Συμπόσιο “Ανοικτή Επιστήμη στον ελληνικό ερευνητικό ιστό: Ερευνητικές Διαδικασίες, Ερευνητικά Δεδομένα, Συνεργασίες”

Το Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”, στο πλαίσιο συντονισμού του Ευρωπαϊκού έργου OpenAIRE, της Υποδομής για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ευρώπη, και του RDA Europe 4, της Ευρωπαϊκής συνιστώσας της πρωτοβουλίας για τα Ερευνητικά Δεδομένα (Research Data Alliance), διοργανώνει διήμερο συμπόσιο με τίτλο: “Aνοικτή Επιστήμη στον ελληνικό ερευνητικό ιστό: ερευνητικές διαδικασίες, ερευνητικά δεδομένα, συνεργασίες”. To Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από 29 έως 30 Νοεμβρίου στην Αθήνα (πολυχώρος Αθηναΐς).
 
Στο συμπόσιο θα παρευρεθούν εκπρόσωποι των ερευνητικών οργανισμών και ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για να ενημερώσουν για τη συμβολή, τις υπηρεσίες και το έργο τους, και να ενημερωθούν για τις προσπάθειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις σε υποδομές, υπηρεσίες, πολιτικές και νομικά ζητήματα γύρω από την Ανοικτή Επιστήμη.

Η εγγραφή και συμμετοχή στο συμπόσιο είναι δωρεάν.
 
Οι στόχοι του συμποσίου:

 1. Να κατανοήσουμε το εθνικό οικοσύστημα έρευνας, τα θεσμικά του χαρακτηριστικά, τις δράσεις των φορέων του και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει αναφορικά με την Ανοικτή Πρόσβαση στις δημοσιεύσεις και τα ερευνητικά δεδομένα, τους νέους τρόπους ομότιμης κρίσης της έρευνας, τις ανοικτές μεθοδολογίες και λοιπές δραστηριότητες που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της Ανοικτής Επιστήμης και δράσεων για τα Ερευνητικά Δεδομένα
 2. Να γίνει προτεραιοποίηση θεσμικών και τεχνικών ζητημάτων υλοποίησης οριζόντιων και ερευνητικών υποδομών και υπηρεσιών, για μια ισχυρή αντιπροσώπευση της Ελλάδος στο Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης (European Open Science Cloud – EOSC)
 3. Να ενημερωθούμε και να εξοικειωθούμε με νέα εργαλεία και τεχνολογίες για την έρευνα, που έχουν δημιουργηθεί τόσο στο πλαίσιο του HELIX όσο και μέσα από άλλα έργα και συνέργειες. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν υπηρεσίες διαλειτουργικότητας αποθετηρίων και υποδομών, εργαλεία δημιουργίας και εφαρμογής Σχεδίων Διαχείρισης Δεδομένων, εργαλεία εγγραφής υπηρεσιών ηλεκτρονικών υποδομών στον Ευρωπαϊκό κατάλογο κ.λπ.
   

Οι συνεργασίες: Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία του OpenAIRE με το RDA (Research Data Alliance), την πρωτοβουλία για τα Ερευνητικά Δεδομένα, και το HELIX – Hellenic Data Service (Ελληνική Υπηρεσία Δεδομένων).

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στον πολυχώρο Αθηναΐς (Καστοριάς 34, 10447, Αθήνα)

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Τελική ημερομηνία δηλώσεων ενδιαφέροντος έχει οριστεί η Τρίτη 20/11.

Για περισσότερες πληροφορίες: openaire@athena-innovation.gr

Πρόγραμμα

Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

10:00 – 10:30 
Εγγραφή και πρωινός καφές

10:30 – 11:00 
Καλοσώρισμα και χαιρετισμοί από την πολιτική ηγεσία

11:00 – 12:00 
Το πλαίσιο Ανοικτής Επιστήμης στην Ευρώπη
 • EOSC: Το Ευρωπαϊκό Νέφος Ανοικτής Επιστήμης, εκπρόσωπος της ΕΕ
 • OpenAIRE: Υποδομή για την Ανοικτή Επιστήμη στην Ευρώπη, Ναταλία Μανωλά, Ερευνητική συνεργάτιδα Ερευνητικού Κέντρου “Αθηνά” και συντονίστρια του OpenAIRE
 • RDA Europe: Ευρωπαϊκή συνιστώσα της πρωτοβουλίας για τα Ερευνητικά Δεδομένα (Research Data Alliance), Φώτης Καραγιάννης, Εθνικός εκπρόσωπος για το RDA στην Ελλάδα
 • LIBER: Ένωση Ευρωπαϊκών Ερευνητικών Βιβλιοθηκών, Γιάννης Τσάκωνας, Διευθυντής Βιβλιοθήκης Πανεπιστημίου Πατρών

