Πρόγραμμα “Σφραγίδα Ισότητας των Φύλων” για την γεφύρωση των έμφυλων χασμάτων στους χώρους εργασίας

Επιμέλεια: Ντούνης Ανδρέας

Πρόγραμμα Σφραγίδα Ισότητας των Φύλων (Gender Equality Seal) για Δημόσιες και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις

Για την γεφύρωση των επίμονων έμφυλων χασμάτων στους χώρους εργασίας, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UNDP) υποστηρίζει τους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς για την εφαρμογή του Προγράμματος Σφραγίδα Ισότητας των Φύλων | Gender Equality Seal. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, το UNDP παρέχει στους κυβερνητικούς εταίρους εργαλεία, καθοδήγηση όπως και εξειδικευμένα κριτήρια αξιολόγησης για τη διασφάλιση της επιτυχημένης εφαρμογής και πιστοποίησης.

Για τους συμμετέχοντες οργανισμούς, η πιστοποίηση μέσω του Gender Equality Seal υποστηρίζει ένα πιο αποτελεσματικό και ισότιμο χώρο εργασίας και συνεισφέρει στην προώθηση της ισότητας των φύλων όπως και στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDG’s | Sustainable Development Goals).

Οι άξονες-κλειδιά για την πιστοποίηση μέσω της Σφραγίδας Ισότητας των Φύλων περιλαμβάνουν:

  • Εξάλειψη των μισθολογικών χασμάτων με βάση το φύλο
  • Ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων
  • Ενίσχυση της ισορροπίας εργασίας-ζωής (επαγγελματική – οικογενειακή ζωή)
  • Αύξηση της πρόσβασης των γυναικών σε μη παραδοσιακές θέσεις εργασίας
  • Εξάλειψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία
  • Χρησιμοποίηση συμπεριληπτικής, μη-σεξιστικής μορφής επικοινωνίας

Μετά την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος στην Λατινική Αμερική, η Σφραγίδα Ισότητας των Φύλων επεκτείνεται πλέον σε παγκόσμια κλίμακα. Ως απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση, το UNDP ετοιμάζεται να συνεργαστεί με εταίρους σε κάθε περιφέρεια για την προσαρμογή και εφαρμογή της Σφραγίδας Πιστοποίησης για Δημόσιες και Ιδιωτικές Επιχειρήσεις. 

Διαβάστε Επίσης  Επανεκκίνηση Προγράμματος Εργασιακής Συμβουλευτικής για Ασυνόδευτους Ανηλίκους

Παρέχοντας τα σωστά κίνητρα

Η σφραγίδα πιστοποίησης αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και τις κυβερνήσεις ώστε να δημιουργηθούν κίνητρα πιστοποίησης στις περιπτώσεις που οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις προς την ισότητα των φύλων. Με πιστοποιήσεις σε περισσότερες από 600 εταιρίες και 1.900 κλάδους σε 14 χώρες από το 2009, μία επέκταση του προγράμματος σε παγκόσμια κλίμακα θα παρέχει υποστήριξη και αναγνώριση προς τους φορείς που εργάζονται προς την κατεύθυνση της γεφύρωσης του έμφυλου χάσματος.

Η ίδια η πιστοποίηση, πάντως, αποτελεί μόνο μία “στιγμή” μίας μακροχρόνιας διαδικασίας αλλαγής. Το UNDP βοηθά τις δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις μέσω της εφαρμογής μίας διαδικασίας δέκα-βημάτων. 

Ξεκινά με την επιβεβαίωση της δέσμευσης μίας εταιρείας. Η διαδικασία στοχεύει στη διάσταση του φύλου σε όλα τα επίπεδα ενός οργανισμού – από την αναγνώριση των χασμάτων έως και την ανάπτυξη πολιτικών και στρατηγικών υλοποίησης.

Μεταξύ των θεματικών εστίασης, η πιστοποίηση εξετάζει αν οι οργανισμοί έχουν υιοθετήσει πολιτικές συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, εάν υπάρχουν ασφαλείς χώροι για όλους τους υπαλλήλους, αν οι γυναίκες και οι άντρες προσλαμβάνονται σε μη παραδοσιακούς τομείς, εάν διασφαλίζουν ίσες απολαβές και αν οι γυναίκες βρίσκονται σε θέσεις ηγεσίας.

Μία χάλκινη, ασημένια ή χρυσή σφραγίδα απονέμεται βάσει της επίδοσης του οργανισμού. Μέσω της συνεχιζόμενης παρακολούθησης της προόδου και της συνεχιζόμενης βελτίωσης για τη διατήρηση της κατάστασης πιστοποίησης στο χρονικό διάστημα μετά την απονομή της πιστοποίησης, η Σφραγίδα Ισότητας των Φύλων λαμβάνει υπόψη της και τη μελλοντική πορεία. 

Ως “συνδετικό κρίκο” με την σφραγίδα ισότητας, το UNDP έχει δημιουργήσει παγκόσμια και περιφερειακά forums και διεθνή δίκτυα, που συμβάλλουν στη διαμοίραση καλών πρακτικών και ανταλλαγής γνώσεων.

 

 

Πηγές: undp.org, europa.eu/capacity4dev

socialpolicy.gr

Διαβάστε Επίσης  Πρόγραμμα προεργασίας για 500 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών στην Περιφέρεια Ηπείρου

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!