“Ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία και εξασφάλιση της ένταξης και της ισότητας” | Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 2018

H Παγκόσμια Ημέρα των Ατόμων με Αναπηρία των Ηνωμένων Εθνών (IDPD) εορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου σε όλο τον κόσμο. Το θέμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι η “Ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία και εξασφάλιση της ένταξης και της ισότητας”. Το θέμα  επικεντρώνεται στην ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρίες για την ενταξιακή, ισόνομη και βιώσιμη ανάπτυξη που προβλέπεται στην Ατζέντα για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του 2030.

Η Ατζέντα του 2030, που υπόσχεται να μην «αφήσει κανέναν πίσω», είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο δράσης της διεθνούς κοινότητας προς έναν ειρηνικό και ευημερούν κόσμο, όπου η αξιοπρέπεια ενός ατόμου και η ισότητα μεταξύ όλων εφαρμόζεται ως θεμελιώδη αρχή, διατέμνοντας τους τρεις πυλώνες του έργου των Ηνωμένων Εθνών: ανάπτυξη, ανθρώπινα δικαιώματα και ειρήνη, ασφάλεια.

Η Ατζέντα του 2030 προσδίδει μεγάλη σημασία σε ζητήματα που σχετίζονται με την βιώσιμη αστικοποίηση, ιδιαίτερα στο Στόχο 11: Δημιουργούμε ασφαλείς, προσαρμοστικές βιώσιμες πόλεις και ανθρώπινους οικισμούς, χωρίς αποκλεισμούς. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς βιώσιμη αστική ανάπτυξη. Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για τη στέγαση και βιώσιμη αστική ανάπτυξη (Habitat ΙΙΙ), που πραγματοποιήθηκε στο Κίτο, στο Εκουαδόρ το 2016, αναγνώρισε τη σημασία της υιοθέτησης της προσέγγισης της “έξυπνης πόλης” που χρησιμοποιεί τις δυνατότητες από την ψηφιοποίηση, την καθαρή ενέργεια και τις τεχνολογίες, καθώς και καινοτόμων τεχνολογιών μεταφοράς, παρέχοντας έτσι επιλογές στους κατοίκους ώστε να πραγματοποιούν περισσότερες επιλογές φιλικές προς το περιβάλλον, να ενισχύσει τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη και να ενεργοποιήσει τις πόλεις για να βελτιώσουν την παροχή των υπηρεσιών τους.

Φέτος, ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει ξεκινήσει την πρώτη σημαντική έκθεση σχετικά με την αναπηρία και την ανάπτυξη “UN Flagship Report on Disability and Development | 2018 – Realizing the SDGs by, for and with persons with disabilities“, που παρέχει τεκμηριωμένες πολιτικές για την αναπηρία, την εφαρμογή, την παρακολούθηση και αξιολόγηση μιας προσβάσιμης και βιώσιμης ατζέντας για την παγκόσμια ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. 

Πηγή: un.org

Μετάφραση / Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Πανδημίες: Αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης της ηλικίας και της γήρανσης;

Be the first to comment on "“Ενδυνάμωση των ατόμων με αναπηρία και εξασφάλιση της ένταξης και της ισότητας” | Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία 2018"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!