12:00 – 14:00 
Σχεδιασμός εθνικής ατζέντας για τη Στρατηγική Ανοικτής Επιστήμης (AE): ιδιαιτερότητες, προτεραιότητες, συνέργειες
12:00 – 12:20 
Το πεδίο των πολιτικών ΑΕ στην ΕΕ σήμερα και οι συνέπειες για το οικοσύστημα των εταίρων, Πρόδρομος Τσιαβός, Νομικός Σύμβουλος στο Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά”
12:20 – 13:30
Υπάρχουσες πρωτοβουλίες και προκλήσεις στον ελληνικό χώρο έρευνας: Σύντομες παρουσιάσεις από αντιπροσωπευτικούς εθνικούς οργανισμούς
13:30 – 14:00
Ανοικτή συζήτηση: προτεραιότητες και συνέργειες για τη θέσπιση εθνικής ατζέντας

14:00 – 15:00
Ελαφρύ γεύμα

15:00 – 17:00
Ερευνητικές υποδομές: υπηρεσίες και πολιτικές για τη διαχείριση δεδομένων

15:00 – 15:40
Εθνική ψηφιακή υποδομή για την Έρευνα: HELIX Συνοπτική περιγραφή του έργου, Αφροδίτη Σεβαστή, ΕΔΕΤ (tbc) HELIX – Ελληνική Υπηρεσία Δεδομένων, Σπύρος Αθανασίου, Ερευνητικό Κέντρο “Αθηνά” 

15:40 – 17:00
Flash Talks για τη διαχείριση δεδομένων από βασικές υποδομές του Εθνικού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών (ΓΓΕΤ 2014)

17:00 – 17:30
Διάλειμμα

17:30 – 18:30 
Ερευνητικές Υποδομές: συνεργασίες και βιωσιμότητα
Κοινές απαιτήσεις ερευνητικών υποδομών: συνοπτικά συμπεράσματα από την ημερίδα για το ρόλο των ηλεκτρονικών και ερευνητικών υποδομών στην εθνική ερευνητική ατζέντα (The role of Research e-infrastructures in the National Research Agenda), Δρ. Βαγγέλης Καρκαλέτσης, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος” Σύνοψη της ημέρας και ανοιχτή συζήτηση για προτεραιοποίηση στόχων και συμφωνία για κοινές δράσεις, καθ. Γιάννης Ιωαννίδης, Πρόεδρος του Ε.Κ. “Αθηνά”

18:30 – 20:30
Cocktail

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

09:00 – 09:30 Εγγραφή και πρωινός καφές

09:30 – 11:00 Κυρίως συνεδρίες
– HELIX Data & Lab Workshop: Εκπαίδευση χρηστών στην ανάρτηση και χρήση ανοικτών επιστημονικών δεδομένων στην Ελληνική Υπηρεσία Δεδομένων. Η συνεδρία περιλαμβάνει δύο ενότητες που καλύπτουν τον πλήρη κύκλο ζωής των δεδομένων.

 • HELIX Data. Θα εξερευνήσουμε βήμα προς βήμα την παραγωγή μεταδεδομένων, την επιλογή κατάλληλης άδειας και τη διαχείριση των δεδομένων σας στον κατάλογο της Ελληνικής Υπηρεσίες Δεδομένων. Θα σας δείξουμε πως μπορείτε να μοιραστείτε τα δεδομένα σας μόλις σε μερικά λεπτά και να εφαρμόσετε τις Εθνικής και Ευρωπαϊκές πολιτικές Ανοικτής Διάθεσης. Φέρτε τα δεδομένα σας, γίνετε από τους πρώτους χρήστες του καταλόγου και εκπαιδεύστε τους συνεργάτες σας στο διαμοιρασμό δεδομένων.
 • HELIX Lab. Μάθετε πως μπορείτε να πειραματιστείτε και να αναλύσετε επιστημονικά δεδομένα χρησιμοποιώντας την υπηρεσία Jupyter Notebooks που προσφέρει η Ελληνική Υπηρεσία Δεδομένων. Μέσα από το browser σας και με τη γλώσσα προγραμματισμού που προτιμάτε, έχετε πρόσβαση σε κλιμακώσιμες υπολογιστικές υποδομές για να σας υποστηρίξουν στην έρευνά σας. Αν ήδη χρησιμοποιείτε Notebooks, γνωρίζετε Python ή R, ή ασχολείστε με την Επιστήμη των Δεδομένων, ελάτε να σας δείξουμε πως το HELIX Lab μπορεί να σας βοηθήσει.

