Η εφηβεία και τα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης αποτελούν μια περίοδο της ζωής όπου συμβαίνουν πολλές αλλαγές, όπως για παράδειγμα η αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος, η αποχώρηση από το σπίτι των γονέων και η έναρξη της φοιτητικής ζωής ή η έναρξη μιας νέας δουλειάς. Για πολλούς, αυτές είναι συναρπαστικές στιγμές. Μπορούν όμως να είναι και στιγμές άγχους και ανησυχίας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αν δεν αναγνωριστούν και διαχειριστούν, αυτά τα συναισθήματα μπορούν να οδηγήσουν σε ψυχικές ασθένειες. Η επέκταση της χρήσης των επιγραμμικών τεχνολογιών (online technologies), που αναμφισβήτητα προσφέρουν πολλά οφέλη, μπορούν επίσης να επιφέρουν πρόσθετες πιέσεις, καθώς αυξάνεται η συνδεσιμότητα με εικονικά δίκτυα οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και της νύχτας. Πολλοί έφηβοι ζουν επίσης σε περιοχές που πλήττονται από ανθρωπιστικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως συγκρούσεις, φυσικές καταστροφές και επιδημίες. Οι νέοι/νέες που ζουν σε καταστάσεις όπως αυτές είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι/ευάλωτες σε ψυχικές διαταραχές και ασθένειες.
Οι μισές από το σύνολο των ψυχικών ασθενειών αρχίζουν από την ηλικία των 14 ετών
Το ήμισυ όλων των ψυχικών ασθενειών αρχίζουν από την ηλικία των 14 ετών, αλλά τα περισσότερα περιστατικά μένουν δίχως διάγνωση και θεραπεία. Σε όρους φορτίου της ψυχικής νόσου μεταξύ των εφήβων, η κατάθλιψη αποτελεί την τρίτη κύρια αιτία. Η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ των ηλικιών 15- 29 ετών. Η επιβλαβής χρήση αλκοόλ και παράνομων ναρκωτικών ουσιών μεταξύ των εφήβων αποτελεί ένα μείζον ζήτημα σε πολλές χώρες και μπορεί να οδηγήσει σε επικίνδυνες συμπεριφορές όπως το μη ασφαλές σεξ ή την επικίνδυνη οδήγηση. Οι διατροφικές διαταραχές αποτελούν επίσης ανησυχία.
Δείτε επίσης: Πάνω από 1,2 εκατομμύρια έφηβοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αποτρέψιμες αιτίες
Αυξανόμενη αναγνώριση της σημασίας της ανάπτυξης της ψυχικής ανθεκτικότητας
Ευτυχώς, αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο η σημασία της παροχής βοήθειας προς τους νέους για την ανάπτυξη της ψυχικής τους ανθεκτικότητας, από τις πρώιμες ηλικίες, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής. Αυξάνονται οι αποδείξεις πως η προαγωγή και η προστασία της εφηβικής υγείας οδηγεί σε οφέλη, όχι μόνο για την υγεία των εφήβων, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, αλλά και για την οικονομία και την κοινωνία, με υγιείς νέους ενήλικες που είναι σε θέση να συνεισφέρουν περισσότερο στο εργατικό δυναμικό, στις οικογένειες και τις κοινότητες τους και στην κοινωνία ως σύνολο.
Δείτε επίσης: 3 βίντεο για την κατάθλιψη στα πλαίσια της εκστρατείας του Π.Ο.Υ. «Κατάθλιψη: Ας μιλήσουμε»
Η πρόληψη ξεκινά με την καλύτερη κατανόηση
Πολλά μπορούν να γίνουν για να βοηθήσουν στην οικοδόμηση της ψυχικής ανθεκτικότητας από νεαρή ηλικία για να βοηθήσουν στην πρόληψη της ψυχικής οδύνης και της ασθένειας στους εφήβους και νεαρούς ενήλικες και για να διαχειριστούν και να αναρρώσουν από ψυχικές ασθένειες. Η πρόληψη ξεκινά με την συνειδητοποίηση και την κατανόηση των προειδοποιητικών σημάτων και των συμπτωμάτων της ψυχικής νόσου. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους να οικοδομήσουν δεξιότητες ζωής, για να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις στο σπίτι και στο σχολείο. Η ψυχοκοινωνική στήριξη μπορεί να παρέχεται στα σχολεία και σε άλλα περιβάλλοντα στην κοινότητα και φυσικά μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή, να βελτιωθεί ή να επεκταθεί, η κατάρτιση των επαγγελματιών υγείας, ώστε να μπορούν να διαγνώσουν και να διαχειριστούν ψυχικές διαταραχές.
Οι επενδύσεις των κυβερνήσεων και η συμμετοχή των κοινωνικών, υγειονομικών και εκπαιδευτικών τομέων για την υλοποίηση συνολικών, ολοκληρωμένων, και βασισμένων σε ερευνητικά ευρήματα προγραμμάτων για την ψυχική υγεία των νέων ανθρώπων είναι ουσιαστικής σημασίας. Η επένδυση αυτή θα πρέπει να συνδεθεί με προγράμματα για την αύξηση της ευαισθητοποίησης μεταξύ των εφήβων και νεαρών ενηλίκων σχετικά με τρόπους φροντίδας της ψυχικής τους υγείας και για τη βοήθεια των συνομηλίκων, των γονέων και των δασκάλων ώστε να μάθουν πώς να στηρίζουν τους φίλους, τα παιδιά και μαθητές τους αντίστοιχα. Αυτή είναι η εστίαση για την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας.
Πηγή: who.int
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr