Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2018

Η φετινή Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού (11 Οκτωβρίου) έχει ως θέμα: “With Her: A Skilled Girl Force”.

Τα 1,1 δισεκατομμύρια κορίτσια του κόσμου προκαλούν το status quo. Επαναπροσδιορίζουν την παιδική ηλικία των κοριτσιών, υπερβαίνοντας κάθε πρόβλεψη. Σε όλο τον κόσμο, τα κορίτσια αντιμετωπίζουν αντιξοότητες που παρεμποδίζουν την εκπαίδευσή τους, την κατάρτιση τους και την είσοδο τους στο εργατικό δυναμικό. Έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην πληροφόρηση, στην τεχνολογία της επικοινωνίας και στους πόρους, όπως στο διαδίκτυο όπου αυξάνεται το παγκόσμιο έμφυλο χάσμα.

Το ένα τέταρτο των νέων, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι κορίτσια, δεν απασχολούνται ούτε λαμβάνουν κάποια εκπαίδευση ή κατάρτιση. Καθώς εισέρχονται στο εργατικό δυναμικό, αυτά τα κορίτσια και οι νέες γυναίκες θα είναι πιθανότερο να εργαστούν στην άτυπη απασχόληση, γεγονός που τις θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο για εργασιακή κακοποίηση, εκμετάλλευση και άδικους μισθούς.

 

Μόνο φέτος, 12 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών θα παντρευτούν και 21 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 15 έως 19 ετών θα μείνουν έγκυες στις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Και όμως, επιμένουν και επιτυγχάνουν. Καινοτομούν δημιουργώντας τεχνολογία για την επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων, υπερασπίζονται το περιβάλλον, υψώνουν την φωνή τους ενάντια στη βία και προετοιμάζονται για να εκλεγούν σε δημόσια θέση.

Taffan Ako. Photo UN Women / Maria Sanchez

Όταν η Taffan Ako ήταν μόλις τριών ετών, διέφυγε από τον εμφύλιο πόλεμο στο ιρακινό Κουρδιστάν με τη μητέρα και την αδελφή της. Κρύφτηκαν σε φορτηγά, σε μικρά σκάφη, μεταφέροντας μαζί τους όλα τους τα υπάρχοντα.

Η Ako και η οικογένειά της βρήκαν καταφύγιο στη Σουηδία, όπου πέρασε την παιδική της ηλικία και επέστρεψε στο Κουρδιστάν ως νεαρή ενήλικας. Βλέποντας την κοινότητά της με νέα μάτια, η Ako άρχισε να μιλάει για την καταπίεση των γυναικών.

Παρ ‘όλο που έλαβε πολλές απειλές για τα φεμινιστικά της άρθρα και τον ακτιβισμό της, η Ako εκίνησε τον πρώτο σύλλογο ενδυνάμωσης της νεολαίας και ίδρυσε την EmpowHERment, μια οργάνωση που βοηθά τις γυναίκες και τα νεαρά κορίτσια που ήταν πρώην σκλάβες του ISIS ή θύματα εμπορίας ανθρώπων.

Participants in the One Win Leads to Another programme in Brazil. Photo: Empodera

«Προσπαθώ να αποδείξω στα κορίτσια ότι μπορούμε να κάνουμε ό, τι θέλουμε, και στα αγόρια ότι δεν είμαστε αδύναμες ή κατώτερες από εκείνους σε τίποτα», λέει η Raphaela Lacerda, μια νέα γυναίκα που συμμετείχε σε ένα πρόγραμμα ενδυνάμωσης για τα κορίτσια στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας.

Η Lacerda, καθώς και η δεκαεξάχρονη Dayane Santos, ξεχώρισαν για το θάρρος τους να μιλούν ειλικρινά για τις εμπειρίες της ζωής τους και για την ηγεσία τους στο πλαίσιο των ομάδων των προγραμμάτων που συμμετείχαν.

Ένα χρόνο μετά τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα “One Win Leads to Another”, η Santos έχει ολοκληρώσει το σχολείο, έχει εξασφαλίσει εργασία με πλήρη απασχόληση και εξακολουθεί να βρίσκει χρόνο για να συνδιοργανώνει συνεδρίες ως πρότυπο για τα νεαρά κορίτσια. Και η Lacerda πρόσφατα προσλήφθηκε από μια διεθνή εταιρεία καλλυντικών, ως υπεύθυνη για τον συντονισμό των συναντήσεων με εφήβους όπου μιλά για την ενδυνάμωση των κοριτσιών.

Eno Ekanem poses in front of a African Girls Can Code Initiative sign. Photo: UN Women/Faith Bwibo

Η Khayrath Mohamed Kombo, 15 ετών και η Eno Ekanem, 15 ετών, χρησιμοποιούν τον προγραμματισμό για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο πρώτο Κέντρο Εκπαίδευσης Προγραμματισμού στην στην Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας, στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 80 κορίτσια από περισσότερες από 34 αφρικανικές χώρες, η Kombo βοήθησε στην ανάπτυξη ενός animated βίντεο για την ισότητα των φύλων και η Ekanem εργάζεται για τη δημιουργία ενός drone που θα παραδίδει φάρμακα σε αγροτικές περιοχές όπου δεν υπάρχει πρόσβαση.

«Τα κορίτσια αντιμετωπίζουν διακρίσεις στον τομέα, επειδή η πληροφορική πάντα θεωρούνταν ως μάθημα για τα αγόρια, και όχι για τα κορίτσια» λέει η Ekanem, από την Abuja, Νιγηρία, προσθέτοντας σαρκαστικά: «Δεν θα έπρεπε να μαθαίνετε πως να είστε νοικοκυρές ή να κάνετε κοριτσίστικα πράγματα;»

Πηγή: unwomen.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Το 14 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως εξακολουθούν να μην έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες γραμματισμού

Be the first to comment on "Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού 2018"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!