Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων 2018: “Οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων”

Η 31η Οκτωβρίου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων. Στόχος της είναι να προωθηθεί το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας για την παγκόσμια αστικοποίηση, να προωθηθεί η συνεργασία μεταξύ των χωρών και πόλεων για την εύρεση ευκαιριών, την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αστικοποίησης και για τη συμβολή στην αειφόρο αστική ανάπτυξη. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων συμβάλλει στους στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης και αναγνωρίζεται από τη Νέα Αστική Ατζέντα ως προτεραιότητα για τους εταίρους. 

 

Δείτε επίσης: UN-Habitat | Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για τους Ανθρώπινους Οικισμούς

 

Το γενικό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Πόλεων είναι Καλύτερη Πόλη, Καλύτερη Ζωή. Κάθε χρόνο επιλέγεται ένα διαφορετικό υπο-θέμα για να προωθήσει τις επιτυχίες της αστικοποίησης ή να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες προκλήσεις που προκύπτουν από την αστικοποίηση.

Η οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων, το θέμα της φετινής Ημέρας Πόλεων 2018, είναι μια έκκληση για δράση για όλους μας να επανεξετάσουμε πώς οι πόλεις μπορούν να γίνουν καλύτεροι χώροι για να προστατεύσουν και να ενισχύσουν τη ζωή των ανθρώπων, αφήνοντας κανέναν πίσω. Η παγκόσμια διάσκεψη της φετινής Ημέρας πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το Λίβερπουλ είναι ένα παράδειγμα οικονομικής ανθεκτικότητας

Η οικονομία του Λίβερπουλ ωθήθηκε από τις αποβάθρες του και τον ανθηρό μεταποιητικό τομέα αλλά, καθώς και τα δύο εξασθένησαν, η ανεργία ανέβηκε στα ύψη. Στη δεκαετία του 1990, η πόλη επικεντρώθηκε στη διαφοροποίηση της οικονομίας και στην ενίσχυση του Τουρισμού (συμπεριλαμβανομένων των Beatles και της ναυτικής ιστορίας), αναπτύσσοντας μικρές επιχειρήσεις και εξασφαλίζοντας στοχευμένες επενδύσεις στις υποδομές, την  απασχόληση, την εκπαίδευση, την στέγαση και την επιχειρηματική ανάπτυξη.

Με το περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού να ζει σε αστικές περιοχές (55%) και ο αριθμός να αυξάνεται καθημερινά (μέχρι το 2050 πάνω από τα δύο τρίτα (68%) του παγκόσμιου πληθυσμού προβλέπεται να είναι αστικό – με 1.4 εκατομμύρια άνθρωποι να φτάνουν στις πόλεις κάθε εβδομάδα), οι πόλεις αντιμετωπίζουν πρωτοφανείς δημογραφικές, περιβαλλοντικές, οικονομικές, κοινωνικές και χωρικές προκλήσεις. Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων συζητά με τοπικές, περιφερειακές και εθνικές κυβερνήσεις, εταίρους, κοινότητες και κατοίκους για να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τη σημασία των ανθεκτικών πόλεων και να εμπνεύσει δράσεις για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας για πιο βιώσιμες πόλεις.

Η Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων 2018 επιδιώκει να επηρεάσει πέντε βασικούς τομείς:

Δράση για το κλίμα
Αναβάθμιση των ανεπίσημων οικισμών 
Οικονομική και κοινωνική ανθεκτικότητα
Διακυβέρνηση και Αποκέντρωση
Ανθρωπιστικές αστικές κρίσεις

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι καταστροφές που σχετίζονται με το κλίμα και οι γεωφυσικές καταστροφές (π.χ. σεισμοί και τσουνάμι) σκότωσαν 1,3 εκατομμύρια ανθρώπους και άφησαν άλλα 4,4 δισεκατομμύρια τραυματίες, άστεγους, εκτοπισμένους ή σε κατάσταση επείγουσας βοήθειας. 

Οι πλημμύρες είναι η πιο συχνή και ευρέως διαδεδομένη φυσική καταστροφή στον κόσμο, όπου οι υπερχειλίσεις ποταμών αποτελούν απειλή για πάνω από 379 εκατομμύρια κατοίκους αστικών περιοχών. Οι σεισμοί, οι οποίοι μαζί με τα τσουνάμι είναι υπεύθυνοι για τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων σε περιπτώσεις καταστροφών, θα μπορούσαν να επηρεάσουν 283 εκατομμύρια ανθρώπους.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υπολόγισε το πραγματικό κόστος των καταστροφών για την παγκόσμια οικονομία στα 520 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως. Μόνο η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αναγκάσει 77 εκατομμύρια ανθρώπους να επιστρέψουν στη φτώχεια. 

Οι φτωχοί και ευάλωτοι, που ζουν σε υποβαθμισμένα, επικίνδυνα μέρη, κινδυνεύουν περισσότερο, με περίπου 1 δισεκατομμύριο ανθρώπους να ζουν σε παραγκουπόλεις. Τα άτομα που εκτίθενται σε φυσικούς κινδύνους στα φτωχότερα έθνη έχουν πάνω από επτά φορές πιθανότητα να πεθάνουν σε σύγκριση με εκείνους που ζουν σε πλουσιότερα έθνη. 

Οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ανθεκτικότητα μπορούν επίσης να είναι οικονομικές, πολιτιστικές, πολιτικές και κοινωνικές και να αναπτυχθούν με την πάροδο του χρόνου, όπως είναι οι οικονομικές κάμψεις ή κρίσεις, η υψηλή ανεργία, η έλλειψη ένταξης, κοινωνικής συνοχής ή διακρίσεις, οι εξάρσεις ασθενειών και η τρομοκρατία.

H ανθεκτικότητα στην παγκόσμια ατζέντα

Η Ατζέντα για την Βιώσιμη Ανάπτυξη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και ο Ειδικός Στόχος Βιώσιμης Ανάπτυξης 11 “Δημιουργούμε ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, χωρίς αποκλεισμούς” θέτει την βιώσιμη αστικοποίηση ως μία από τις βασικές προτεραιότητες της παγκόσμιας ατζέντας για την ανάπτυξη. Αυτό αναγνωρίστηκε περαιτέρω με την υιοθέτηση του νέας Αστικής Ατζέντας από τα Ηνωμένα Έθνη το 2016 και το Πλαίσιο Σεντάι για την Μείωση του Κινδύνου Καταστροφών, καθώς και με την συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

 

Διαβάστε επίσης: Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης: Βιομηχανία, Καινοτομία και Υποδομές – Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες – Υπεύθυνη Κατανάλωση και Παραγωγή (Στόχος 9, 11, 12)

 

 

Πηγή: https://unhabitat.org/wcd-2018/

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Ο δήμος της Γλασκώβης ζητά χρηματοδότηση για δοκιμή Καθολικού Βασικού Εισοδήματος

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων 2018: “Οικοδόμηση βιώσιμων και ανθεκτικών πόλεων”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!