράνωναν την έωλη και διάτρητη διαδικασία. Ωστόσο, με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας, η οποία πλέον μετατοπιζόταν από το πεδίο της πρόνοιας και της περίθαλψης στο πεδίο της καταστολής και της πειθάρχησης, χτίστηκε το υπόβαθρο, για τη διοχέτευση του ηθικού πανικού. Οι πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, οι άνθρωποι που είχαν απολέσει την ικανότητα να προστατέψουν τους εαυτούς τους, αυτοί που είχαν αποβληθεί από τον κοινωνικό ιστό, βρέθηκαν στο στόχαστρο των διώξεων. Μέσα σε λίγες μέρες, εκατοντάδες τοξικοεξαρτημένες ή άστεγες γυναίκες προσάγονται, ελέγχονται, χωρίς τη θέληση τους, ως πιθανοί φορείς του HIV και όσες είναι θετικές προφυλακίζονται και δίνονται τα στοιχεία τους στη δημοσιότητα. Εκτός από τη πρώτη κοπέλα που βρέθηκε σε οίκο ανοχής ως θύμα trafficking, καμία άλλη δε συνελήφθηκε σε διαδικασία που να σχετίζεται με το σεξ. Παρ’ όλα αυτά κατηγορήθηκαν ως «εκδιδόμενες» και παραπέμφθηκαν με την κατηγορία της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης». Μια κατηγορία που ακόμη κι αν ίσχυε –αποδείχθηκε περίτρανα στο δικαστήριο ότι δεν ίσχυε– έριχνε το βάρος της μη χρήσης προφυλακτικού σ’ αυτές, για να βγάλει λάδι τους «οικογενειάρχες» πελάτες που, όπως είναι γνωστό, είναι εκείνοι που απαιτούν τη μη χρήση προφυλακτικού από τις κοπέλες που καταναγκαστικά ή εξαναγκαστικά ασκούν πορνεία. |
Οι «Γυναίκες από Χώμα» συζητούν με το κοινό για τις ιστορίες και τις μαρτυρίες τους
Τις δυο τελευταίες Παρασκευές του Οκτωβρίου, 19 και 26, μετά το τέλος της παράστασης θα πραγματοποιηθούν ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό, διάρκειας μιας ώρας.
Στις 19 Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν οι: Κατερίνα Μάτσα, ψυχίατρος και διευθύντρια του 18 ΑΝΩ, Ελένη Σπαθανά, δικηγόρος υπεράσπισης των γυναικών από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, Χρύσα Μπότση, γιατρός και μέλος της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τις διωκόμενες οροθετικές και η Κορίνα Χατζηνικολάου, Επιστημονική Σύμβουλος, Γραφείο Εθνικού Εισηγητή για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων & Επίκουρη Καθηγήτρια Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας, ΤΕΠΑΕ, ΑΠΘ. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο δημοσιογράφος Γιώργος Γιουκάκης.
Στις 26 Οκτωβρίου θα συμμετάσχουν οι: Χαρά Παπαγεωργίου, δικηγόρος υπεράσπισης των γυναικών από την Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, Χρύσα Μπότση, γιατρός και μέλος της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης για τις διωκόμενες οροθετικές και Κατερίνα Μάτσα,ψυχίατρος και διευθύντρια του 18 ΑΝΩ και ο Ηρακλής Μοσκώφ, Εθνικός Εισηγητής για την Καταπολέμηση της Εμπορίας Ανθρώπων. Τη συζήτηση θα συντονίζει η δημοσιογράφος Μαρία Λούκα.
Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και υποστηρίζεται από το Break the Chain.
Συζητήσεις που θα δώσουν απαντήσεις σε θέματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Συντελεστές
Σύνθεση κειμένων – Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Μουσικοί διάλογοι και σχολιασμοί: Χρήστος Κότσι
Σκηνικά-κοστούμια: Παύλος Ιωάννου
Σχεδιασμός φωτισμών: Κοραής Δαμάτης
Hair Design: Ντάνιελ Αθανασίου
Παίρνουν μέρος αλφαβητικά: Φανή Γρύλλη, Ντίνα Κούκου, Σοφία Ρούβα, Έφη Σισμανίδου, Αναστασία Τσούτση
Φωνές: Μαρία Καβουκίδου – Θεοδώρα Σιάρκου
Παραγωγή: Θεατρική ομάδα Ανδρομέδα
Εισιτήρια
Κανονικό: 12 ευρώ
Προπώληση – Φοιτητικό: 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ
Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
κάθε Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:15 Διάρκεια: 75′ (χωρίς διάλειμμα) (*) Δεν ενδείκνυται για παιδιά.
(*) Μετά την έναρξη της παράστασης δεν επιτρέπεται η είσοδος στην αίθουσα.
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
VAULT THEATRE PLUS Μελενίκου 26, Βοτανικός, +30 213 0356472 / +30694 59 93 870, vaulttheatre.gr@gmail.com
Discover more from socialpolicy.gr
Subscribe to get the latest posts sent to your email.