“Μπλε βιβλία, ροζ βιβλία” | Έρευνα για τα έμφυλα στερεότυπα στα παιδικά βιβλία

Η Γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung διεξήγαγε μια ανάλυση στις λέξεις-κλειδιά, τα θέματα και το λεξιλόγιο που περιέχεται στα παιδικά βιβλία, και ανακάλυψε ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των βιβλίων που απευθύνονται σε αγόρια και σε αυτά που απευθύνονται σε κορίτσια.  

Η Süddeutsche Zeitung εξέτασε τον κατάλογο της μεγαλύτερης εξειδικευμένης βιβλιοθήκης παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας που υπάρχει στις γερμανόφωνες χώρες. Η Βιβλιοθήκη του Ινστιτούτου για την Έρευνα της Νεανικής Λογοτεχνίας του Πανεπιστημίου Γκαίτε της Φραγκφούρτης, είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο επιστημονικής τεκμηρίωσης. 

Τα βιβλία δεν εξετάστηκαν ως προς το περιεχόμενο αλλά αξιολογήθηκαν ανά λέξεις-κλειδιά που λειτουργούν ως οδηγός για το τι περιέχει το κάθε βιβλίο. Ακολουθούν δύο παραδείγματα των όρων που βρίσκονται πίσω από τα βιβλία των χαρακτήρων (πριγκίπισσα) Lillifee και (καπετάνιος) Sharky:

 

 

 

παραμύθι – μονόκερος – αφήγηση – φανταστική ιστορία – βασίλειο – μαγεία – πριγκίπισσα – ουράνιο τόξο – ιππασία – μαγική πέτρα

 

 

 

περιπέτεια – ιστορία – παραμύθι – αφήγηση – κίνδυνος –  καπετάνιος – θάλασσα – πρωταγωνιστής – κυνήγι θησαυρού – πειρατές  – θαλάσσια ζωή

 

“Μπλε βιβλία, ροζ βιβλία”: Η έρευνα δείχνει ότι τα βιβλία των παιδιών εξακολουθούν να περιέχουν έμφυλα στερεότυπα.

 

Το έμφυλο μάρκετινγκ δεν αποτελεί κάτι νέο, όμως πόσο επικίνδυνο μπορεί να γίνει;

 

Διαβάστε επίσης: Η ιστορία του έμφυλου μάρκετινγκ παιδικών παιχνιδιών

 

Τα παιδικά βιβλία που στόχευαν σε κορίτσια δεν εμφάνιζαν μόνο περισσότερες εικόνες και ροζ εξώφυλλα, αλλά έτειναν επίσης να εστιάζουν σε οικιακά θέματα. Ενώ οι πρωταγωνιστές στα βιβλία των αγοριών εξερευνούσαν την ζούγκλα ή τον νότιο Πόλο και συναντούσαν πειρατές και εξωτικούς χαρακτήρες, τα κορίτσια περιορίζονταν στην καθημερινότητα. Στα βιβλία τους υπήρχε λιγότερη περιπέτεια και περισσότερες οικιακές εργασίες.

Οι γυναικείοι χαρακτήρες στα παιδικά βιβλία, όταν εμφανίζονται τέτοιοι, συνήθως παίζουν έναν υποστηρικτικό ρόλο, όπως μια μητέρα που ετοιμάζει το φαγητό.

Η παιδική λογοτεχνία αντανακλά τις κυρίαρχες τάσεις της κοινωνίας. Για παράδειγμα, κατά το δεύτερο κύμα του φεμινισμού τη δεκαετία του 1970, κυκλοφορούσαν βιβλία για περιπετειώδη, μη στερεοτυπικά κορίτσια, βιβλία που δυστυχώς παραμένουν σπάνια. 

Το έμφυλο χάσμα στα παιδικά βιβλία δεν αφορά, όμως, μόνο τον αριθμό των γυναικείων χαρακτήρων που βιώνουν μια περιπέτεια αλλά αποτελεί έναν γενικότερο καθοριστικό παράγοντα. Οι χαρακτήρες στα παιδικά βιβλία προσδίδουν προσανατολισμό στους μικρούς αναγνώστες και στις μικρές αναγνώστριες, επειδή τα παιδιά θέλουν να ταυτιστούν με τους χαρακτήρες στα βιβλία τους, και επειδή αυτά τα μοντέλα ρόλων αποδεικνύεται πώς ενισχύουν την αυτοεκτίμηση.

Όταν ο κόσμος της περιπέτειας είναι ιδιαίτερα προσαρμοσμένος με βάση το φύλο, τα παιδιά όχι μόνο στερούνται εμπειριών ανάγνωσης, αλλά και την αντίληψη της πραγματικότητας. “Κάθε φορά που απεικονίζονται γλυκές πριγκίπισσες ή ανόητοι ήρωες, αυτό οδηγεί σε υποκειμενική επίδραση στα παιδιά. Αυτό είναι καλό, αν τα παιδιά μπορούν ήδη να ταυτιστούν με αυτό – αλλά αν ένα κορίτσι δεν μπορεί να είναι η γλυκιά πριγκίπισσα, αλλά θέλει να ζήσει την περιπέτεια, αυτό λειτουργεί περιοριστικά” ανέφερε ο Lars Burghardt, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Bamberg για τους ρόλους των δύο φύλων στα βιβλία των παιδιών.

 

Διαβάστε επίσης: Δήμητρα Κογκίδου “Πέρα από το ροζ και το γαλάζιο” – Όλα τα παιχνίδια για όλα τα παιδιά

 

Πηγή: sueddeutsche.de

Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr 

Διαβάστε Επίσης  Ευρώπη: Τα μέτρα καραντίνας λόγω του κορονοϊού αποκαλύπτουν τις φυλετικές προκαταλήψεις και διακρίσεις εντός της αστυνομίας

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!