Ανθρωπιστική βίζα: «Δικαίωμα στο άσυλο χωρίς να κινδυνεύει η ζωή σου»

Πρόταση για νέο σύστημα ανθρωπιστικών θεωρήσεων εξετάζει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ώστε οι αιτούντες άσυλο να μπορούν φθάσουν στην Ευρώπη χωρίς να κινδυνεύει η ζωή τους.

Η πρόταση υπό εξέταση καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καταθέσει νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους αιτούντες διεθνή προστασία να υποβάλλουν αίτηση θεώρησης σε ευρωπαϊκή πρεσβεία ή προξενείο. Η νομοθετική έκθεση πρωτοβουλίας δεν απέκτησε την απαιτούμενη πλειοψηφία στην ψηφοφορία της ολομέλειας στις 14ης Νοεμβρίου. Μετά όμως από πρόταση της Διάσκεψης των Προέδρων της επόμενης μέρας, αποφασίστηκε να σταλεί η πρόταση πίσω στην Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών για περαιτέρω εξέταση.

Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες μέσω συνέντευξης με τον εισηγητή της έκθεσης, Χουάν Φερνάντο Λόπεζ Αγκιλάρ (Σοσιαλιστές & Δημοκράτες, Ισπανία).

 

Μπορείτε να μας παρουσιάσετε τις προτάσεις σας σχετικά με την χορήγηση ευρωπαϊκών ανθρωπιστικών θεωρήσεων;

Πάνω από το 90% των αιτούντων άσυλο έχουν εισέλθει παράνομα στην Ευρώπη και πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί. Γιατί δεν τους δόθηκε η δυνατότητα εισόδου δια νόμιμης οδού. Οι προτάσεις μας σου δίνουν το δικαίωμα ακρόασης, χωρίς να θέτεις τη ζωή σου σε κίνδυνο ούτε να κινδυνεύεις από παράνομη εμπορία ανθρώπων.

Προβλέπουν, επίσης, τη χορήγηση θεώρησης περιορισμένης εδαφικής ισχύος που επιτρέπει την είσοδό σου σε συγκεκριμένο κράτος μέλος προκειμένου να ζητήσεις άσυλο. Θα μπορούσες να ζητήσεις άσυλο είτε από ευρωπαϊκή πρεσβεία και προξενείο, είτε από αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εξωτερικό. Η προτεινόμενη νομοθεσία συνιστά λύση για όσους δεν έχουν και αναγκάζονται να εκτίθενται στον κίνδυνο της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Ας θυμηθούμε ότι τουλάχιστον 30.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο τα τελευταία πέντε χρόνια.

 

1.853 πρόσφυγες και μετανάστες εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Μεσόγειο τους εννέα πρώτους μήνες του 2018

 

Σε ποιους θα μπορούσαν να χορηγηθούν αυτές οι θεωρήσεις;

Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, θα μπορούσαν για παράδειγμα να χορηγηθούν σε οικογένειες που ανήκουν σε μία θρησκευτική κοινότητα που υφίσταται διώξεις ή συστημική βία.

Αυτή είναι η περίπτωση των χριστιανών στη Συρία και στο Ιράκ, των μη μουσουλμάνων στο Αφγανιστάν, των λεσβιών, των ομοφυλοφίλων, αμφιφυλόφιλων και τρανσεξουαλικών ατόμων (LGBT) στις περισσότερες μουσουλμανικές χώρες ή των εθνοτικών κοινοτήτων των οποίων η ασφάλεια διακυβεύεται.

 

Εάν οι προτάσεις σας εγκριθούν από το Κοινοβούλιο, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;

Εφόσον πρόκειται για έκθεση πρωτοβουλίας, δεν συζητάμε για ενιαίο κείμενο με δεσμευτική ισχύ. Είναι στο χέρι της Επιτροπής να υποβάλει νομοθεσία για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο ζήτημα.

 

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως η μετανάστευση παραμένει πηγή ανησυχίας για τους Ευρωπαίους πολίτες. Τι άλλες προτάσεις έχουν διατυπωθεί ενώπιον του Κοινοβουλίου;

Καταρχάς, είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε γεγονότα από αντιλήψεις. Επικρατεί η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η μετανάστευση είναι εκτός ελέγχου, ένα είδος δούρειου ίππου με στόχο την επιθετική εισβολή στην ΕΕ.

Δεν υπάρχει καμία εμπειρική απόδειξη για αυτόν τον ισχυρισμό. Έχει αντιθέτως διαπιστωθεί δραματική μείωση του αριθμού των αφίξεων.

Έχουμε εντολή να ενεργούμε με αλληλεγγύη και να μοιραζόμαστε τις ευθύνες μέσω ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου. Ωστόσο, το Συμβούλιο παραμένει ο ελλείπων κρίκος στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ.

Το εν λόγω Κοινοβούλιο έκανε ό,τι μπορούσε για την θέσπιση νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησής του λεγόμενου κανονισμού του Δουβλίνου, που οδηγεί σε έναν εξαιρετικά άδικο επιμερισμό ευθυνών.

Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου που να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τις αιτήσεις ασύλου και να αποτρέπει την επιβάρυνση των μεσογειακών χωρών.

 

Πηγή: europarl.europa.eu

Διαβάστε Επίσης  Οργανώσεις στην Ελλάδα - Εθνικοί και Διεθνείς Φορείς Υγείας προειδοποιούν: Οι διακρίσεις δεν προστατεύουν από τον covid-19

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!