«Στιγμές – ένας βιωματικός διάλογος για τη μοναξιά, τη μοναχικότητα, τη συντροφικότητα»

Το Proastio Art παρουσιάζει το project «Στιγμές – ένας βιωματικός διάλογος για τη μοναξιά, τη μοναχικότητα, τη συντροφικότητα».

Τρεις διαφορετικές δράσεις πραγματεύονται με ευαισθησία τα βαθύτερα συναισθήματα και τις ανάγκες του ανθρώπου σε μια εποχή που επικρατεί η συγκαλυμμένη μοναξιά και απομόνωση, και δημιουργούν μια καλλιτεχνική συνθήκη η οποία επιτρέπει να συνδεθούμε με τους άλλους και να συμπορευτούμε ανακαλύπτοντας μονοπάτια που οδηγούν στη γνώση του εαυτού μας και της δύναμης να ισορροπούμε ανάμεσα στη μοναχικότητα και τη συντροφικότητα.

Έκθεση φωτογραφίας του Θεοδόση Σταματέλλου* 

Εγκαίνια: Κυριακή 13 Ιανουαρίου, 19:00

Ώρες λειτουργίας: (Σάββατο και Κυριακή) 19, 20, 26, 27 Ιανουαρίου, 18:00-21:30

Μέσα από το φωτογραφικό φακό του Θεοδόση Σταματέλλου αποτυπώνονται καθημερινές σκηνές – στιγμές μοναξιάς, μοναχικότητας και συντροφικότητας, από διαφορετικά μέρη του κόσμου, αναδεικνύοντας τη διαχρονικότητα και την οικουμενικότητα της προσπάθειας αναζήτησης του εαυτού μας και της ικανότητας να δεχόμαστε και να προσφέρουμε την αγάπη.

«Άνθρωποι χαμένοι σε μια μοναξιά απομόνωσης, περιθωρίου και εγκατάλειψης.

Βυθισμένοι σε αναμνήσεις μια άλλης ζωής, που πέρασε ή που ποτέ δεν ήρθε.

Τρομαγμένοι απέναντι στη βία και στην καταστροφή.

Ψάχνοντας στα όνειρά τους τις μυρωδιές του έρωτα.

Κουρασμένοι να περιμένουν.

Ανήμποροι να καταλάβουν.

Χωρίς απαντήσεις.

Ξένοι.

Εκείνοι που βρήκαν το σύντροφο να δεχτεί την αγάπη τους.

Που αντιστέκονται μαζί στον τρόμο.

Που μένουν κοντά για πάντα.

Που πίνουν, χορεύουν και τραγουδούν τη ζωή παρέα, σε κάθε της στιγμή.

 

Αυτοί που είναι ερωτευμένοι με τη ζωή τους.

Που βρίσκονται σε ηρεμία με τον εαυτό τους και με τον κόσμο.

Που χαίρονται αυτό που είναι.

Που μπορούν να δίνουν και να παίρνουν.

 

Ψάχνοντας φωτογραφίες στα συρτάρια μου, αισθάνομαι τον ενθουσιασμό και τη λατρεία για την ομορφιά, τη συντροφιά, την αγάπη, τη δύναμη της μοναχικότητας να διώξει τη μοναξιά, την ανάγκη να ξοδεύεις απλόχερα τον έρωτα.  Λειτουργούν οι εικόνες αυτές όπως η πυξίδα και ο ούριος άνεμος σε ένα ταξίδι προς την ηρεμία και τη γαλήνη της ομορφιάς του μαγικού μας κόσμου.»

—–

Θεοδόσης Σταματέλλος ξεκίνησε από το 1985 να κρατά σε φωτογραφίες, στιγμές από το θέατρο της πραγματικότητας, σε σκηνικά της Ασίας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Σπούδασε Ναυπηγός Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ, κλασσική κιθάρα και κρουστά στο Ελληνικό Ωδείο. Είναι παντρεμένος με δύο παιδιά και εργάζεται στο Lloyd’s Register. Παρατηρώντας τη βαθιά θλίψη της μοναξιάς, τον μαγεύει η δύναμη της μοναχικότητας και η λατρεία του έρωτα για τη ζωή, ίδια στους ανθρώπους πέρα από κάθε θάλασσα, σε όποιο δρόμο, σκοτεινή ή λαμπερή γωνία του κόσμου μας, σε ένα αισιόδοξο ταξίδι από τη μελαγχολία στο φώς, από τον τρόμο στην αντίσταση.

Βιωματικό Εργαστήρι με τη Ζωγραφιά Βακάλογλου*:

«Ανακαλύπτω τους φόβους της μοναξιάς και σπάω τα δεσμά της»

Κυριακή 13 Ιανουαρίου, 11:00-13:30 (περιορισμένος αριθμός-απαιτείται δήλωση)

Το φωτογραφικό ταξίδι αποτελεί την αφετηρία και για το μικρό εσωτερικό ταξίδι μέσα από το βιωματικό εργαστήρι «Ανακαλύπτω τους φόβους της μοναξιάς και σπάω τα δεσμά της» με τη Ζωγραφιά Βακάλογλου.

