Απογοητευτικός συμβιβασμός σχετικά με τον νόμο της ΕΕ για την προσβασιμότητα

Προσωρινή συμφωνία επιτεύχθηκε χθες Πέμπτη 8 Νοεμβρίου επί της Ευρωπαϊκής Πράξης (Νομοθεσίας) Προσβασιμότητας από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Αυτή η Πράξη δεν καλύπτει τελικά τα άτομα με αναπηρία. Καλύπτει κυρίως θέματα ψηφιακής προσβασιμότητας και αφήνει έξω το πραγματικό περιβάλλον όπου ζουν τα άτομα με αναπηρία.

Ο ευρωπαϊκός νόμος για την προσβασιμότητα θα προσθέσει ελάχιστες νέες απαιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ για την προσβασιμότητα και σε περιορισμένο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών. Η νομοθεσία προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2015, μετά από περισσότερο από 10 χρόνια εκστρατείας του αναπηρικού κινήματος.

Με τη νέα Πράξη μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες θα πρέπει να είναι προσβάσιμα και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα εκατομμύρια των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ: όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές, smartphones, τηλεοράσεις, ΑΤΜ, τερματικά πληρωμής, ηλεκτρονικά βιβλία, ηλεκτρονικοί αναγνώστες, ιστοσελίδες και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων ιδιωτικών εταιρειών και μηχανές εισιτηρίων. Ο αριθμός έκτακτης ανάγκης 112 και οι τηλεφωνικές υπηρεσίες θα πρέπει επίσης να είναι προσβάσιμα σε όλους τους Ευρωπαίους.

Παρ ‘όλα αυτά, ο νόμος στερείται ουσιαστικών στοιχείων. Εξαιρούνται από αυτόν οι μεταφορές. Αποκλείονται οι μικροεπιχειρήσεις που παρέχουν υπηρεσίες. . Εξαιρούνται οι οικιακές συσκευές. Αποκλείει οποιαδήποτε υποχρέωση για προσβάσιμα κτίρια και υποδομές. Αποκλείει το πραγματικό περιβάλλον όπου οι άνθρωποι ξοδεύουν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (EDF) Ιωάννης Βαρδακαστάνης, δήλωσε: “Τα κράτη μέλη της ΕΕ σήμερα απογοήτευσαν τους πολίτες της με αναπηρία. Η ΕΕ λειτούργησε περισσότερο σαν μια Ευρωπαϊκή Ένωση των επιχειρήσεων από μια Ευρωπαϊκή Ένωση των ανθρώπων. Τα κράτη μέλη της ΕΕ πρέπει να υπερβούν το πεδίο εφαρμογής του νόμου εάν θέλουν να κάνουν τη διαφορά. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι τα άτομα με αναπηρία πρέπει να έχουν την ίδια πρόσβαση σε τόπους, προϊόντα και υπηρεσίες όπως όλοι οι άλλοι“.

Διαβάστε Επίσης  ChildRescue Εφαρμογή: Καινοτομία για την Έρευνα και Εντοπισμό Αγνοούμενων Παιδιών

Be the first to comment on "Απογοητευτικός συμβιβασμός σχετικά με τον νόμο της ΕΕ για την προσβασιμότητα"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!