- Οι συντηρητικοί ευρωβουλευτές καταψήφισαν την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων την προστασία των κοινωνικών πολιτικών από τη λιτότητα και τον εκδημοκρατισμό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου
- Σημαντικές τροπολογίες της ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – GUE/NGL Κ. Κούνεβα πέρασαν στην έκθεση «για την απασχόληση και τις κοινωνικές πολιτικές στην Ευρωζώνη»
- Δεκτή και η θέση για εξαίρεση των επενδύσεων στην απασχόληση από το Σύμφωνο Σταθερότητας (ρήτρα ευελιξίας)
Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά… Ίσως είναι καιρός να ξαναθυμηθούμε αυτό το σύνθημα, αν λάβουμε υπόψη τη στάση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην ψηφοφορία επί της έκθεσης «για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Πολιτικές στην Ευρωζώνη». Η έκθεση υπερψηφίστηκε στις 9/10/2018 στην Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρόκειται να έρθει για την τελική υιοθέτηση της στην Ολομέλεια του Στρασβούργου στο τέλος Οκτωβρίου.
Στην έκθεση αυτή, η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, που ήταν σκιώδης εισηγήτρια της GUE/NGL, κατάφερε να περάσει, με τη στήριξη των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, κάποιες ιδιαίτερα κρίσιμες θέσεις, τις οποίες ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα Πολωνός εισηγητής (Κρίστοφ Χέτμαν), αναγκάστηκε να δεχθεί προκειμένου να μην καταψηφιστεί το κείμενό του.
Αντίθετα, υπήρξαν σημεία τα οποία οι συντηρητικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανήγαγαν σε “κόκκινες γραμμές”, απειλώντας και τους Σοσιαλιστές με καταψήφιση των τροπολογιών τους, ενώ επεδίωξαν ακόμη και με διαδικαστικά τεχνάσματα να μην τεθούν σε ψηφοφορία κάποιες από τις προτάσεις της Κ. Κούνεβα.
Οι σημαντικότερες προτάσεις της Κ. Κούνεβα που αποτελούν πλέον και θέσεις της Επιτροπής Απασχόλησης, είναι οι εξής:
– Αναφορά στη “ρήτρα ευελιξίας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης”, που σημαίνει πως ένα κράτος-μέλος μπορεί να κάνει επενδύσεις σε κοινωνικά προγράμματα, π.χ. δημιουργίας απασχόλησης, που θα δικαιολογούν την προσωρινή παρέκκλιση από τους μεσοπρόθεσμους στόχους του συγκεκριμένου κράτους-μέλους ή από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, όταν μπορεί να αποδείξει πως οι επενδύσεις αυτές έχουν θετική επίπτωση στην ανάπτυξη.
– Η ΕΕ θα πρέπει να δίνει στους κοινωνικούς στόχους την ίδια προτεραιότητα με τους οικονομικούς
– Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ενθαρρύνει μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου τη δημιουργία αξιοπρεπών, ποιοτικών θέσεων εργασίας και την καταπολέμηση της φτώχειας, ιδιαίτερα της παιδικής φτώχειας
– Τα κράτη μέλη καλούνται να λάβουν μέτρα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας αορίστου χρόνου
– Η στήριξη των συστημάτων συνταξιοδότησης πρέπει να γίνεται κυρίως μέσω της καταπολέμησης της ανεργίας και όχι μέσω της παραμονής στην εργασία των μεγαλύτερων σε ηλικία, καθώς και μέσω της καταπολέμησης της αδήλωτης εργασίας και της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στην εργασία.
– Η προώθηση της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας ως πεδίου ενίσχυσης της απασχόλησης.
Αντίθετα, καταψηφίστηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τις άλλες συντηρητικές ομάδες στο ΕΚ μια σειρά από σημαντικές προτάσεις, κάτι που φανερώνει ξεκάθαρα τις ιδεολογικές διαφορές που έχουν με την Ευρωομάδα της Αριστεράς, όπως και τα συμφέροντα που υπηρετούν.
Συγκεκριμένα, λόγω της στάσης των συντηρητικών ευρωβουλευτών, δεν πέρασαν οι προτάσεις της Κ. Κούνεβα που αφορούσαν:
– Την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης
– Την υποχρεωτική προστασία των κοινωνικών πολιτικών και των συστημάτων υγείας από τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται σε περιόδους δημοσιονομικής προσαρμογής από την ΕΕ
– Τον εκδημοκρατισμό του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου μέσω ελέγχων από το Ευρωπαϊκό και τα εθνικά κοινοβούλια
– Τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Σχήματος Στήριξης της Απασχόλησης και τη σύσταση ενός Ευρωπαϊκού Σταθεροποιητικού Μηχανισμού μέσω επενδύσεων
– Τη γενναία αύξηση των ευρωπαϊκών επενδύσεων σε κοινωνικές πολιτικές
– Τη διεξαγωγή έρευνας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που να αποτυπώνει τη σχέση της απασχόλησης με το ΑΕΠ, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα των συνταξιοδοτικών συστημάτων
Θα γίνει προσπάθεια ώστε να επανέλθουν οι προτάσεις αυτές στην τελική υιοθέτηση του κειμένου στην επόμενη Ολομέλεια του ΕΚ στο Στρασβούργο (22-26/10).
Πρόκειται για ένα κείμενο πρωτοβουλίας, μια έκθεση δηλαδή που συντάσσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πάνω σε ζητήματα που θεωρεί σημαντικά και για τα οποία καλεί τα κράτη-μέλη της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβουν μέτρα. Η συγκεκριμένη έκθεση έρχεται σε συνέχεια άλλων εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Πυλώνα και για τις κοινωνικές πτυχές του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.
Πηγή: kkuneva.eu