“Αποδομώντας τις ενοχές. Μετατρέποντας το αρνητικό βίωμα των ενοχών σε δημιουργικότητα & σύνδεση με τη ζωή”: Σεμινάριο Ψυχολογίας

Σε συνέχεια των ποιοτικών Σεμιναρίων Επιστήμης του Εαυτού το Κέντρο Πολιτισμού, Εκπαίδευσης, Δια Βίου Μάθησης “Πόλις” σας προσκαλεί στο Νέο Βιωματικό Σεμιναριακό Κύκλο δύο (2) Διαλέξεων “Αποδομώντας τις ενοχές”.

Οι ενοχές είναι μια νοητική αλλά και συναισθηματική εμπειρία που έχουμε βιώσει σχεδόν όλοι στην ζωή μας όταν αισθανθήκαμε ότι βλάψαμε κάποιον ή ότι παραβιάσαμε κάποιον ηθικό κώδικα. Όταν αισθανθήκαμε ότι κάναμε κάτι ‘λάθος’. Είναι ένα από τα πιο βασανιστικά συναισθήματα που μπορούμε να βιώσουμε.  Πολλές φορές  η προδιάθεση γι αυτό το συναίσθημα ξεκινάει από την παιδική ηλικία και τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των γονιών. Αρκετά συχνά γίνεται τόσο σοβαρό που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ψυχικές ασθένειες όπως η κατάθλιψη. Σε κάθε περίπτωση οι ενοχές, μας στερούν την χαρά της ελευθερίας και της αθωότητας που είναι βασικές προϋποθέσεις για μια ολοκληρωμένη ζωή και για υγιείς σχέσεις με τους άλλους.

Τι είναι όμως ακριβώς οι ενοχές και πως δημιουργούνται; Ποιοι μηχανισμοί και ποια άλλα συναισθήματα εμπλέκονται τόσο στην δημιουργία τους όσο και στην διατήρηση τους; Ποια η σχέση των βιωμάτων της παιδικής ηλικίας και του ενοχικού συναισθήματος; Πως οι γονείς πολλές φορές με την συμπεριφορά τους και τον τρόπο διαπαιδαγώγησης δημιουργούν στα παιδιά τους ενοχές που μπορεί να τις κουβαλούν για πολλά χρόνια; Και τελικά πως μπορούμε να διαχειριστούμε τις ενοχές μας και να απαλλαγούμε από αυτές;

Διάλεξη: ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΒΙΩΜΑ ΤΩΝ ΕΝΟΧΩΝ ΣΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΖΩΗ

Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018 (ώρα 11.00-14.00)

ΔΗΛΩΣΤΕ ONLINE ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ

 

Σκοπός

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να αποδομήσουμε και να επεξεργαστούμε τις ενοχές μέσα από την γνώση που μας προσφέρει η επιστήμη της ψυχολογίας, της ψυχοθεραπείας, αλλά και οι τελευταίες ανακαλύψεις των νευροεπιστημών. Να αντιληφθούμε σε νοητικό επίπεδο τι ακριβώς είναι οι ενοχές και πότε αυτές έχουν ρεαλιστική βάση και πότε όχι. Να δούμε πως οι ενοχές υπάρχουν στην δική μας ζωή και πως μας επηρεάζουν σε συμπεριφοριστικό, συναισθηματικό και βιοφυσιολογικό επίπεδο. Τέλος μέσα από βιωματική δουλειά να οδηγηθούμε σε μια πιο υγιή, ρεαλιστική και θετική προς την ζωή αντιμετώπιση των ενοχών μας.

Θεματικές Ενότητες

Το σεμινάριο είναι θεωρητικό αλλά και βιωματικό. Η προσέγγιση τόσο στο θεωρητικό όσο και στο βιωματικό κομμάτι γίνεται μέσα από την επιστήμη της ψυχολογίας και την πρακτική της ψυχοθεραπείας.

