Δεύτερη φάση του προγράμματος «SPEAK: Νομική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας» | Απολογισμός πρώτης φάσης

Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών Μελετών Διοτίμα βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος «SPEAK: Νομική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας». Το πρόγραμμα  υλοποιείται με τη χρηματοδότηση της εταιρείας Παπαστράτος,  κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2018 – Απρίλιος 2019.

Στο πλαίσιο του προγράμματος εντάσσονται οι εξής δράσεις:

 • Δωρεάν νομική βοήθεια και υποστήριξη σε γυναίκες (ημεδαπές – μετανάστριες), που έχουν υποστεί έμφυλη βία και έχουν περιορισμένο ετήσιο εισόδημα
 • Συνέχιση της ψηφιακής καμπάνιας, πανελλαδικής εμβέλειας, με τον τίτλο «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία»

Μέσω της νομικής υποστήριξης, το πρόγραμμα φιλοδοξεί: να συμβάλει στην αποκατάσταση των συνεπειών της έμφυλης βίας, για τις γυναίκες που την έχουν υποστεί, να αποτρέψει τη δευτερογενή θυματοποίησή τους και να τις ενδυναμώσει.

Παράλληλα η συνέχιση της επιτυχημένης ψηφιακής καμπάνιας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση του ευρύτερου κοινού απέναντι στα καθημερινά περιστατικά έμφυλης βίας.

Για πληροφορίες σχετικά με τη χρήση των υπηρεσιών παρακαλούμε επικοινωνήστε με το φορέα στο email: legal.diotima@gmail.com ή στο τηλέφωνο 210-3244380, από Δευτέρα – Παρασκευή, 12.00 – 17.00.

Απολογισμός πρώτης φάσης προγράμματος SPEAK

Η πρώτη φάση του προγράμματος «SPEAK: Νομική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας», που υλοποιήθηκε από το Κέντρο Διοτίμα, την περίοδο Σεπτέμβριος 2017  – Ιούλιος 2018, με την ευγενική υποστήριξη της εταιρείας Παπαστράτος, περιλάμβανε τις εξής τρεις δράσεις:

 1. παροχή δωρεάν νομικής βοήθειας σε γυναίκες – θύματα έμφυλης βίας
 2. δημιουργία ανοιχτών ομάδων ενημέρωσης σχετικά με το πρόβλημα της έμφυλης βίας
 3. πραγματοποίηση ψηφιακής καμπάνιας πανελλαδικής εμβέλειας

Νομική στήριξη

Στους δέκα μήνες υλοποίησης του προγράμματος, η Νομική Υπηρεσία του Κέντρου εξυπηρέτησε 100 γυναίκες. Η νομική υποστήριξη ήταν πολύπλευρή και περιλάμβανε:

 • νομική συμβουλευτική, σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών και τις διαθέσιμες επιλογές, ώστε να αποφασίσουν οι ίδιες, με επίγνωση, τη διαχείριση της ατομικής τους υπόθεσης
 • νομική συνδρομή (υποβολή μήνυσης και εκπροσώπηση στο δικαστήριο σε περιπτώσεις περιοριστικών μέτρων, αίτησης διατροφής, διαζυγίου, επιμέλειας τέκνων κ.ά.)
 • εκπροσώπηση ενώπιον διοικητικών αρχών (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία κ.ά.)
Ποσοτικά στοιχεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων αφορούσε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας (60%). Οι υπόλοιπες υποθέσεις αφορούσαν γυναίκες που είχαν δεχτεί βία, διαφόρων μορφών, έξω από την οικογένεια ή τη σχέση. Συγκεκριμένα: σωματική βία (13%), ψυχολογική και συναισθηματική κακοποίηση (7%), σεξουαλική παρενόχληση (4%), trafficking (1%), βιασμό (3%).

Οι γυναίκες που κατέφυγαν στη Νομική Υπηρεσία του Κέντρου ήταν στην πλειοψηφία τους Ελληνίδες  (61%), ενώ σημαντικό ήταν και το ποσοστό των μεταναστριών (39%), με κύριες χώρες προέλευσης την Αλβανία, Ουκρανία, Ρωσία, Αίγυπτο κ.ά.

Το μεγαλύτερο τμήμα των επωφελούμενων γυναικών (57%) ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 33-49 ετών. Ακολουθούν οι κατηγορίες: 16-33 ετών (22%), 49-65ετών (12%) και 0-16 ετών (9%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γυναίκες άνω των 50 ετών είχαν όλες υποστεί  ενδοοικογενειακή βία από την αρχή του γάμου τους και δεν είχαν βρει ποτέ το θάρρος να δηλώσουν το γεγονός και να  ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους (κατηγορίες εναντίον του συζύγου τους).

