Επίσημη παρουσίαση & Διάσκεψη Τύπου για το “Ερευνητικό Κέντρο Αλγοριθμικής Διαφάνειας – CyCAT” | ΑΠΚΥ

Tην έναρξη λειτουργίας του Ερευνητικού Κέντρου Αλγοριθμικής Διαφάνειας – CyCAT (“Cyprus Center for Algorithmic Transparency”) ανακοινώνει το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) σε διάσκεψη Τύπου την Τρίτη, 9 Οκτωβρίου στις 9:30 π.μ., στο Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου (Παλιά Λευκωσία). Στην εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο Πρύτανης του ΑΠΚΥ Καθηγητής Σωκράτης Κάτσικας.

Πρόκειται για ευρωπαϊκό έργο, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Horizon2020 – Twinning της Ε.Ε. και στο οποίο, πέρα από το ΑΠΚΥ που το συντονίζει, συμμετέχουν ως εταίροι τα Πανεπιστήμια University of Sheffield, University of Edinburgh, University of Trento και University of Haifa. Την ερευνητική ομάδα του CyCAT από πλευράς ΑΠΚΥ αποτελούν  η Επίκουρη Καθηγήτρια Jahna Otterbacher (Συντονίστρια Έργου), ο Καθηγητής Μιχαλίνος Ζεμπύλας και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Λοΐζος Μιχαήλ.

Μέσω του CyCAT επιδιώκεται σε γενικό επίπεδο η καλλιέργεια κουλτούρας έρευνας και καινοτομίας και η προώθηση της ψηφιακής εγγραμματοσύνης στην Κύπρο, αλλά ο ειδικότερος στόχος του CyCAT είναι η διεξαγωγή διεπιστημονικής έρευνας για την αλγοριθμική μεροληψία (algorithmic bias) σε συστήματα πρόσβασης στην πληροφορία (Information Access) και οι κοινωνικές επιπτώσεις.

Οι αλγόριθμοι και η ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων (Big Data) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη σύγχρονων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και στην επιλογή των πληροφοριών που αναζητούμε μέσω του διαδικτύου. Ως εκ τούτου, οι αλγόριθμοι κατέχουν αυξημένη βαρύτητα σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, καθώς αποτελούν κρίσιμο στοιχείο για τη συμμετοχή των πολιτών στη σύγχρονη δημόσια ζωή. Ωστόσο, οι σύνθετες και αδιαφανείς διαδικασίες πρόσβασης σε πηγές δεδομένων στον χρήστη, προκαλούν εύλογες ανησυχίες και εντείνουν την ανάγκη διαρκούς διαφάνειας και λογοδοσίας.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, θα είναι ανοικτή για το κοινό και θα μεταδίδεται ταυτόχρονα διαδικτυακά στο σύνδεσμο: https://www.facebook.com/cycat.eu/ και με live-tweeting από @CyCAT_EU

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του CyCAT: www.CyCAT.io και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@cycat.io 

Πληροφορίες για την εκδήλωση: https://tinyurl.com/ycofzhh4

 

Διαβάστε Επίσης  Πανευρωπαϊκή Έρευνα "Η σχέση μας με το φαγητό κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19"

 

 

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!