Στο ταξίδι αυτό θα ανακαλύψουμε το τι σημαίνει μοναξιά για τον καθένα από εμάς. Θα αναγνωρίσουμε τα δύσκολα συναισθήματα που μας προκαλεί και θα αγκαλιάσουμε τον εαυτό μας και τους φόβους μας, τις ανησυχίες μας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Jim Rohn, 1930-2009, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας:

‘Οι τοίχοι που χτίζουμε γύρω μας για να κρατήσουν τη λύπη μακριά, κρατούν απ’ έξω και τη χαρά’.

Μέσα από τις βιωματικές ασκήσεις που θα γίνουν, θα μας δοθεί η δυνατότητα να βγούμε από την απομόνωση και το πάγωμα του εαυτού μας. Θα συνδεθούμε μέσα από τις ιστορίες που θα αφηγηθούμε και θα δούμε πως ο φόβος της μοναξιάς μας οδηγεί κάποιες φορές ακόμη και στην απομόνωση.

Θα μάθουμε να αναζητούμε απαντήσεις, να αντιστεκόμαστε, να χαιρόμαστε! Θα μάθουμε το «μαζί» να κυριαρχεί, στη ζωή μας όπως όταν χορεύουμε και συντονιζόμαστε στους ρυθμούς της μουσικής. Τότε η χαρά θα είναι μεγάλη και η επιθυμία μας να καταλάβουμε το τι γίνεται μέσα μας θα αποκτά μια θέση στη ζωή μας.

Η φιλία, η αποδοχή, η αγάπη και η επικέντρωση στις επιθυμίες μας θα γίνουν η πυξίδα μας και θα συναντήσουν τη μοναξιά μας, όπου η δύναμη της μοναχικότητας μας θα καταφέρει να την απομακρύνει, νιώθοντας ταυτόχρονα   την ανάγκη για σύνδεση αλλά και μοίρασμα.  Έτσι θα μάθουμε να ακούμε και να δημιουργούμε πιο υγιείς σχέσεις γεμάτοι από αγάπη, όπου θα δίνουμε αλλά και θα παίρνουμε ταυτόχρονα.

Στο εργαστήριο αυτό θα ενδυναμώσουμε και θα στηρίξουμε ο ένας τον άλλον δημιουργώντας ένα περιβάλλον αποδοχής και εμπιστοσύνης μέσα στην ομάδα. Η συνταγή είναι μία σε αυτή τη συνάντησή μας: να αφήσουμε ανοικτό το παράθυρο της ψυχής μας για να μπει το φως της ηρεμίας και της γαλήνης, ώστε με αγάπη να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας, ενεργοποιώντας μία άλλη ματιά και στάση στα πράγματα.

*H Ζωγραφιά Βακάλογλου είναι Κοινωνιολόγος, Σύμβουλος με ειδίκευση στη Συστημική Συμβουλευτική (Ε.Δ.Α.Σ) και τη Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας ( Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε). Με μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία και στην Εκπαίδευση Ενηλίκων  ενώ  έχει εκπαιδευτεί στο Συντονισμό Ομάδων  Σχολών Γονέων. Είναι μέλος του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής (Ε.Ε.Σ.), της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής (EAC) και του Συλλόγου Ελλήνων Εγκληματολόγων Παντείου Πανεπιστημίου (Σ.Ε.Ε.Π.Π.).  Εργάζεται ως Εκπαιδευτικός και Σύμβουλος εφήβων, ενηλίκων και γονέων, ενώ συντονίζει βιωματικά εργαστήρια εμψύχωσης και ενδυνάμωσης ομάδων.  Είναι εθελόντρια στους «Συμβούλους χωρίς Σύνορα» της ΕΕΣ, στο Κέντρο Πρόληψης του ΟΚΑΝΑ «Προνόη» στο  Δήμο Κηφισιάς  καθώς και στην «Επάνοδο Ν.Π.Ι.Δ » ως Συντονίστρια εκπαιδευτικών εργαστηρίων για την επανένταξη των αποφυλακισμένων.

Dance Performance, της Γωγωντίνας Αντζάμπου*:

Performers-συνδημιουργοί: Σοφία Αλμπάνη**, Λιάνα Γκιώζου***, Ελένη Τσάνταλη****

Κυριακή 13 Ιανουαρίου, 20:00 (15΄)

Τρεις περφόρμερς αναζητούν διαφορετικές αναγνώσεις και αφηγήσεις της μοναχικότητας, της μοναξιάς και της συντροφικότητας, μέσω της κίνησης, κάνοντας χωρικές διαδρομές όπως αυτές ορίζονται από τον ίδιο τον χώρο. Η πρωτότυπη μουσική σύνθεση αποτελεί αυτόνομο και ισοδύναμο στοιχείο στην κινητική διαπραγμάτευση των τριών εννοιών που συνυφαίνονται και αλληλονοηματοδοτούνται, καθιστώντας τα όρια ασαφή και ανοιχτά σε έναν διαρκή διάλογο μεταξύ των περφόρμερς, αλλά και με το κοινό.

