«Εγγραμματισμός στα Μέσα – Media Literacy: σε αναζήτηση της έννοιας και της λειτουργίας της»

Ως επιστέγασμα της πολύχρονης διερεύνησης της δυναμικής της κριτικής προσέγγισης των Μέσων και της αξιοποίησής τους στη μάθηση κυκλοφόρησε ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Εγγραμματισμός στα Μέσα – Media Literacy: σε αναζήτηση της έννοιας και της λειτουργίας της» σε επιμέλεια της Σοφίας Ιορδανίδου, Αναπληρώτριας Καθηγήτριας στο Μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών «Επικοινωνία και Νέα Δημοσιογραφία» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου και των ερευνητριών του Advanced Media Institute Δρ. Σοφίας Παπαδημητρίου και Λίνας Βαλσαμίδου.

Ο συλλογικός τόμος ήρθε για να ικανοποιήσει την ουσιαστική ανάγκη της καλλιέργειας και ενίσχυσης της κριτικής ικανότητας του πολίτη μέσα από την εκπαίδευση και είναι αποτέλεσμα πολυετούς διεπιστημονικής έρευνας της Σοφίας Ιορδανίδου και των συνεργατών της στη διατομή των πεδίων της Επικοινωνίας και Δημοσιογραφίας με τις Επιστήμες της Αγωγής. Σε αυτήν την επίπονη και εποικοδομητική διαδρομή προστέθηκαν οι συγγραφείς του τόμου, που καταθέτουν μία εξόχως πρωτότυπη δουλειά μαζί με τη συγκεντρωμένη εμπειρία τους.

Συγγραφείς του τόμου (αλφαβητικά) είναι:

  • οι πανεπιστημιακοί, David Buckingham, Renee Hobbs & Amy Jensen, Paul Mihailidis, Σοφία Καϊτατζή-Γουίτλοκ, Μαίρη Κουτσελίνη, Αργύρης Κυρίδης και Τάο Παπαιωάννου.
  • οι διδάσκοντες, στελέχη εκπαίδευσης, λειτουργοί των ΜΜΕ και της Εκπαίδευσης, Σοφία Ασλανίδου, Λήδα Τσενέ, Νικόλαος Γραίκος, Σταύρος Γρόσδος, Ειρήνη Ανδριοπούλου, Αντιγόνη Θεμιστοκλέους, Σοφία Νικολαϊδου, Κωνσταντίνος Δημολιός, Παρθένα Σιμοπούλου και Κατερίνα Χρυσανθοπούλου.
  • οι ερευνητές του Advanced Media Institute, Αντώνης Ζαρίντας και Βασίλης Πετράς και οι συν-επιμελήτριες του τόμου Σοφία Παπαδημητρίου και Λίνα Π. Βαλσαμίδου.

Η έκδοση αυτή δεν ολοκληρώνει την επιστημονική αναζήτηση στο πεδίο του Εγγραμματισμού στα Μέσα. Αντίθετα, συγκεντρώνοντας και συστηματοποιώντας τις προσεγγίσεις στο πεδίο και προσφέροντας μία διεπιστημονική και πλουραλιστική, τόσο θεματολογικά όσο και μεθοδολογικά,  σύνθεση, δημιουργεί τις συνθήκες για περαιτέρω παρεμβάσεις στο δυναμικά αναπτυσσόμενο και πολλά υποσχόμενο αυτό πεδίο.

«Σε μια εποχή όπου η λειτουργία των Μέσων επικαθορίζει κατά πολύ τη συμμετοχή στη δημόσια σφαίρα, όπου οι πληροφορίες και οι επεξεργασίες τους παίρνουν όλο και πιο διαφοροποιημένη μορφή, ο αναγνώστης/θεατής/συμμετέχων στον ψηφιακό κόσμο χρειάζεται μια πιο συνειδητοποιημένη προσέγγιση για να επιλέγει ή να απορρίπτει, να ταξινομεί, να διακρίνει, να αξιολογεί, να ενσωματώνει στη δική του εμπειρία το υλικό των Μέσων. Όταν όλοι αναφέρονται (συχνά κατά το δοκούν…) σε fake news, όταν η ίδια η ιδιότητα του πολίτη κρίνεται από τη δυνατότητα διάκρισης στη χρήση των Μέσων, η προσέγγιση του εγγραμματισμού- και μάλιστα στα πλαίσια της εκπαίδευσης- προσλαμβάνει καθοριστική σημασία»

(από το οπισθόφυλλο του τόμου)

 

 

Ο συλλογικός τόμος κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Μεταμεσονύκτιες Εκδόσεις σε όλα τα βιβλιοπωλεία στην Ελλάδα και Κύπρο, καθώς και από το Advanced Media Institute.

 

Διαβάστε Επίσης  Νέο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών «ΠΝΥΚΑ: Πολιτική Ιστορία, Θεωρία και Πράξη» | Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!