Εργαστήριο: Αντιμετωπίζοντας άκαμπτες απόψεις ή συγκρούσεις | Πολύχρωμο Σχολείο

ΠΟΤΕ: Κυριακή 3 Μαρτίου, 12 :00 – 15:00 

ΤΟΠΟΣ: Colour Youth, Κοινότητα Lgbtq Νέων Αθήνας  (Σαχτούρη 3, 10553 Αθήνα)

 

«Δύσκολες» ερωτήσεις, κατάλληλες απαντήσεις.

Εισηγήτρια-συντονίστρια εργαστηρίου:
Έλενα Σκαρπίδου, μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου, εκπαιδευτικός δευτεροβάθμιας, επιστημονική συνεργάτρια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος HOMΒAT και μέλος της συγγραφικής ομάδας του.

Για την προετοιμασία σας:
Σκεφτείτε και καταγράψτε δύο τρεις ερωτήσεις/δηλώσεις που αντιμετωπίζετε συχνά, οι οποίες φανερώνουν προκατάληψη και μεταφέρουν συναισθηματική ένταση.
Ερωτήσεις που δεν ικανοποιούνται με πληροφορίες. Ερωτήσεις που νοσταλγούν “μια εποχή που χάθηκε”. Ερωτήσεις που επανέρχονται. Ερωτήσεις που προσβάλλουν. Ερωτήσεις που δεν είναι ερωτήσεις.

Περισσότερα:
Οι συζητήσεις για το φύλο, την ταυτότητα, την έκφραση και τα χαρακτηριστικά φύλου, τον ερωτικό/σεξουαλικό προσανατολισμό, τη σεξουαλική ποικιλομορφία, τη συμπερίληψη και τις διακρίσεις μπορεί να φέρουν στην επιφάνεια αντικρουόμενες απόψεις, θέσεις, πεποιθήσεις και να οδηγήσουν στη διαμόρφωση μίας ατμόσφαιρας φορτισμένης με έντονα, και ενίοτε αρνητικά, συναισθήματα γιατί αυτά τα ζητήματα αγγίζουν πολύ προσωπικές πτυχές ή τις ευαίσθητες χορδές όλων των ανθρώπων (π.χ. προσωπική ταυτότητα). Από τη μία πλευρά, αυτή η έκφραση συναισθημάτων είναι πραγματικά ευεργετική για τις/τους συμμετέχουσες/-χοντες, καθώς συμβάλλει σε μία διαδικασία αποδόμησης στερεοτυπικών, αρνητικών και ομοφοβικών πεποιθήσεων, επιδρά θετικά στην επανεκτίμηση απόψεων και στάσεων (Dankmeijer, P., 2011) και τη διαμόρφωση νέων αντιλήψεων και στάσεων που θα βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, τη γνήσια συμπερίληψη και ισότητα. Από την άλλη, όμως, μας φέρνει σε δύσκολη θέση, καθώς ως ακτιβίστριες/ές, εκπαιδεύτριες/ές ή σύμμαχοι χρειάζεται να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά σε αυτό το συναισθηματικά (και συχνά έντονα) φορτισμένο περιβάλλον.

Για να ανταποκριθούμε στις παραπάνω προκλήσεις, να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας και να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας έχει ενδιαφέρον να διερευνήσουμε ακόμη μια φορά τις αντιλήψεις και τους μύθους που σχετίζονται με την ταυτότητα φύλου και τον ερωτικό/σεξουαλικό προσανατολισμό, ώστε όλα/ες/οι να είμαστε σε θέση να δώσουμε την κατάλληλη απάντηση σε περιπτώσεις κατά τις οποίες δεχτούμε ερωτήσεις ομοφοβικού/σεξιστικού ή τρανσφοβικού περιεχομένου.

Επιμέρους θεματικές:

  • Αντιμετωπίζοντας άκαμπτες απόψεις ή συγκρούσεις
  • Μαθαίνοντας από το συναίσθημα
  • Αντιμετωπίζοντας την αρνητικότητα που απορρέει από θρησκευτικές απόψεις και πεποιθήσεις
  • Κύριες επικοινωνιακές δεξιότητες και δεξιότητες συντονισμού (facilitation)

______________
Η εκδήλωση αυτή πραγματοποιείται στο πλαίσιο των συναντήσεων Δικτύου του Πολύχρωμου Σχολείου.
Οι συναντήσεις του Δικτύου απευθύνονται στους επιστημονικούς συνεργάτες, τις εθελόντριες και τα μέλη του Πολύχρωμου Σχολείου καθώς, σε άτομα που ασχολούνται με το χώρο της εκπαίδευσης (εκπαιδευτικοί, κοινωνικοί επιστήμονες, επαγγελματίες ψυχικής υγείας) και έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για επικοινωνία με το Πολύχρωμο Σχολείο, αλλά κι ευρύτερα, σε άτομα που ενδιαφέρονται για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.
Βασικός σκοπός των συναντήσεων αυτών είναι η επικοινωνία και η ανταλλαγή απόψεων, οπότε φροντίζουμε κάθε συνάντηση να είναι έτσι δομημένη ώστε να μας δίνεται χρόνος να συζητήσουμε άνετα και χωρίς πίεση, ανταλλάσσοντας σκέψεις και προβληματισμούς.

 

Διαβάστε Επίσης  2o webinar του KΕΘΕΑ με θέμα «Φυλακές και απεξάρτηση»

There are no comments

Join the conversation

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*


error: Content is protected !!