Σχετικά με την οικογενειακή κατάσταση των επωφελούμενων γυναικών: το 37% βρισκόταν σε διαδικασία διαζυγίου και δεν συγκατοικούσε με το δράστη, το 23% ήταν παντρεμένες, το 15% ήταν διαζευγμένες, το  18% διατηρούσε συντροφική σχέση,  το 2% ήταν άγαμες.

Ο δράστης ήταν κατά κύριο λόγο ο σύντροφος / σύζυγος.  Σε κάποιες υποθέσεις, ο δράστης προέρχονταν από το φιλικό, γειτονικό, συγγενικό (γονιός), σχολικό (δάσκαλος), εργασιακό (προϊστάμενος) περιβάλλον, ή ήταν μέλος της κοινότητας, ενώ σε κάποιες άλλες άγνωστος.

Ποιοτικά στοιχεία

Όπως ήταν αναμενόμενο στις  περιπτώσεις θυμάτων συστηματικής ενδοοικογενειακή βίας, οι γυναίκες δεν αποφάσιζαν εύκολα να διαλύσουν το γάμο και να ασκήσουν αγωγή κατά του συζύγου τους. Μια σειρά από παράγοντες, που τις αποθάρρυναν, ήταν:

 1. διατήρηση της οικογένειας ενωμένης για χάρη των παιδιών
 2. ανησυχίες σχετικά με τις συνέπειες στο επαγγελματικό καθεστώς του συζύγου (επηρεάζοντας έτσι την ικανότητά του να καλύπτει τα έξοδα των παιδιών)
 3. κοινωνική πίεση να μην διαλυθεί ο γάμος
 4. οικονομική εξάρτηση / ανασφάλεια
 5. προσδοκία ότι ο δράστης θα μπορούσε να αλλάξει

Σε ορισμένες περιπτώσεις επωφελούμενων, οι παραπάνω παράγοντες τις οδήγησαν εκ νέου στην αναβολή των νομικών ενεργειών, καθώς και στην απόσυρση από αυτές. Ωστόσο, το γεγονός ότι τώρα οι περισσότερες γυναίκες έλαβαν ψυχοκοινωνική στήριξη από δημόσιες δομές (συμβουλευτικά κέντρα, καταφύγια κλπ) και άλλους φορείς παράλληλα με τη νομική βοήθεια, αποδείχθηκε κρίσιμο για την ενδυνάμωσή τους.

Καμπάνια

Στο πλαίσιο του προγράμματος υλοποιήθηκε και η επιτυχημένη ψηφιακή καμπάνια «Don’t Skip – Μην προσπερνάς την έμφυλη βία». Η καμπάνια ξεκίνησε με την προκήρυξη διαγωνισμού ταινιών μικρού μήκους, για νέες/ους δημιουργούς (18-30 ετών).

Ακολούθησε, για δύο μήνες (Μάιος – Ιούνιος 2018), η δημοσίευση ψηφιακών καταχωρήσεων και τριών video – spot, στο website και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του φορέα.

Συγκεκριμένα:

Πινακοθήκη της έμφυλης βίας: μέσα από πίνακες αφηρημένης τέχνης παρουσιάσαμε τις συνέπειες που βιώνουν οι γυναίκες – θύματα ενδοοικογενειακής βίας και βιασμού.

Τα σχόλια των γύρω: μέσα από συνηθισμένα σχόλια, που μπορεί να ακούσει μια γυναίκα που δέχεται έμφυλη βία, επιδιώξαμε να κάνουμε ορατή την “νομιμοποίησή” της από τον κοινωνικό περίγυρο, γεγονός που δεν πρέπει να γίνεται ανεκτό.

Δείτε επίσης: Πέντε ερωτήσεις και απαντήσεις για την έμφυλη βία

Ζευγάρια: μέσα από φωτογραφικά στιγμιότυπα της καθημερινότητας ακόμη και των νέων ζευγαριών, καταγράψαμε τη δυσκολία και το φόβο των γυναικών να μιλήσουν για τη βία που βιώνουν.

Video spot, με το οποίο καλέσαμε το κοινό να μην προσπερνά τα σημάδια της έμφυλης βίας. Στο video συμμετείχαν η πρωταθλήτρια της ελληνικής ομάδας πυγμαχίας, Κατερίνα Κουτσογεωργοπούλου, και ο προπονητής της, Νίκος Δροσόπουλος.

