Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2018 | “Η γνώση είναι δύναμη”

Μια νέα έκθεση του UNAIDS υποδεικνύει ότι περισσότεροι άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV έχουν πρόσβαση σε εντεταμένες προσπάθειες εξέτασης και θεραπείας για τον ιό.  Το 2017, τα τρία τέταρτα των ατόμων που ζούσαν με τον ιό HIV (75%) γνώριζαν την κατάσταση τους, σε σύγκριση με μόνο τα δύο τρίτα (67%) το 2015, και 21,7 εκατομμύρια άνθρωποι που ζούσαν με τον ιό HIV (59%) είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία, σε σύγκριση με 17,2 εκατομμύρια το 2015. Η έκθεση δείχνει, ωστόσο, ότι 9,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με τον ιό HIV δεν γνωρίζουν πως ζουν με τον ιό, και πρέπει επειγόντως να αποκτήσουν πρόσβαση στις σχετικές εξετάσεις και θεραπεία.

Η έκθεση, “Η γνώση είναι δύναμη”, αποκαλύπτει ότι παρόλο που ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV που έχει κατασταλεί, αυξήθηκε κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία τριετία, φθάνοντας το 47% το 2017, 19,4 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν με HIV δεν έχουν ένα κατεσταλμένο ιικό φορτίο. Για να παραμείνουν υγιείς και να προληφθεί η μετάδοση του ιού,  πρέπει να κατασταλεί σε ανιχνεύσιμα ή πολύ χαμηλά επίπεδα, μέσα από διαρκή αντιρετροϊκή θεραπεία. Και για την αποτελεσματική παρακολούθηση του ιικού φορτίου, τα άτομα που ζουν με τον HIV πρέπει να έχουν πρόσβαση σε τεστ ιικού φορτίου κάθε 12 μήνες.

Η έκθεση αναφέρει ότι η πρόσβαση σε εξέταση ιικού φορτίου είναι άνιση. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου, η λήψη ενός τεστ ιογενούς φορτίου είναι εύκολη και είναι πλήρως ενταγμένη στη θεραπευτική αγωγή ενός ατόμου για τον HIV, όμως σε άλλα μέρη μπορεί να υπάρχει μόνο ένα μικροβιολογικό εργαστήριο για την εξέταση του ιογενούς φορτίου για ολόκληρη τη χώρα.

Παιδιά / τεστ HIV και ιικού φορτίου

Το τεστ ιιού φορτίου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα νεογέννητα, καθώς ο ιός HIV εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα στα παιδιά — η μεγαλύτερη θνησιμότητα για τα παιδιά που γεννιούνται με τον ιό HIV είναι εντός δύο ή τριών μηνών της ζωής τους. Τα κοινά τεστ ταχείας διάγνωσης είναι αναποτελεσματικά μέχρι και την ηλικία των 18 μηνών, οπότε η μόνη εφικτή εξέταση για HIV σε πολύ μικρά παιδιά είναι το ιολογικό τεστ, που πρέπει να κάνει ένα παιδί μέσα στις πρώτες τέσσερις έως έξι εβδομάδες της ζωής του. Παρόλα αυτά, το 2017, μόνο το ήμισυ (52%) των παιδιών που εκτίθενται στον ιό HIV σε χώρες με υψηλό φορτίο, έκαναν τεστ μέσα στους πρώτους δύο μήνες της ζωής τους.

Το 2017 εκτιμάται ότι: 

36,9 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως [31.1 – 43.9 εκατομμύρια] ζούσαν με τον ιό HIV

21,7 εκατομμύρια άνθρωποι [19.1 εκατομμύρια – 22,6 εκατομμύρια] είχαν πρόσβαση σε θεραπεία

1,8 εκατομμύρια άνθρωποι [1,4 εκατομμύρια – 2,4 εκατομμύρια] μολύνθηκαν με τον ιό HIV

 

Τα επίμονα εμπόδια στη γνώση της HIV κατάστασης

Η έκθεση αναφέρει ότι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για το HIV τεστ είναι το στίγμα και η διάκριση. Μελέτες μεταξύ γυναικών, ανδρών, νέων και κομβικών πληθυσμιακών κατηγοριών, αποκάλυψαν ότι ο φόβος να μη δει κανείς την είσοδο τους σε υπηρεσίες για τον ιό HIV και μετέπειτα αν το άτομο διαγνωστεί, φόβος ότι αυτή η πληροφορία θα μοιραστεί με την οικογένεια, τους φίλους, τους σεξουαλικούς συντρόφους ή την ευρύτερη κοινότητα, τους εμπόδιζε από το να λάβουν υπηρεσίες HIV, συμπεριλαμβανομένων των εξετάσεων για τον ιό HIV.

Για τις κομβικές πληθυσμιακές κατηγορίες — γκέι άνδρες και άνδρες που έχουν σεξουαλικές σχέσεις με άνδρες, εργαζόμενους στον τομέα του σεξ, τρανς άτομα, άτομα που κάνουν χρήση ουσιών, κρατούμενοι και σε άλλα περιβάλλοντα εγκλεισμού και μετανάστες — αυτά τα εμπόδια μπορεί να επηρεάσουν την πρόσβαση τους σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό. Το στίγμα και η διάκριση, από την κοινωνία και τις υπηρεσίες υγείας, μπορεί να αποτρέψουν μέλη αυτών των πληθυσμιακών κατηγοριών από την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ενώ ποινικοί νόμοι μπορεί να επιτείνουν τις διακρίσεις και τα ποσοστά βίας και να δημιουργούν πρόσθετα εμπόδια, συμπεριλαμβανομένου του φόβου της σύλληψης και της παρενόχλησης.