  • Τι είναι η ενοχές και ο ενοχικός ιδεασμός.
  •  Ποιες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας δημιουργούν την προδιάθεση στον ενοχικό ιδεασμό.
  •  Ποιες συμπεριφορές των γονιών δημιουργούν ενοχές στα παιδιά τους.
  •  Με ποιους ψυχολογικούς μηχανισμούς προκαλούνται (προβολή, ενδοβολή, συμβολή).
  •  Με ποιους ψυχολογικούς μηχανισμούς διατηρούνται και ασκούν διαβρωτική επίδραση στην ψυχολογική και σωματική υγεία του ανθρώπου (ψυχικός μαζοχισμός). Τι προκαλούν στην υγεία μας.
  •  Τι είναι ο μηχανισμός του ‘καταναγκασμού της επανάληψης’, και πως αυτός ο μηχανισμός εμπλέκεται στην δημιουργία των ενοχών.
  •  Πως ο αντιδραστικός μηχανισμός ‘πάλη, φυγή, πάγωμα’ εμπλέκεται μέσω βιοφυσιολογικών αντιδράσεων στην δημιουργία και διατήρηση των ενοχών.
  •  Ποιός ο ρόλος της ντροπής στις ενοχές και τι είναι ο φαύλος κύκλος της ντροπής και των ενοχών.
  •  Πως οι τελευταίες ανακαλύψεις της νευροψυχολογίας έχουν ρίξει φώς στην κατανόηση των νευροενδοκρινολογικών μηχανισμών που εμπλέκονται στις ενοχές.
  •  Ποια η σχέση των ενοχών με την πνευματικότητα και πως μας βοηθούν να εξελιχθούμε σαν άνθρωποι αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους στο δρόμο της δικής τους εξέλιξης.

Χωρίζεται σε δύο αυτοτελή μέρη. Στο πρώτο θα προσεγγίσουμε το ζήτημα των ενοχών από θεωρητική πλευρά ενώ στο δεύτερο θα εργαστούμε με βιωματικό τρόπο ώστε να ενσωματώσουμε αυτή την γνώση αλλά και να την χρησιμοποιήσουμε στην διαχείριση των δικών μας ενοχών.

Οι δύο (2) τρίωρες Αυτόνομες, Διαδραστικές και Συμμετοχικές Διαλέξεις του Νέου Σεμιναριακού Κύκλου πραγματοποιούνται στην Αίθουσα Πολιτισμού, Επιμόρφωσης και Διαλέξεων του “Πόλις” (Μαρίνου Αντύπα & Φιλοθέης 69Β κοντά στο Σταθμό ΗΣΑΠ Ηράκλειο Αττικής), Σάββατο 11.00-14.00

 

Στο τέλος του Κύκλου των Διαλέξεων (Σάββατο 24 Νοεμβρίου 2018) θα απονεμηθεί Βεβαίωση Παρακολούθησης & θα διανεμηθεί Εκπαιδευτικό Υλικό για όλο το Σεμιναριακό Κύκλο “Αποδομώντας τις ενοχές” (Νοέμβριος 2018)

 

Επιμέλεια: Μπάιμπας Αθανάσιος
Ψυχολόγος, Msc στην Νευροψυχολογία
Ψυχοθεραπευτής (Σωματική ψυχοθεραπεία–Gestalt)
Πιστοποιημένος  εκπαιδευτής ενηλίκων

Περισσότερες Πληροφορίες: τηλ: 210 8000009 – 210 2770181

Συμμετοχή-Παρακολούθηση 10€ ανά διάλεξη

ΔΗΛΩΣΤΕ ONLINE ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΑΠΟΔΟΜΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΕΝΟΧΕΣ

 

ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΠΟΛΙΣ
Εκπαίδευση & Πολιτισμός με Στυλ & Αισθητική
Μαρίνου Αντύπα 62-66 & Φιλοθέης 69Β (ΕΙΣΟΔΟΣ)
14121 Ηράκλειο Αττικής
τηλ.: 210 8000009 – 210 2770181 
E: education@polis.edu.gr 
W: www.polis.edu.gr
F: www.facebook.com/polis.education

 

Διαβάστε Επίσης  «Εμψυχωτής Κοινότητας» 2ος κύκλος – Πρόγραμμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!