Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας 2018: Βιώσιμες υποδομές, υπηρεσίες και κοινωνική προστασία για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών της υπαίθρου

Photo: UN Women/Ryan Brown

Οι αγρότισσες αποτελούν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πληθυσμού. Καλλιεργούν ένα σημαντικό ποσοστών των τροφίμων μας, ενισχύουν τις οικονομίες και οικοδομούν την ανθεκτικότητα του κλίματος.

Από την προάσπιση της πρόσβασης στο καθαρό νερό στην Κιργιζία, μέχρι την ενίσχυση της βιώσιμης γεωργίας στην Αιθιοπία, οι αγρότισσες κινητοποιούνται για να υποστηρίξουν η μια την άλλη και η συμβολή τους είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τις αγροτικές κοινότητες όσο και για τις αστικές κοινωνίες.

Ωστόσο, σε σχεδόν κάθε μέτρο ανάπτυξης, τα “πηγαίνουν χειρότερα” από τους άντρες αγρότες ή τις γυναίκες των αστικών περιοχών, εξαιτίας των έμφυλων ανισοτήτων και των διακρίσεων. 

Στις 15 Οκτωβρίου, τα Ηνωμένα Έθνη τιμούν την Διεθνή Ημέρα Αγρότισσας με θέμα “Βιώσιμες υποδομές, υπηρεσίες και κοινωνική προστασία για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών της υπαίθρου”, ακολουθούμενη από την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής (16 Οκτωβρίου) και τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου).

Φέτος, η UNWomen κάνει έκκληση για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της υγειονομικής περίθαλψης, εκπαίδευσης, παιδικής φροντίδας και ξενώνων, από τα οποία εξαρτώνται εκατομμύρια αγρότισσες, όπως και νόμους, πολιτικές και προϋπολογισμούς για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και της ευημερίας τους. Είμαστε αλληλέγγυοι με τις αγρότισσες και τις οργανώσεις τους παντού, καθώς επιδιώκουν να επηρεάσουν τις αποφάσεις που διαμορφώνουν τη ζωή τους.

Στις περισσότερες χώρες του κόσμου, οι γυναίκες και κορίτσια της υπαίθρου αντιμετωπίζουν καθημερινές προκλήσεις πρόσβασης σε βιώσιμες υποδομές, υπηρεσίες και κοινωνική προστασία. Η γενικευμένη παρουσία αυτών των προκλήσεων προσφέρει ένα μεγάλο περιθώριο για αλλαγή, ώστε να μην κυριαρχούν και περιορίζουν τη ζωή των γυναικών και των κοριτσιών.

Οι αγρότισσες  αντιπροσωπεύουν το 43% του εργατικού δυναμικού στον τομέα της γεωργίας στις αναπτυσσόμενες χώρες, σε εργασία χρονοβόρα και απαιτητική, άτυπη με κακές αμοιβές, με χαμηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας ή ασφάλειας εισοδήματος. Η παιδική εργασία επικρατεί στις αγροτικές περιοχές, με τα κορίτσια να αποτελούν σημαντικό μέρος του εργατικού δυναμικού στην γεωργία. 

Οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι υπεύθυνες για τη συλλογή νερού στο 80% των νοικοκυριών που δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Η εργασία αυτή είναι κοπιαστική και θα καταστεί δυσκολότερη καθώς αυξάνονται οι ελλείψεις σε νερό. Το ταξίδι για τη συλλογή του νερού δημιουργεί επίσης κινδύνους για την ασφάλεια τους. Χωρίς επαρκείς εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, οι γυναίκες και τα κορίτσια εκτίθενται σε ασθένειες, βιαιότητες και άλλους κινδύνους για την ασφάλειά τους. Αυτές οι ελλείψεις παρεμποδίζουν επίσης την ικανότητά τους να αποκτήσουν πρόσβαση σε καλή εκπαίδευση, να κερδίζουν εισόδημα και να κινούνται ελεύθερα.

Η συλλογή καυσίμων, η οποία μπορεί να διαρκέσει έως και πέντε ώρες κάθε μέρα, και το μαγείρεμα με ακάθαρτα καύσιμα μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα και μοιραία προβλήματα υγείας για τις γυναίκες. Σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από καύσιμα όπως ο άνθρακας, το ξύλο, η κοπριά ή απόβλητα καλλιεργειών για το μαγείρεμα, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν 6 στους 10 πρόωρους θανάτους από την ατμοσφαιρική ρύπανση εσωτερικού χώρου των νοικοκυριών.

Οι βιώσιμες υποδομές, οι υπηρεσίες και η κοινωνική προστασία είναι καθοριστικής σημασίας για την πρόοδο. Μέτρα για τη βελτίωση της παροχής τους μπορούν να φέρουν τόσο άμεση ανακούφιση όσο και δια βίου πλεονεκτήματα. Για παράδειγμα, η ενισχυμένη πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και αποχέτευση αποφέρει οφέλη στην εκπαίδευση των κοριτσιών όταν τα παιδιά παραμένουν περισσότερο στο σχολείο, καθώς και αυξήσεις στις αμειβόμενες εργασίες των γυναικών για τη δημιουργία αγαθών και την παροχή υπηρεσιών. Η επέκταση της εμβέλειας των δικτύων ύδρευσης και του συνεχιζόμενου πόσιμου νερού στις αγροτικές κοινότητες αποτελεί επομένως σημαντική προτεραιότητα με πολλαπλά οφέλη. 

Οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών των γυναικών στην αγροτικό τομέα, οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί είναι ζωτικής σημασίας για την κινητοποίηση των γυναικών της υπαίθρου, την υποστήριξη της φωνής τους, την εκπροσώπηση τους σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο και για την επιρροή των αποφάσεων και των θεσμών που επηρεάζουν τη ζωή τους.

Infographic

 

Πηγή: unwomen.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  20 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Be the first to comment on "Διεθνής Ημέρα Αγρότισσας 2018: Βιώσιμες υποδομές, υπηρεσίες και κοινωνική προστασία για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών της υπαίθρου"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!