Η Ψυχανάλυση Συναντά την Τέχνη – Χωρισμός και Απώλεια | Κύκλος Ομιλιών στο Ίδρυμα Θεοχαράκη από τις εκδόσεις Πορφύρα

Επιτυχημένοι άνθρωποι από τον χώρο της Τέχνης (Λίνα Νικολακοπούλου, Τάσος Μπουλμέτης) και της Επιστήμης (Τρύφων Ζαχαριάδης, Όλγα Δούκα, Χρυσή Καριώτογλου, Κωνσταντίνος Σπηλιώτης) συμμετέχουν στον φετινό, πέμπτο κατά σειρά, κύκλο ομιλιών που διοργανώνουν οι εκδόσεις Πορφύρα στο Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη.

Πέρσι, οι συμμετέχοντες επικεντρώθηκαν στη σχέση μεταξύ ναρκισσιστικού γονιού και παιδιού, με αφορμή το «Υπάρχει χώρος για μένα;» της Karyl McBride. Θεματικός πυρήνας της φετινής διοργάνωσης, ένα ακόμη βιβλίο της γνωστής ψυχολόγου και οικογενειακής συμβούλου. «Χωρίς εσένα. Σπάζοντας τους τοξικούς δεσμούς ή η διαχείριση ενός αποχωρισμού» είναι ο ελληνικός τίτλος, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πορφύρα και εστιάζει στους αποχωρισμούς και στη διαχείρισή τους.

Υπεύθυνος της παρούσας διοργάνωσης, που περιλαμβάνει συνολικά τέσσερις συναντήσεις με έναρξη τα τέλη Ιανουαρίου, είναι ο Τρύφων Ζαχαριάδης, ψυχαναλυτικός θεραπευτής, συγγραφέας και πρόεδρος του Ελληνικού Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου Αναλυτικής Ψυχοθεραπείας Ομάδας & Οικογένειας (ΕΛ.ΕΚ.ΙΝ.).

Πώς μπορεί να ζήσει κάποιος και να προχωρήσει τη ζωή του μετά από μια ισχυρή συναισθηματική αποκοπή από συντρόφους ζωής; Πώς θα κατορθώσουμε να αντιμετωπίσουμε τις καθημερινές απώλειες που επιφυλάσσει η ανθρώπινη διαδρομή; Μπορούν να μετουσιωθούν σε «εργαλείο» ανάπτυξης και χαράς οι καταλυτικές απογοητεύσεις; Τελικά, οι απώλειες μάς καθιστούν αδύναμους ή μας δίνουν, εκτός από την οδύνη, και τη δυνατότητα να ωριμάσουμε συναισθηματικά;

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που θα θέσουν μέσα από τις εισηγήσεις τους οι φετινοί καλεσμένοι. Όλοι μαζί, και ο καθένας υπό το δικό του πρίσμα, θα εξερευνήσουν εν τέλει μια από τις πιο καθοριστικές προκλήσεις του σύγχρονου ανθρώπου: την απώλεια και την αποδοχή της ματαίωσης.

 

Το βασικό αίτημα του ανθρώπου είναι να αγαπηθεί.

Κάθε γάμος-δεσμός, «κινδυνεύει» από τρία διαζύγια.

1.Νομικό διαζύγιο: (Αποτελεί την τυπική απόδειξη ότι δεν αγαπήθηκα).

2.Δια θανάτου:(Επιβεβαιώνει πόσο ουτοπική είναι η  ελπίδα-πίστη ότι  κάποιος θα με αγαπάει για πάντα).

3.Απόσυρση συναισθηματική από τον σύντροφο: (Δεν μ’ αγαπάει ο «σημαντικός άλλος», όμως θα μείνω μαζί του).

Σε αυτή την τελευταία πτυχή του δεσμού, θα δοκιμάσουμε να δώσουμε αρχή (επιλογή συντρόφου), μέση (αφήγημα σύγκρουσης), τέλος (αίτια αποτυχημένης σύνδεσης).

Η επιθυμία της αγάπης πιστοποιεί το ελλείπον στη ζωή των ανθρώπων. Η μοναδική αλήθεια που ανακαλύπτουν, είναι το «έλλειμμα», που έγινε κίνητρο!

Tρύφων Ζαχαριάδης, Ψυχαναλυτικός θεραπευτής, συγγραφέας

 

Στο ζευγάρι, το υποκείμενο αναζητά να βρει στον άλλο κομμάτια του Εγώ του, επενδύει στον άλλο σαν να επένδυε στον ίδιο τον εαυτό του, εξιδανικεύει τον άλλο όπως εξιδανικεύει τον εαυτό του. Ο ναρκισσιστικός δεσμός των μελών του ζεύγους διαμορφώνει τον ψυχικό χώρο του Εμείς. Εξιδανικεύοντας το δυαδικό Εμείς, τα μέλη του ζεύγους διατρανώνουν την επιθυμία τους για ζωή και την αποφασιστικότητά τους να αντιμετωπίζουν με σθένος καταστάσεις που αντηχούν την ιδέα του θανάτου. Το κλινικό υλικό ενός ζεύγους που κατέληξε στο διαζύγιο θα καταδείξει πως όταν ο ναρκισσιστικός δεσμός των μελών του έχει στηριχτεί σε μια ψευδή εικόνα του ζευγαριού, την οποία φαντασιακά υποστηρίζουν και οι δύο σύντροφοι, στο τέλος καταλήγουν να συντηρούν το φάντασμα μιας (ήδη διαλυμένης) ενότητας ως άλλοθι της επιθυμίας για ζωή.

Kωνσταντίνος Σπηλιώτης, Ψυχοθεραπευτής οικογένειας και ζεύγους-Ομαδικός Αναλυτής

 

Η έννοια της απώλειας και της ανασφαλούς προσκόλλησης (insecure attachment) που σχετίζεται με το διαζύγιο των γονέων, μέσα από το πρίσμα της ματιάς του ενήλικα που υπήρξε παιδί χωρισμένων γονέων. Παρουσίαση κλινικού υλικού μιας αναλυτικής ομάδας, όπου μέσα από τη διεργασία ομάδας ο ‘τραυματισμένος’ από το διαζύγιο των γονέων του ενήλικας, ανακαλύπτει τη διαδικασία μέσα από την οποία ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε τα συναισθήματά του γύρω από την απώλεια της οικογένειας και του γονεικού ζευγαριού ως ασφαλούς ενότητας, επέδρασε στον τρόπο με τον οποίο σχετίζεται με τους άλλους ανθρώπους στην  ζωή του. Η αποφυγή σχέσεων δέσμευσης και αφοσίωσης, η ψυχική απομόνωση από τον ‘άλλο’ αντανακλά την ‘απάντηση στο τραύμα’ και εξυπηρετεί -χωρίς να αποδίδει όμως- το ενδοψυχικό (ασυνείδητο) σενάριο σύμφωνα με το οποίο η κοντινότητα και η δέσμευση (γάμος γονέων) συνδέεται με την απώλεια και τον πόνο.

Χρυσή Καριώτογλου, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια

 

Ο κύκλος ομιλιών πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση του δεύτερου βιβλίου της Karyl McBride, με θέμα τον χωρισμό.

Κυκλοφορεί σύντομα.

Για παραγγελίες καλέστε τις Εκδόσεις Πορφύρα : 213 0291224

www.porphyrabooks.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Emily & Amelia Nagoski: "Burnout- Πώς θα βγείτε από τον κύκλο του στρες"

 

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!