Άλλα εμπόδια περιλαμβάνουν τη βία ή την απειλή βίας, ιδίως μεταξύ των νεαρών γυναικών και κοριτσιών. Οι νόμοι και οι πολιτικές για τη γονική συναίνεση είναι επίσης ένα εμπόδιο, δεδομένου ότι σε ορισμένες χώρες οι νέοι ηλικίας κάτω των 18 ετών χρειάζονται γονική συγκατάθεση για ένα κάνουν τεστ για τον HIV. Επιπλέον, οι υπηρεσίες είναι συχνά πάρα πολύ απομακρυσμένες και δύσκολα προσβάσιμες ή πάρα πολύ ακριβές. Μπορεί επίσης να υπάρχουν καθυστερήσεις ή αποτυχίες στην επιστροφή των αποτελεσμάτων του HIV τεστ και καθυστερήσεις στην έναρξη της θεραπείας. Σε ορισμένες χώρες, οι άνθρωποι δεν επιδιώκουν να εξετασθούν για τον HIV καθώς αισθάνονται ότι δεν διατρέχουν κίνδυνο — στο Μαλάουι, μία μελέτη μεταξύ έφηβων κοριτσιών και νεαρών γυναικών (ηλικίας μεταξύ 15 και 24 ετών) που θεωρούνταν ότι βρίσκονταν σε υψηλότερο κίνδυνο για τον ιό HIV, διαπίστωσε ότι περισσότερες από τις μισές (52%) δεν θεωρούσαν ότι διέτρεχαν κίνδυνο για τον ιό HIV και έτσι δεν ήταν πιθανόν να επιδιώξουν να εξεταστούν για τον ιό.

Η επόμενη γενιά των HIV τεστ

Η έκθεση τονίζει πώς η παροχή μιας πλειάδας επιλογών για τεστ και υπηρεσίες για τον HIV, όπως τεστ διάγνωσης στο επίπεδο της κοινότητας και τεστ διάγνωσης στο σπίτι, μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση πολλών υλικοτεχνικών, δομικών και κοινωνικών εμποδίων για το HIV τεστ. Προσφέρουν επιλογές στους ανθρώπους που ζουν μακριά από τις υπηρεσίες υγείας, δεν έχουν τους περιορισμούς του άβολου ωραρίου λειτουργίας, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους άνδρες και τους ανθρώπους από κομβικές πληθυσμιακές κατηγορίες, και δεν συνοδεύονται με το στίγμα και τη διάκριση που συχνά γίνονται αισθητά σε παραδοσιακές υπηρεσίες υγείας και υπηρεσίες για HIV.

Η έκθεση περιγράφει τη σημασία της υιοθέτησης μιας προσέγγισης των πέντε Cs: consent, confidentiality, counselling, correct test results and connection/linkage to prevention, care and treatment. (συγκατάθεση, εμπιστευτικότητα, συμβουλευτική, ορθά αποτελέσματα διαγνωστικών τεστ και σχέση / σύνδεση με την πρόληψη, την περίθαλψη και τη θεραπεία).

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι η ενσωμάτωση των HIV υπηρεσιών σε άλλες υπηρεσίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών που απευθύνονται στην μητέρα και το παιδί, υπηρεσίες για τη φυματίωση και υπηρεσίες για σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις και ιογενή ηπατίτιδα. Η φυματίωση είναι η κύρια αιτία θανάτου των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, αντιπροσωπεύοντας τον έναν στους τρεις θανάτους που σχετίζονται με το AIDS. Ωστόσο, εκτιμάται ότι το 49% των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV και τη φυματίωση αγνοούν την συλλοίμωξη και ως εκ τούτου, δεν λαμβάνουν φροντίδα.

Η πρόσβαση σε τεστ για τον ιό HIV αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και το UNAIDS καλεί στην παγκόσμια δέσμευση για την άρση των φραγμών που εμποδίζουν τους ανθρώπους από τα HIV τεστ, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται η εξάλειψη του στίγματος και των διακρίσεων που συνδέονται με τον ιό, η διασφάλιση της εμπιστευτικότητας των υπηρεσιών για τεστ και θεραπεία του HIV, ο συνδυασμός των στρατηγικών τεστ διάγνωσης για τον ιό HIV, ώστε να προσεγγίζουν στους πληθυσμούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, ενοποίηση με άλλες υπηρεσίες υγείας, άρση των πολιτικών και νομικών φραγμών που εμποδίζουν την πρόσβαση σε τεστ για το HIV και τη θεραπεία, επέκταση της πρόσβασης στην παρακολούθηση ιικού φορτίου σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος και διασφάλιση της πρόσβασης στην πρόωρη διάγνωση σε νεογέννητα. 

Πηγή: unaids.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  UNODC World Drug Report 2020: Η παγκόσμια χρήση ναρκωτικών αυξάνεται ενώ o COVID 19 έχει εκτεταμένο αντίκτυπο στις παγκόσμιες αγορές ναρκωτικών

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!