Δημήτρης Σκούτας, Άγγελος Τζότσος, Γιώργος Χατζηγεωργακίδης, Παντελής Χρόνης, Κώστας Πατρούμπας, Γιάννης Κουβάρας, Μιχάλης Αλεξάκης, Νικηφόρος Λεωνιδάκης, Γιώργος Κωστούλας – ΕΚ “Αθηνά” – Open Science Clinic: Πώς να κρατήσετε την επιστήμη σας υγιή δημοσιεύοντας τα έργα σας σε ΑΠ και μοιράζοντας όλα τα επιστημονικά σας αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων και του κώδικα. Θέματα νομικά Έλλη Παπαδοπούλου, Πρόδρομος Τσιαβός, ΕΚ “Αθηνά”, Μαρίνα Αγγελάκη ΕΚΤ


11:00 – 11:30 Διάλειμμα

11:30 – 17:00 Παράλληλες συνεδρίες
 *Απαραίτητο είναι να έχετε μαζί σας φορητό υπολογιστή 

11:30 – 13:30 Πρακτικές και εργαλεία υλοποίησης Ανοικτής Πρόσβασης και Ανοικτής Επιστήμης
11:30 – 12:10  Ερευνητικά Δεδομένα: εργαλείο openDMP για το σχεδιασμό διαχείρισης ερευνητικών δεδομένων
12:10 – 12:50  Ανωνυμοποίηση ευαίσθητων και προσωπικών δεδομένων με το εργαλείο “Amnesia”
12:50 – 13:30 Εγγραφή υπηρεσιών στον ευρωπαϊκό κατάλογο για ηλεκτρονικές υποδομές και παρόχους: e-InfraCentral

11:30 – 13:30 Υποδομές και υπηρεσίες για Διαχείριση Ερευνητικών Δεδομένων – Διαλειτουργικότητα
11:30 – 12:10 Introduction to RDA & RDA outputs RDA Early Career Engagement IG: υποστήριξη νέων ερευνητών μέσα από ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα καθοδήγησης
12:10 – 12:50 Ένα εικονικό περιβάλλον για το διαμοιρασμό των ερευνητικών δεδομένων, τη διασύνδεσή τους με τις δημοσιεύσεις και το λογισμικό, τον έλεγχο και της αξιολόγησής τους.
12:50 – 13:30 Διαλειτουργικότητα & ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ δημοσιεύσεων και δεδομένων

13:30 – 14:30 Ελαφρύ Γεύμα

14:30 – 15:50

Πρακτικές και εργαλεία υλοποίησης Ανοικτής Πρόσβασης και Ανοικτής Επιστήμης

14:30 – 15:10 Διαλειτουργικότητα αποθετηρίων και εμπλουτισμός περιεχομένου με την υπηρεσία “Content Provider Dashboard”
15:10 – 15:50 Τα ελληνικά αποθετήρια στο OpenAIRE και στο HELIX: τί χρειάζεται να ξέρετε, οδικός χάρτης υλοποίησης
14:30 – 15:50 Υποδομές και υπηρεσίες για Διαχείριση Ερευνητικών Δεδομένων

14:30 – 15:10 Data Description Registry Interoperability (DDRI): διαλειτουργικότητα μεταξύ διαφορετικών πλατφορμών/αποθετηρίων

15:10 – 15:50 Υπηρεσίες εξόρυξης βιβλιογραφικών δεδομένων

15:50 – 16:20  Διάλειμμα

16:20 – 17:00  Πρακτικές και εργαλεία υλοποίησης Ανοικτής Πρόσβασης και Ανοικτής Επιστήμης
16:20 – 17:00 E-publishing: η ηλεκτρονική πλατφόρμα για ανοικτές δημοσιεύσεις στην Ελλάδα (ΕΚΤ και ΣΕΑΒ)
16:20 – 17:00 Υποδομές και υπηρεσίες για Διαχείριση Ερευνητικών Δεδομένων
16:20 – 17:00 Εκπαίδευση σχετικά με την Ανοικτή Επιστήμη: Μετάφραση στα Ελληνικά του ΕΕ Εγχειριδίου για την ΑΕ (FOSTER, LIBER και OpenAIRE)

17:00  Επίλογος

17:10 Λήξη

 

Διαβάστε Επίσης  Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα: "Η Παιδική Ευημερία και Προοπτικές Βελτίωσης της"

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!