Οι κακές συνθήκες εργασίας αποτελούν την κύρια παγκόσμια πρόκληση στον τομέα της απασχόλησης

Σύμφωνα με νέα έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, η κακή ποιότητα της απασχόλησης είναι το κύριο ζήτημα για τις παγκόσμιες αγορές εργασίας, με εκατομμύρια ανθρώπους να αναγκάζονται να αποδέχονται εργασία σε ακατάλληλες συνθήκες.

Τα νέα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για την Παγκόσμια Έκθεση για την Απασχόληση και την Κοινωνική Προοπτική: Τάσεις 2019 (WESO) δείχνουν ότι η πλειονότητα των 3,3 δισεκατομμυρίων ανθρώπων που απασχολούνται παγκοσμίως, αντιμετώπιζε ανεπαρκή οικονομική ασφάλεια και υλική ευημερία όπως και μειωμένη ισότητα ευκαιριών, για το 2018. Επιπλέον, η πρόοδος για τη μείωση της ανεργίας παγκοσμίως δεν αντικατοπτρίζεται στη βελτίωση της ποιότητας της εργασίας.

“700 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε συνθήκες ακραίας ή μέτριας φτώχειας παρά την ύπαρξη απασχόλησης.”

Damian Grimshaw, ILO Director of Research

 

Η έκθεση, που δημοσιεύθηκε από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, αναφέρει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αρκετά μεγάλα ελλείμματα στην αξιοπρεπή εργασία, προειδοποιώντας ότι με το σημερινό ρυθμό προόδου για την επίτευξη του στόχου της αξιοπρεπούς εργασίας για όλους, όπως ορίζεται στους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης, ιδιαίτερα τον στόχο SDG 8, φαίνεται να μην είναι ρεαλιστική για πολλές χώρες. 

 

“Ο SDG 8 δεν αφορά μόνο την πλήρη απασχόληση αλλά την και ποιότητα αυτής της απασχόλησης. ” 

Deborah Greenfield, ILO Deputy Director-General for Policy

 

Μεταξύ των θεμάτων που επισημάνθηκαν στην έκθεση είναι η έλλειψη προόδου όσον αφορά τη γεφύρωση του έμφυλου χάσματος στη συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό. Μόνο το 48% των γυναικών βρίσκεται στο εργατικό δυναμικό, έναντι 75% των ανδρών. Οι γυναίκες καταλαμβάνουν επίσης πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ως εργατικό δυναμικό με προοπτικές που υποχρησιμοποιείται ή μένει ανεκμετάλλευτο. Ένα άλλο ζήτημα είναι η επιμονή της άτυπης απασχόλησης, με έναν τεράστιο αριθμό εργατικού δυναμικού 2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων – το 61% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού – να έχει κατηγοριοποιηθεί ως τέτοιο. Επίσης, ανησυχητικό είναι ότι περισσότεροι από ένας στους πέντε νέους (ηλικίας κάτω των 25 ετών) δεν απασχολούνται, δεν καταρτίζονται ή εκπαιδεύονται, θέτοντας σε κίνδυνο τις μελλοντικές τους προοπτικές για απασχόληση.

Η ετήσια έκθεση επισημαίνει επίσης κάποιες θετικές τάσεις. Εάν η παγκόσμια οικονομία καταφέρει να αποφύγει μια σημαντική κάμψη, προβλέπεται ότι η ανεργία θα μειωθεί περαιτέρω σε πολλές χώρες. Υπήρξε επίσης μεγάλη μείωση της εργασιακής φτώχειας τα τελευταία 30 χρόνια, ιδίως στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, καθώς και αύξηση του αριθμού των ατόμων που παρακολουθούν εκπαίδευση ή κατάρτιση.

Κύρια Ευρήματα στην Περιφέρεια της Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας

Στη Βόρεια, Νότια και Δυτική Ευρώπη, η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο μέσα στο διάστημα μιας δεκαετίας και πρόκειται να συνεχίσει να μειώνεται μέχρι το 2020.

Στην Ανατολική Ευρώπη ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 0,7% τόσο το 2019 όσο και το 2020, αλλά ταυτόχρονα η συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού σημαίνει ότι το ποσοστό ανεργίας θα μειωθεί.

Η μακροχρόνια ανεργία ανέρχεται σε ποσοστό 40% σε ορισμένες χώρες.

Η μη τυπική απασχόληση εξακολουθεί να είναι διαδεδομένη, στο 43%, στην Κεντρική και Δυτική Ασία.

Η εργασιακή φτώχεια, η κακή ποιότητα της εργασίας και οι επίμονες ανισότητες στην αγορά εργασίας εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία.

 

Πηγή: ilo.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Πανδημίες: Αλλάζουν τον τρόπο αντιμετώπισης της ηλικίας και της γήρανσης;

Be the first to comment on "Οι κακές συνθήκες εργασίας αποτελούν την κύρια παγκόσμια πρόκληση στον τομέα της απασχόλησης"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!