ΕΣΡΜ | Κάλεσμα πολιτικών πρόληψης και μη-προαγωγής ρατσιστικών, μισαλλόδοξων και σεξιστικών απόψεων

Το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕΣΡΜ), σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο 4356/2015, άρθρο 17, έχει, μεταξύ άλλων, την αρμοδιότητα να προτείνει πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης των διακρίσεων, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας και να απευθύνει Συστάσεις προς διασφάλιση της προστασίας ατόμων και ομάδων που στοχοποιούνται λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, κοινωνικής προέλευσης, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή χαρακτηριστικών φύλου.

Στο παραπάνω πλαίσιο, το Εθνικό Συμβούλιο κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας εκφράζει τον προβληματισμό του για την προβολή φασιστικών και ρατσιστικών συμβόλων, ακόμα και όταν τα σύμβολα αυτά παρουσιάζονται ως σχέδια δερματοστιξίας (τατουάζ). Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε ότι τα σύμβολα αυτά δεν πρέπει να προβάλλονται ως κομμάτι του lifestyle, ιδίως σε τηλεοπτικές ώρες που παρακολουθεί το νεανικό κοινό. Η εξοικείωση του κοινού, και δη του εφηβικού, με τέτοια σύμβολα οφείλει να μας βρίσκει αδιάλλακτα αντίθετους.

Δεδομένων των ανωτέρω το ΕΣΡΜ καλεί τα τηλεοπτικά κανάλια και τους παρουσιαστές τους να υιοθετήσουν πολιτική πρόληψης και να μην προάγουν ρατσιστικές, μισαλλόδοξες και σεξιστικές απόψεις ή/και εικόνες που δεν συνάδουν με την συνταγματικά κατοχυρωμένη κοινωνική αποστολή της τηλεόρασης. Σε κάθε περίπτωση, οι αρμόδιοι καλούνται να διευκρινίζουν απερίφραστα ότι τέτοιες απόψεις δεν γίνονται ανεκτές από τις εκπομπές που προβάλλουν.

Σας ενημερώνουμε ότι η παρούσα επιστολή κοινοποιείται και στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης προς ενημέρωσή του προκειμένου να προβεί στις κατά την κρίση του ενέργειες.

Με εκτίμηση

Η Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου κατά του

Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας

και Γενική Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Μαρία Γιαννακάκη

Διαβάστε Επίσης  Η εφαρμογή του Ν. 4538/2018 για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας και τα αποτελέσματά του. Η ανάγκη άμεσων θεσμικών και εφαρμοστικών τροποποιήσεων

Be the first to comment on "ΕΣΡΜ | Κάλεσμα πολιτικών πρόληψης και μη-προαγωγής ρατσιστικών, μισαλλόδοξων και σεξιστικών απόψεων"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!