Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 2018 “Οι εθελοντές δημιουργούν ανθεκτικές κοινότητες”

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού για το 2018, με θεματική “Οι εθελοντές δημουργούν ανθεκτικές Κοινότητες”, αναγνωρίζει τους εθελοντές παγκοσμίως – με ειδική εστίαση στους εθελοντές των τοπικών κοινοτήτων – οι οποίοι συνεισφέρουν στην ανθεκτικότητα των κοινοτήτων τους απέναντι στις φυσικές καταστροφές, τις οικονομικές υφέσεις και τα πολιτικά σοκ.  Το θέμα της καμπάνιας συνδυάζει την αναγνώριση των εθελοντών με συγκεκριμένα στοιχεία από την Παγκόσμια Έκθεση για την Κατάσταση του Εθελοντισμού για το 2018 (SWVR 2018).

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντισμού 2018 εστιάζει στις αξίες του εθελοντισμού μέσα από την αναγνώριση του έργου των τοπικών εθελοντών, συμπεριλαμβανομένων των περιθωριοποιημένων ομάδων και των γυναικών, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν το 60% των εθελοντών παγκοσμίως, και του αντίκτυπου τους για τη δημιουργία ανθεκτικών κοινοτήτων.

Έκθεση για την κατάσταση του εθελοντισμού σε παγκόσμιο επίπεδο

Κάθε 3 χρόνια το UNVolunteers δημοσιεύει την Έκθεση για την κατάσταση του εθελοντισμού παγκοσμίως, μια εμβληματική έκδοση των Ηνωμένων Εθνών σχεδιασμένη να ενισχύει την κατανόηση της αξίας του εθελοντισμού και να επιδεικνύει την καθολικότητα, το πεδίο εφαρμογής και την έκταση του κατά τον 21ο αιώνα.

SWVR 2018: ΤΟ ΝΗΜΑ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ | THE THREAD THAT BINDS

Σε έναν εύθραυστο και ταραγμένο κόσμο, οι εθελοντές είναι εκεί και δρουν σε κάθε μεγάλο σοκ και στις πιεστικές καταστάσεις που βιώνουν οι κοινότητες – από τους σεισμούς και τις πλημμύρες έως την κλιματική αλλαγή και τις τοπικές συγκρούσεις. Συχνά εργαζόμενοι στην αφάνεια, είναι αυτοί που αποτελούν το νήμα που ενώνει την κοινότητες μεταξύ τους, σύμφωνα με την Έκθεση για την κατάσταση του εθελοντισμού για το 2018, του Προγράμματος Εθελοντών των Ηνωμένων Εθνών (UNVolunteers).

Η Έκθεση διερευνά πως οι κυβερνήσεις και οι αναπτυξιακοί φορείς  μπορούν να εμπλακούν καλύτερα με τον εθελοντισμό ώστε να ενισχύσουν τα πιο ωφέλιμα χαρακτηριστικά του,  ενώ παράλληλα να μετριάσουν τις δυνητικές βλάβες για τους πλέον ευάλωτους. Κάνοντας πράξη αυτό, η έκθεση παρέχει μια σημαντική συμβολή στα ερευνητικά-τεκμηριωμένα στοιχεία για τις συμπεριληπτικές προσεγγίσεις με φορείς τους πολίτες για την οικοδόμηση της ανθεκτικότητας.

2018 State of the World’s Volunteerism Report 

 

Πηγή: unv.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Διεθνής Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, της Τρανσφοβίας και της Αμφιφοβίας: χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια για την καταπολέμηση των διακρίσεων

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!