Δείτε επίσης: Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι ιδιωτική υπόθεση

Video spot, με το οποίο κάναμε ορατό το φαινόμενο της σεξουαλικής παρενόχλησης στο δημόσιο χώρο.  Στο video πρωταγωνίστησαν η Romanna Lobach και ο Παύλος Ιορδανόπουλος.

Video spot ,με το οποίο παρουσιάσαμε τα στερεότυπα λεκτικής κακοποίησης που ο δράστης χρησιμοποιεί, σε ένα καθημερινό περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας.  Στο video πρωταγωνιστεί ο δημοφιλής ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης.

Δείτε επίσης: Καμπάνια κατά της έμφυλης βίας, «Μην προσπερνάς – Don’t Skip» | Κέντρο ΔΙΟΤΙΜΑ

Η καμπάνια θέλησε να κάνει ορατό το φαινόμενο της έμφυλης βίας σε όλες του τις διαστάσεις (ενδοοικογενειακή βία, οικονομική αποστέρηση, σωματική βία, ψυχολογική κακοποίηση, trafficking) και  να ευαισθητοποιήσει το ευρύτερο κοινό, ώστε να μην γίνονται ανεκτά τα καθημερινά φαινόμενα, που γνωρίζουμε, ακούμε, υποψιαζόμαστε, μαθαίνουμε.

Η διάδοση του κεντρικού μηνύματος ήταν σημαντική. Σημαντική ήταν και η ανταπόκριση των χρηστών/τριων των social media, ιδίως γυναικών της ηλικιακής κατηγορίας 25-45 ετών. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το τελευταίο spot, με πρωταγωνιστή το δημοφιλή ηθοποιό Ερρίκο Λίτση, έγινε viral, με πάνω από 1 εκατ. views.

Σεμινάρια ενημέρωσης

Τέλος, στην πρώτη φάση του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν και 10 ανοιχτές ομάδες ενημέρωσης, σε συνεργασία με διάφορα πανεπιστημιακά ιδρύματα (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, ΕΜΠ, ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΙΒΙΤΑΝΙΔΕΙΟΣ, Πάντειο) αλλά και με φορείς τελείως διαφορετικού προφίλ, όπως το TEDxAthens 2018.

Οι ομάδες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είχαν σκοπό να συμβάλουν:

 1. στην αμφισβήτηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων και στάσεων, που αναπαράγουν την έμφυλη βία
 2. στην αναγνώριση καθημερινών φαινομένων έμφυλης βίας
 3. στην καλλιέργεια κουλτούρας μηδενικής ανοχής
 4. στον αναστοχασμό σχετικά με το τι σημαίνουν ή είναι οι διακρίσεις λόγω φύλου
Το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών Διοτίμα, με δράση από το 1989, είναι μια ΜΚΟ ειδικευμένη σε θέματα που αφορούν στην έμφυλη βία.

Παρέχει συστηματικά υπηρεσίες υποστήριξης και επανένταξης γυναικών που έχουν υποστεί έμφυλη βία και παράλληλα οργανώνει ομάδες ενδυνάμωσης γυναικών.
Έχει μακρά ερευνητική εμπειρία αλλά και εργασία στο πεδίο, σχετικά με ζητήματα που αφορούν την έμφυλη ισότητα.
Εκπαιδεύει επαγγελματίες και λειτουργούς (δάσκαλοι/ες, δικηγόροι, δικαστές, στελέχη ΜΚΟ, αστυνομικές αρχές κ.λπ.) για την αναγνώριση και την ολιστική αντιμετώπιση περιστατικών έμφυλης βίας.
Αποτελεί εθνικό εμπειρογνώμονα στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Έμφυλη Ισότητα (EIGE).
Συνεργάζεται με πλειάδα φορέων (επιστημονική κοινότητα, θεσμικοί φορείς, κοινωνία των πολιτών, φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες κ.ά.)

Περισσότερα για το ΚΓΜΕ Διοτίμα θα βρείτε εδώ

Διαβάστε Επίσης  Εγγυήσεις για τη Νεολαία: οι χώρες της ΕΕ να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητές τους

Be the first to comment on "Δεύτερη φάση του προγράμματος «SPEAK: Νομική υποστήριξη και ευαισθητοποίηση κατά της έμφυλης βίας» | Απολογισμός πρώτης φάσης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!