- Με ευρεία πλειοψηφία υπερψηφίστηκε η έκθεση «Υπηρεσίες φροντίδας στην ΕΕ για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων»
- Κεντρικά της αιτήματα, με τροπολογίες της Κ. Κούνεβα, οι επενδύσεις στις δημόσιες δομές φροντίδας και η ρύθμιση του κλάδου
- Η πλειοψηφία των συντηρητικών καταψήφισε τροπολογία για αντιμετώπιση της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ που θεωρεί νόμιμη την απόλυση εγκύων!
Με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε στις 15/11 από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Έκθεση για τις «Υπηρεσίες Φροντίδας στην ΕΕ για τη βελτίωση της ισότητας των φύλων». Υπέρ της έκθεσης, στην οποία έχουν ενσωματωθεί σημαντικές προτάσεις της ευρωβουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα, σκιώδους εισηγήτριας της GUE/NGL, ψήφισαν 385 ευρωβουλευτές, έναντι 68 κατά και 113 αποχών.
Η Έκθεση καταρτίστηκε από την Επιτροπή Γυναικών (FEMM) με σκοπό να ενισχυθεί η πρωτοβουλία για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και προσωπικής ζωής και για να παρακινηθεί η Επιτροπή να προωθήσει τη ρύθμιση του κλάδου των φροντιστριών και φροντιστών. Σημειώνεται ότι τρία χρόνια από την υπερψήφιση της έκθεσης της Κ. Κούνεβα για «το οικιακό προσωπικό και το προσωπικό φροντίδας» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει αναλάβει ακόμη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία.
Κεντρικά αιτήματα της έκθεσης είναι η ανάγκη να ενισχυθούν οι δημόσιες υπηρεσίες φροντίδας, ώστε να διευκολυνθεί η ισότιμη πρόσβαση των γυναικών στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα να ρυθμιστεί, να αναγνωριστεί και να ενισχυθεί με κατάλληλη εκπαίδευση το προσωπικό που ασχολείται επαγγελματικά με τη φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, ΑμεΑ κλπ.
Μιλώντας στην Ολομέλεια του ΕΚ η Κ. Κούνεβα κάλεσε το Σώμα να υπερψηφίσει την Έκθεση και «να μην γυρίσει την πλάτη στα εκατομμύρια εργαζομένων του τομέα που φροντίζουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα και, δυστυχώς, συχνά μένουν στο εργασιακό σκοτάδι όσο εμείς βγαίνουμε στο φως, αναζητώντας την προσωπική και επαγγελματική μας καλή εξέλιξη» .
Η Κωνσταντίνα Κούνεβα κατέθεσε δεκάδες τροπολογίες, που ενσωματώθηκαν στο κείμενο της Έκθεσης, οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν:
- Την αναγνώριση, ρύθμιση και επαγγελματοποίηση των υπηρεσιών που παρέχει το προσωπικό φροντίδας.
- Την αντιμετώπιση της επισφαλούς, αδήλωτης και αρρύθμιστης εργασίας που επικρατεί στην πλειοψηφία των φροντιστριών και φροντιστών.
- Την ανάγκη διάκρισης τυπικής και άτυπης φροντίδας (συνήθως από συγγενείς) και την προστασία και των δυο κατηγοριών.
- Την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις κρατικές επενδύσεις σε ποιοτικές δημόσιες δομές φροντίδας, με τις ιδιωτικές ή άλλες δομές να έχουν συμπληρωματικό και όχι ανταγωνιστικό χαρακτήρα.
- Το δικαίωμα επιλογής υπηρεσιών φροντίδας, το οποίο όμως δεν απαλλάσσει το κοινωνικό κράτος από την υποχρέωσή του να αναπτύσσει πλήρες και επιστημονικά άρτιο δίκτυο δημόσιων υπηρεσιών.
- Τη θέσπιση ελάχιστων προδιαγραφών στις δομές φροντίδας, με κρατική πιστοποίηση, ώστε ο κλάδος να μην αναπτύσσεται ως ανεξέλεγκτη αγορά.
- Την ανάγκη να αντιμετωπιστούν δυσμενείς εξελίξεις, όπως η απόσυρση της Οδηγίας για την επέκταση της άδειας μητρότητας, αλλά και η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που θεωρεί νόμιμη την απόλυση εγκύου στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.
Η Κ. Κούνεβα ειδικά γι’ αυτή την τελευταία τροπολογία επί της έκθεσης ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, προκειμένου να ελεγχθεί η στάση των συντηρητικών πολιτικών ομάδων. Η τροπολογία υπερψηφίστηκε με 373 υπέρ, 204 κατά και 33 αποχές, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι η πλειοψηφία των συντηρητικών ευρωβουλευτών παραμένει… αλλεργική στην προστασία των εργαζόμενων εγκύων και στην ενίσχυση των γονεϊκών αδειών.
Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ως εξής:
«Δυο χρόνια μετά την υιοθέτηση της έκθεσής μου για το οικιακό προσωπικό και το προσωπικό φροντίδας , ακόμα περιμένουμε μια νομοθετική πρωτοβουλία στον τομέα της φροντίδας. Γι’ αυτόν το λόγο τη ζητάμε ξανά μέσα από το κείμενο αυτής της έκθεσης . Δουλέψαμε με τη συνάδελφο Σίρπα Πιετικάινεν, για να κάνουμε ένα ακόμα βήμα προς την αναγνώριση και ρύθμιση του τομέα της φροντίδας. Ελπίζω αυτή τη φορά οι συνάδελφοι να μην γυρίσουν την πλάτη τους στα εκατομμύρια εργαζομένων του τομέα που φροντίζουν τα αγαπημένα μας πρόσωπα και, δυστυχώς, συχνά μένουν στο εργασιακό σκοτάδι όσο εμείς βγαίνουμε στο φως αναζητώντας την προσωπική και επαγγελματική μας καλή εξέλιξη. Τι χρειαζόμαστε λοιπόν, για να βγάλουμε την αόρατη αυτή κατηγορία εργαζομένων στο φως;
– Πρώτον, ρύθμιση και αναγνώριση του επαγγέλματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
– Δεύτερον, γενναίες ευρωπαϊκές επενδύσεις σε δομές φροντίδας, σε επίπεδο κοινότητας.
– Τρίτον, ενίσχυση του πετσοκομμένου κοινωνικού κράτους.
– Τέταρτον, προγράμματα για εκπαίδευση, υποστήριξη και ενίσχυση δεξιοτήτων του προσωπικού φροντίδας.
Συνάδελφοι, ο τομέας της φροντίδας και η διαχείρισή του ίσως σας φαίνεται βουνό. Πρέπει να το ανέβουμε, κι όχι απλώς να το κοιτάζουμε. Δεν πρόκειται να γίνει μικρότερο. Καιρός να φροντίσουμε το προσωπικό φροντίδας. Γι’ αυτό και σας καλώ να υπερψηφίσετε την έκθεση».
Πηγή: kkuneva.eu