– Η παρέμβαση της Ευρωβουλευτού ΣΥ.ΡΙΖ.Α – GUE/NGL Κ. Κούνεβα στην ολομέλεια, κατά τη συζήτηση για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
– Ανισότητες και στερεότυπα ακόμη και στο μόνο αιρετό όργανο της ΕΕ αποτυπώνει η έκθεση που συζητήθηκε χθες
«Η σημερινή έκθεση λέει δυνατά μια πραγματικότητα που η πλειοψηφία δεν φαντάζεται πως ισχύει στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανισότητα!», τόνισε η ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-GUE/NGL Κωνσταντίνα Κούνεβα, παρεμβαίνοντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση της έκθεσης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στο μόνο αιρετό θεσμικό όργανο της Ε.Ε.
Η Έκθεση περιγράφει την κατάσταση στο εσωτερικό του Ε.Κ. όσον αφορά την προώθηση της διάστασης του φύλου τόσο στη διοίκησή του, όσο και στο επίπεδο χάραξης και υιοθέτησης πολιτικής. Επισημαίνει πως η σύνθεση του Ε.Κ. δεν αντικατοπτρίζει την αριθμητική καταγραφή του πληθυσμού ως προς το φύλο στην Ε.Ε., αφού μόνο το 36,1% των ευρωβουλευτών είναι γυναίκες. Αυτή η ανισότητα αντικατοπτρίζεται πιο έντονα στη σύνθεση του Προεδρείου του Κοινοβουλίου, το οποίο αποτελείται από μόλις 7 γυναίκες και 20 άνδρες. Σε ανώτερες διοικητικές θέσεις του Κοινοβουλίου (γενικοί διευθυντές και διευθυντές), το ποσοστό των γυναικών ήταν μόλις 11% το 2016 και μόλις 33% το 2017.
Η Έκθεση ενθαρρύνει τα ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα και τα μέλη τους να διασφαλίσουν ισόρροπη εκπροσώπηση των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές του 2019 μέσω καταλόγων εφεδρείας ή άλλων μεθόδων, όπως οι κατάλογοι ισοτιμίας.
Η έκθεση ζητεί, επίσης, να αναθεωρηθεί ο οδικός χάρτης για «την αντιμετώπιση συγκρούσεων και περιστατικών παρενόχλησης μεταξύ βουλευτών και διαπιστευμένων κοινοβουλευτικών βοηθών ή άλλων υπαλλήλων» και να περιλάβει μέτρα όπως:
α) η παροχή υποχρεωτικής κατάρτισης για όλους τους βουλευτές και όλο το προσωπικό ως προς τα θέματα παρενόχλησης·
β) η σύσταση ειδικής ομάδας ανεξάρτητων, εξωτερικών εμπειρογνωμόνων, με εντολή να εξετάσει την κατάσταση της σεξουαλικής παρενόχλησης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ·
γ) η ενίσχυση των επιτροπών καταπολέμησης της παρενόχλησης με τη συγχώνευσή τους σε μία επιτροπή της οποίας η σύνθεσή θα μεταβάλλεται ανάλογα με την υπό εξέταση περίπτωση και με τη συμμετοχή εμπειρογνωμόνων όπως δικηγόρων και γιατρών ως μόνιμων μελών της επιτροπής·
Ζητείται επίσης να υπάρχουν εκπαιδευτικά σεμινάρια που θα εξαλείψουν την ασυνείδητη, μεροληπτική συμπεριφορά και παρενόχληση, τονίζεται δε ότι τα εν λόγω μαθήματα κατάρτισης θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ισότητα των φύλων και σε θέματα που αφορούν άτομα ΛΟΑΔΜΔ. Θα πρέπει δε, να είναι υποχρεωτικά για τους διευθυντές και τα μέλη εξεταστικών επιτροπών και να ενθαρρύνονται ενεργά να συμμετέχουν σε αυτά όλα τα άλλα μέλη του προσωπικού του ΕΚ.
Η παρέμβαση της Κωνσταντίνας Κούνεβα στην Ολομέλεια του ΕΚ έχει ως εξής:
«Τι κάνουμε σήμερα εδώ; «Επανάσταση»; Δεν θα το λέγατε; Κι όμως! «Το πιο επαναστατικό πράγμα που μπορεί κανείς και καμία να κάνει είναι πάντα να διακηρύττει δυνατά αυτό που συμβαίνει», το είχε πει η Ρόζα Λούξεμπουργκ.
Η σημερινή έκθεση λέει δυνατά μια πραγματικότητα που η πλειοψηφία δεν φαντάζεται πως ισχύει στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανισότητα! Σε πόσες θέσεις του Κοινοβουλίου είναι γυναίκες; Μόλις το 36%! Για να μην πω για φύλα που δεν εκπροσωπούνται καν!
Χρειαζόμαστε άμεσα:
– ισόρροπη εκπροσώπηση των υποψηφίων σε εκλογές και υψηλά αξιώματα
– εκπαίδευση και ενημέρωση για αμερόληπτη και μη στερεοτυπική συμπεριφορά απέναντι στις γυναίκες και τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα».
Πηγή: kkuneva.eu