Χορογραφία: Γωγωντίνα Αντζάμπου

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Λιάνα Γκιώζου

Performers- συνδημιουργοί : Σοφία Αλμπάνη, Λιάνα Γκιώζου, Ελένη Τσάνταλη

*Η Γεωργία Κωνσταντίνα Ατζάμπου είναι ναυπηγός μηχανολόγος μηχανικός, χορογράφος και καθηγήτρια κλασικού μπαλέτου και σύγχρονου χορού. Εκπονεί διδακτορική διατριβή στην Αρχιτεκτονική Σχολή ΕΜΠ πάνω σε site specific χορογραφίες και στη διαδραστική σχέση κίνησης – χώρου. Συνεργάζεται στην οργάνωση σεμιναρίων στα προπτυχιακά τμήματα. Ιδρυτικό μέλος της ομάδας “Choreogenic”, έχει παρουσιάσει το βίντεο “Choreogenic” στην Quadrennial of Performance Design and Space στην Πράγα 2015, τη site specific performance “Choreogenic II_atrium stimulation” στο Μουσείο Μπενάκη και “Urban Swarm” στις δράσεις του Athens Intersection και Athens Trigono. Καλλιτεχνική διευθύντρια του “Proastio Art”. https://choreogenic.wordpress.com/

**Η Σοφία Αλμπάνη αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Τμήμα του ΑΠΘ το 2009 και έκτοτε εργάζεται ως δασκάλα. Παράλληλα, συνέχισε τις σπουδές της στο Μαθηματικό Τμήμα του ΕΚΠΑ (2014), στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Εκπαιδευτική Διοίκηση και Νέες Τεχνολογίες» του Marconi University (2016), και είναι Yποψήφια Διδάκτορας στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ. Ασχολείται με το χορό από μικρή ηλικία κατέχοντας το Advanced 2 και το DDE του Modern Theater, καθώς και τα Jazz Awards (ISTD). Έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις (Ακαδημία χορού Νυρεμβέργης, Τελετή Έναρξης και Λήξης των Special Olympics Athens 2011, Ένωση Ελλήνων Φυσικών 2017 κ.ά.) και σε ομάδες χορού (Πανεπιστημιακή ομάδα του ΑΠΘ, ομάδα Crows του PK dance school, ομάδα Antimatter), ενώ εργάζεται ως δασκάλα χορού από το 2012.

***Η Λιάνα Γκιώζου είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με Integrated Master στη Μουσική Τεχνολογία.  Κάτοχος πτυχίου Αρμονίας από το Ωδείο Γλυφάδας «Αφροδίτη Μητσάκου» και έχει παρακολουθήσει μαθήματα πιάνου, σύνθεσης, songwriting και  μοντέρνου τραγουδιού. Ως καλλιτέχνης αλλά και ως εκπαιδευτικός ασχολείται με τη μουσική δημιουργία ως  μέσο προσωπικής έκφρασης  και δημιουργικής συνάντησης ανθρώπων και τεχνών. 

****Η Ελένη Τσάνταλη αποφοίτησε από το Τμήμα Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Εργάζεται με παιδιά και εφήβους (5 έως 17 ετών), και έχει εργαστεί ως εθελόντρια σε δομές και δράσεις που αφορούν ενήλικες ΑΜΕΑ. Παράλληλα, έχει εκπαιδευτεί στη Συμβουλευτική από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στην Αξιολόγηση και Αποκατάσταση Μαθησιακών Δυσκολιών από το ΔΙΚΕΨΥ, καθώς και στη γραφή Braille και στο PECS (Σύστημα Επικοινωνίας Μέσω Ανταλλαγής Εικόνων). Έχει κάνει έρευνα πάνω στη «Βλεμματική και Aπτική Συμπεριφορά στην Eλεύθερη Aλληλεπίδραση Γονέα-Βρέφους στην Ελλάδα και τη Σκωτία» η οποία παρουσιάστηκε στο 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Αναπτυξιακής Ψυχολογίας τον Μάιο του 2018. Ασχολείται με λάτιν και ευρωπαϊκούς χορούς ενώ διερευνά τις δυνατότητές της στο σύγχρονο χορό.

Είσοδος ελεύθερη

*Ομαδικές ξεναγήσεις κατόπιν συνεννόησης.                                                                 

** Τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν για φιλανθρωπικό σκοπό.            

 

Proastio Art, Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού

Στρατηγού Λιόση 40, Άνω Λιόσια

2102470604, 6993954907, proastioart@gmail.com

Facebook: Proastio Art Centre

Instagram: proastio_art

Facebook event

 

Διαβάστε Επίσης  Right To A Better World: Σειρά βίντεο ντοκιμαντέρ του ΠΟΥ σε συνεργασία με την OHCHR

Be the first to comment on "«Στιγμές – ένας βιωματικός διάλογος για τη μοναξιά, τη μοναχικότητα, τη συντροφικότητα»"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!