«Κορυφαία Πύλη Ανοικτών Δεδομένων» η Εθνική Πύλη data.gov.cy που ανέπτυξε το ΑΠΚΥ

Η Κύπρος συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πέντε (5) κορυφαίες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα των Ανοικτών Δεδομένων για το 2018, ενώ ιδιαίτερη διάκριση συνιστά για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) η 1η θέση που εξασφάλισε η Εθνική Διαδικτυακή Πύλη Ανοικτών Δεδομένων data.gov.cy ανάμεσα σε 31 πύλες ανοικτών δεδομένων στον ευρωπαϊκό χώρο. Η ανάπτυξη και υλοποίηση της Εθνικής Πύλης data.gov.cy είναι προϊόν συνεργασίας του ΑΠΚΥ και του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ) του υπουργείου Οικονομικών.  

Πρόκειται για τα κύρια ευρήματα της έκθεσης «Open Data Maturity Report 2018», που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 19 Νοεμβρίου 2018 σχετικά με την πρόοδο των κρατών μελών στον τομέα των ανοικτών δεδομένων, και κατατάσσονται σε τέσσερις (4) κύριες «περιοχές»: πολιτική (policy), διαδικτυακή πύλη (portal), ποιότητα δεδομένων (data quality) και αντίκτυπος (impact). Με βάση τα ευρήματα, η Κύπρος κατατάσσεται, μαζί με τις Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία και Ιταλία, στην κατηγορία «Trend Setters», στην κορυφή δηλαδή της κατάταξης. Η Εθνική Πύλη data.gov.cy αξιολογήθηκε ως η κορυφαία Πύλη Ανοικτών Δεδομένων ανάμεσα στις 31 συνολικά πύλες που αξιολογήθηκαν (28 Κράτη Μέλη και Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Ελβετία και Νορβηγία).

Η πιστοποίηση της πύλης data.gov.cy με την ανώτατη διάκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνιστά ιδιαίτερη τιμή για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που υλοποίησε το έργο σε συνεργασία με το ΤΔΔΠ. Σύμφωνα με τον Πρύτανη του ΑΠΚΥ, Καθηγητή Σωκράτη Κάτσικα, πρόκειται για «ένα εκσυγχρονιστικό έργο προς τη δημόσια υπηρεσία από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ένα δημόσιο ίδρυμα με σημαντική εμπειρία σε θέματα ανοικτής πρόσβασης. To όλο εγχείρημα συνάδει απόλυτα με το όραμα να αποτελεί το ΑΠΚΥ ένα πρωτοπόρο και σύγχρονο Πανεπιστήμιο, το οποίο θα προσφέρει στην Κυπριακή κοινωνία και θα ενδυναμώνει την εθνική οικονομία».

 

Διαβάστε Επίσης  Ανακάλεσε ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. την απόφασή του για την αλλαγή του πλαισίου αναγνώρισης αλλοδαπών τίτλων που αποκτήθηκαν με σπουδές εξ αποστάσεως

 

Be the first to comment on "«Κορυφαία Πύλη Ανοικτών Δεδομένων» η Εθνική Πύλη data.gov.cy που ανέπτυξε το ΑΠΚΥ"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!