Μήνυμα της ΓΓΙΦ για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Για µια ακόµη χρονιά, η Γενική Γραµµατεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), τιµά στο έπακρο την Παγκόσµια Ηµέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών µε την ανάληψη πρωτοβουλιών ενηµέρωσης ευαισθητοποίησης, δικτύωσης και εξωστρέφειας και την υλοποίηση ποικίλων δράσεων Πανελλήνιας εµβέλειας.

Οι πολλαπλές µορφές της βίας κατά των γυναικών, ως αδιαµφισβήτητες πτυχές των έµφυλων διακρίσεων, αποτελούν έγκληµα και καταστρατηγούν τα θεµελιώδη δικαιώµατα. Ταυτόχρονα, συνιστούν σοβαρό κοινωνικό πρόβληµα, µε βαρύτατες επιπτώσεις, που έχουν διττή αναφορά: τόσο στις ίδιες τις γυναίκες που την υφίστανται και, κατ’επέκταση στη διατάραξη της οικογενειακής τους ευηµερίας, όσο και στην αρµονική λειτουργία της κοινωνίας µας συνολικά.

Σε απάντηση των σοβαρότατων συνεπειών της βίας κατά των γυναικών, υπό την εποπτεία της ΓΓΙΦ λειτουργεί ένα συνεκτικό, ολοκληρωµένο και Πανελλήνιας εµβέλειας δίκτυο 62 δοµών για την πρόληψη και την καταπολέµησή της, το οποίο περιλαµβάνει:

  • Την 24ωρη γραµµή SOS 15900
  • Τα Συµβουλευτικά Κέντρα γυναικών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν έµφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις
  • Τους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών

Παράλληλα, η πρόσφατη κύρωση της «Σύµβασης του Συµβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών
και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύµβαση της Κωνσταντινούπολης)» και η ψήφιση του εφαρµοστικού νόµου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, συνιστούν ένα ακόµη σπουδαίο εργαλείο για την πρόληψη και την καταπολέµηση της βίας κατά των γυναικών, που ενισχύει σηµαντικά το «οπλοστάσιο» των εργαλείων της ΓΓΙΦ, αλλά και της Πολιτείας στον µακρύ και επίπονο δρόµο για την οριστική εξάλειψη της έµφυλης βίας.

Κάθε µορφή βίας είναι ιδιαίτερα δύσκολα ανιχνεύσιµη.

Ωστόσο, η ενδοοικογενειακή βία, που όλο και πιο έντονα έρχεται στο φως της δηµοσιότητας, προκρίνει σηµαντικά τις αθέατες πλευρές της, αναδεικνύει το µέγεθος της διάστασης των έµφυλων ανισοτήτων, αµαυρώνει την ποιότητα της δηµοκρατίας µας, προσβάλλει το θεσµό της οικογένειας ως αξία και ιδανικό, παρουσιάζει µε τα πιο µελανά χρώµατα τις προσωπικές, κοινωνικές και πολιτισµικές επιπτώσεις της και, ως εκ τούτου, επιβάλλει την αµέριστη προσοχή όλων µας.

Πρόκειται για την βίαιη και κακοποιητική συµπεριφορά που υφίστανται οι γυναίκες, όπως αυτή αναπτύσσεται µέσα στο οικογενειακό ή/και το συντροφικό περιβάλλον και µπορεί να λάβει τις µορφές της σωµατικής, της λεκτικής, της ψυχολογικής και της σεξουαλικής βίας, καθώς και της καταπάτησης του σεβασµού στην γενετήσια αξιοπρέπεια. Οι εν λόγω µορφές βίας, φέρουν σοβαρότατες συνέπειες στον ψυχισµό των γυναικών που τις υφίστανται, αλλά και στα παιδιά, αν υπάρχουν στην οικογενειακή/συντροφική σχέση, ενώ δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις, όπου η ενδοοικογενειακή βία σε βάρος των γυναικών µπορεί να οδηγήσει και στην ανθρωποκτονία από τον σύζυγο ή τον σύντροφο.

Ο αέναος και πολλές φορές ατέρµονος κύκλος της ενδοοικογενειακής βίας τείνει να αποκτήσει χαρακτήρα κλασικού προβληµατισµού, όχι µόνο στη χώρα µας, αλλά και σε παγκόσµια κλίµακα, ενώ είναι αξιοσύστατο το γεγονός ότι ενδοοικογενειακή βία δεν εντοπίζεται σε συγκεκριµένες κοινωνικές τάξεις, οικονοµικές διαστρωµατώσεις, εθνικότητες ή επίπεδο µόρφωσης.
Όχι µόνο η ενδοοικογενειακή βία, αλλά και όλες οι µορφές της έµφυλης βίας.

Βάσει όλων αυτών και µε αφορµή και τη φετινή Παγκόσµια Ηµέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εντατικοποιούµε µε το έργο µας ακόµη περισσότερο το στόχο µας, που δεν είναι άλλος από το να σπάσουµε οριστικά τις αλυσίδες της σιωπής, να απελευθερωθούν οι γυναίκες από τα δεσµά του φόβου, της αποµόνωσης και της ενοχής.

Συνολικά, με τις πολιτικές και τις δράσεις μας, αγωνιζόμαστε για την αποδόμηση των μέχρι πρότινος κατεστημένων αναχρονιστικών στερεοτύπων, που κρατούν τις γυναίκες “αιχμάλωτες” και συντηρούν ένα καθεστώς “κεκλεισμένων των θυρών” για όλα όσα βιώνουν λόγω έμφυλων στερεοτύπων. 

Με το µήνυµα «Δεν είσαι (η) µόνη» – µίλησέ µας , ενθαρρύνουµε όλες ανεξαιρέτως τις γυναίκες που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν έµφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις να απευθυνθούν στις υπηρεσίες των δοµών της ΓΓΙΦ και, εµπιστευόµενες την ποιότητά τους, να λάβουν δωρεάν και εχέµυθα τις όλες εκείνες τις παροχές που συστάθηκαν ακριβώς για να τους προσφέρουν απλόχερα τη βοήθειά τους.

Φωτεινή Κούβελα
Γενική Γραµµατέας Ισότητας των Φύλων

 

Διαβάστε Επίσης  ΓΣΕΕ: Με το σχέδιο νόμου για την ιδιωτική εκπαίδευση θίγεται το δημόσιο αγαθό της εκπαίδευσης που παρέχεται στα ιδιωτικά σχολεία και τίθεται ζήτημα νομιμότητας της έκδοσης ισότιμων τίτλων σπουδών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!