Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων (FGM) περιλαμβάνει όλες τις διαδικασίες που περιλαμβάνουν την αλλοίωση ή την βλάβη των γυναικείων γεννητικών οργάνων για μη ιατρικούς λόγους και αναγνωρίζεται διεθνώς ως παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
Αντικατοπτρίζει τη βαθιά ριζωμένη ανισότητα μεταξύ των φύλων και αποτελεί μια ακραία μορφή διακρίσεων εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών. Η πρακτική παραβιάζει επίσης τα δικαιώματά τους στην σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία, την ασφάλεια και τη σωματική ακεραιότητα, το δικαίωμά τους να είναι απαλλαγμένες από βασανιστήρια και σκληρή, απάνθρωπη ή εξευτελιστική μεταχείριση και το δικαίωμά τους στη ζωή, όταν η διαδικασία οδηγεί σε θάνατο.
Παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνεται κυρίως σε 30 χώρες στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, η πρακτική FGM αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα και ασκείται επίσης σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων εξακολουθεί να υφίσταται σε πληθυσμούς μεταναστών που ζουν στη Δυτική Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.
Τον Ιούλιο του 2018, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συνέταξε την έκθεση “Εντατικοποίηση των παγκόσμιων προσπαθειών για την εξάλειψη του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων”. Αναφέρει ότι οι προσπάθειες για τον τερματισμό των πρακτικών αυτών θα πρέπει να στοχεύουν επίσης στις ομάδες των γυναικών και των κοριτσιών που κινδυνεύουν περισσότερο, ιδίως εκείνων που αντιμετωπίζουν πολλαπλές και διασταυρούμενες μορφές διακρίσεων, συμπεριλαμβανομένων των προσφυγισσών και των μεταναστριών, των γυναικών που ζουν σε αγροτικές και απομακρυσμένες κοινότητες και των νέων κοριτσιών. Ομοίως, οι αρχές της οικουμενικότητας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες στηρίζουν την Ατζέντα του 2030, ορίζουν ότι οι αρμόδιοι αντιμετωπίζουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, ανεξάρτητα από τις ιδιαίτερες περιστάσεις, τους ισχύοντες πολιτιστικούς και κοινωνικούς κανόνες ή τη χώρα προέλευσης ή προορισμού.
Προκειμένου να προωθηθεί η εξάλειψη της πρακτικής FGM, απαιτούνται συντονισμένες και συστηματικές προσπάθειες με τη συμμετοχή ολόκληρων κοινοτήτων και με εστίαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και στην ισότητα των φύλων. Αυτές οι προσπάθειες πρέπει να δώσουν έμφαση στον κοινωνικό διάλογο και στη δυνατότητα των κοινοτήτων να ενεργούν συλλογικά για να τερματίσουν αυτή την επιβλαβή πρακτική. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας των γυναικών και των κοριτσιών που υποφέρουν από τις συνέπειές της πρακτικής. Η πολιτική δέσμευση των κυβερνήσεων και των υπευθύνων για τη χάραξη πολιτικής είναι απαραίτητη για τη μετατροπή των προσπαθειών τους σε συγκεκριμένες δράσεις σε εθνικό και τοπικό επίπεδο για την επίτευξη του στόχου της μηδενικής ανοχής στον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων έως το 2030.
To UNFPA, από κοινού με τη UNICEF, ηγούνται του μεγαλύτερου παγκόσμιου προγράμματος για την επιτάχυνση της εγκατάλειψης της πρακτικής. Το πρόγραμμα επικεντρώνεται σήμερα στις 17 χώρες της Αφρικής και υποστηρίζει επίσης τις περιφερειακές και παγκόσμιες πρωτοβουλίες.
Η Ημέρα σχετίζεται επίσης με τους στόχους της τρέχουσας πρωτοβουλίας Spotlight, ενός κοινού σχεδίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών για την εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Ένα από τα ειδικά θέματα της πρωτοβουλίας Spotlight αφορά τη σεξουαλική βία και τη βία με βάση το φύλο και τις βλαβερές πρακτικές στην υποσαχάρια Αφρική, οι οποίες περιλαμβάνουν τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων.
Δείτε επίσης: The Spotlight Initiative: για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών
Μάθετε περισσότερα και υποστηρίξετε το τέλος του ακρωτηριασμού των γυναικείων γεννητικών οργάνων στον ιστότοπο του UNFPA Born Complete.
ΚΥΡΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
|
Πηγή: un.org
Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη
socialpolicy.gr