– Προκλητικό το Συμβούλιο, τον κώδωνα κινδύνου κρούει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη συζήτηση για το μέλλον της μεταρρύθμισης της πολιτικής Ασύλου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συζήτηση για τη «μεταρρύθμιση της πολιτικής της ΕΕ για το άσυλο και τη μετανάστευση, λαμβανομένης υπόψη της συνεχιζόμενης ανθρωπιστικής κρίσης στη Μεσόγειο και στην Αφρική» έλαβε χώρα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, αναδεικνύοντας άλλη μια φορά το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων στο θέμα αυτό, λόγω των διαφορετικών θέσεων του Συμβουλίου από τη μια πλευρά και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Επιτροπής από την άλλη.
Τις δευτερογενείς ροές παρουσίασε η εκπροσωπούσα την Προεδρία του Συμβουλίου, Ρουμάνα Υπουργός Εξωτερικών κα Μ. Τσιοτ, ως το κύριο πρόβλημα του μεταναστευτικού/προσφυγικού ζητήματος. Πρότεινε, δε, ως λύση, σε παραβίαση βασικών αρχών και άρθρων των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, όχι την αρχή της αλληλεγγύης αλλά «άλλους τρόπους» υπονοώντας αυτό που τα τελευταία χρόνια διαμείβεται στο Συμβούλιο, δηλαδή την αποποίηση από κάποια κράτη-μέλη των ευθυνών τους όσον αφορά την ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο και την αντιπρόταση για παροχή υλικών αγαθών ως αντάλλαγμα στην υποδοχή αιτούντων άσυλο και ενσωμάτωση προσφύγων από άλλα κράτη-μέλη.
Στην ουσία, κάποια κράτη-μέλη αφήνουν τον ανθρωπισμό να γίνει πράξη από τις χώρες υποδοχής στα σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και νίπτουν τας χείρας τους όσον αφορά τις ευθύνες που οφείλουν να αναλάβουν, τη στιγμή μάλιστα που υπάρχουν εν εξελίξει διαδικασίες επί παραβάσει κατά τριών κρατών της ΕΕ.
Αξίζει να σημειωθεί πως η υπουργός γιουχαΐστηκε από κάποιους ευρωβουλευτές κατά τη διάρκεια της παρέμβασής της.
Ο κος Δ. Αβραμόπουλος, ως ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος για το θέμα, τόνισε τις ευθύνες που έχουν οι κυβερνήσεις και το Συμβούλιο και απηύθυνε έκκληση να μη χαθεί ο χρόνος έως τις ευρωεκλογές προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση βιώσιμης συμφωνίας στην αναθεώρηση του «Κανονισμού του Δουβλίνου» στη βάση της αλληλεγγύης και με τη διατήρηση των ηθικών και ανθρωπιστικών αξιών και υποχρεώσεων γιατί «με βάση αυτά θα κριθούμε», όπως είπε.
Η κα Κ. Κούνεβα εγκάλεσε το Συμβούλιο για τη στάση του τονίζοντας πως αλληλεγγύη δεν είναι να «δίνονται χρήματα για να χτίζουμε καταυλισμούς» αλλά η συλλογική στήριξη απελπισμένων ανθρώπων και υπογράμμισε πως είναι αδιανόητο να μη λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, τονίζοντας πως «παράνομος» είναι ο πόλεμος και το εμπόριο όπλων και όχι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έρχονται στην Ευρώπη.
Ακολουθεί το ακριβές κείμενο της παρέμβασης της Κ. Κούνεβα στην Ολομέλεια του ΕΚ:
«Τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης, μαλώνουμε ακόμα για το πόσους πρόσφυγες και μετανάστες θα δεχθεί κάθε κράτος στο έδαφός του, όχι για να τους κάνει πολίτες τους, αλλά για να εξετάσει αν δικαιούνται άσυλο!
Είναι ντροπή για την Προεδρία και το Συμβούλιο να μας λέει πως το πρόβλημα είναι οι δευτερογενείς ροές και πως η αλληλεγγύη δεν είναι το μοίρασμα των απελπισμένων ανθρώπων.
Τί είναι αλληλεγγύη κυρία Προεδρεύουσα; Να δίνονται χρήματα για να χτίζουμε καταυλισμούς; Οι δευτερογενείς ροές θα υπάρχουν όσο είναι κλειστή η πόρτα και δεν σταματάμε τους πολέμους.
Είναι πολύ άσχημο να ακούγεται η φράση παράνομοι πρόσφυγες και μετανάστες. Οι άνθρωποι δεν μπορεί να είναι παράνομοι. Παράνομος είναι ο πόλεμος και παράνομο είναι το εμπόριο όπλων και εμείς αυτά δεν τα συζητάμε καν.
Πόσα ακόμη παιδιά και γυναίκες πρέπει να φύγουν από τη ζωή για να σταματήσουμε τους πολέμους;»
Πηγή: kkuneva.eu