Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής και Επισιτισμού 2018

Μηδενική πείνα (#ZeroHunger) σημαίνει να συνεργαστούμε για να εξασφαλίσουμε ότι όλοι, παντού, έχουν πρόσβαση στα ασφαλή, υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα που χρειάζονται. Για να το επιτύχουμε, πρέπει να υιοθετήσουμε έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής, να συνεργαστούμε με άλλους, να μοιραστούμε τις γνώσεις μας και να είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε να αλλάξουμε τον κόσμο – προς το καλύτερο.

Μετά από μια περίοδο μείωσης, η πείνα βρίσκεται ξανά σε άνοδο σε όλο τον κόσμο. Σήμερα, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του 2018 για την κατάσταση της επισιτιστικής ασφάλειας και της διατροφής στον κόσμο.

Οι συγκρούσεις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, η οικονομική επιβράδυνση και η ταχεία αύξηση των επιπέδων του βάρους και της παχυσαρκίας αντιστρέφουν την πρόοδο που σημειώθηκε στην καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού.

Το 70% των φτωχών στον κόσμο ζουν σε αγροτικές περιοχές όπου η ζωή των ανθρώπων εξαρτάται από τη γεωργία, την αλιεία ή τη δασοκομία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να δημιουργήσουν ευκαιρίες για μεγαλύτερες επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα στη γεωργία, ενισχύοντας παράλληλα προγράμματα κοινωνικής προστασίας για τους ευάλωτους και συνδέοντας τους παραγωγούς τροφίμων με τις αστικές περιοχές.

Η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας, συλλέγει, αναλύει και διαδίδει δεδομένα που βοηθούν την ανάπτυξη και συνεργάζεται με χώρες τόσο για τον σχεδιασμό όσο και την εφαρμογή πολιτικών που λαμβάνουν υπόψη τους τα πολύπλευρα στοιχεία για την εξάλειψη της πείνας (#ZeroHunger).

 

Δείτε επίσης: Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Μηδενική Φτώχεια – Μηδενική Πείνα – Καλή Υγεία και Ευημερία (Στόχος 1,2,3)

 

Οι μικροκαλλιεργητές πρέπει να υιοθετήσουν νέες, βιώσιμες γεωργικές μεθόδους για την αύξηση της παραγωγικότητας και του εισοδήματος τους. Η διασφάλιση της ανθεκτικότητας των αγροτικών κοινοτήτων απαιτεί μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπόψη το περιβάλλον, που αξιοποιεί την δύναμη της τεχνολογικής καινοτομίας και δημιουργεί σταθερές και καλά αμειβόμενες ευκαιρίες απασχόλησης.

Όμως η απασχόληση και η οικονομική ανάπτυξη δεν αρκούν, ειδικά για εκείνους που υποφέρουν από συγκρούσεις και δυστυχία.

Η εξάλειψη της πείνας (#ZeroHunger) κινείται πέρα ​​από την επίλυση των συγκρούσεων και την οικονομική ανάπτυξη, λαμβάνοντας τη μακροπρόθεσμη προσέγγιση για την οικοδόμηση ειρηνικών κοινωνιών χωρίς αποκλεισμούς.

Ενώ εκατομμύρια άνθρωποι πεινούν, 672 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από παχυσαρκία και άλλα 1,3 δισεκατομμύρια είναι υπέρβαροι.

 

 

Πηγή: fao.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα Οικογένειας 2020: Οικογένειες σε Ανάπτυξη | Διακήρυξη της Κοπεγχάγης και Πεκίνο +25

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!