Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2019

9,6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από καρκίνο. Μεγαλύτερο ποσοστό θανάτων από ότι εκείνων του HIV / AIDS, της ελονοσίας και της φυματίωσης μαζί. Μέχρι το 2030, οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι θάνατοι από καρκίνο θα αυξηθούν στα 13 εκατομμύρια.

Πάνω από από το ένα τρίτο των περιστατικών καρκίνου μπορεί να προληφθεί. Ακόμη ένα τρίτο μπορεί να θεραπευτεί αν διαγνωστεί νωρίς και αντιμετωπιστεί σωστά. Με την εφαρμογή κατάλληλων στρατηγικών για την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, μπορούν να σωθούν έως και 3,7 εκατομμύρια ζωές κάθε χρόνο.

Πρόοδος

Σήμερα γνωρίζουμε πολλά περισσότερα για τον καρκίνο από ό,τι στο παρελθόν. Μέσα από την επένδυση στην έρευνα και την καινοτομία, παρατηρήσαμε εξαιρετικές καινοτομίες στην ιατρική, τη διάγνωση και την επιστημονική γνώση. Όσα περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο περισσότερη πρόοδο μπορούμε να επιτύχουμε όσον αφορά τη μείωση των παραγόντων κινδύνου, την αύξηση της πρόληψης και τη βελτίωση της διάγνωσης, πρόληψης, θεραπείας και περίθαλψης του καρκίνου.

Αντίκτυπος

Τα τελευταία χρόνια, τα Ηνωμένα Έθνη, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας και άλλοι οργανισμοί του ΟΗΕ έχουν αναγνωρίσει την επείγουσα ανάγκη για μια παγκόσμια δέσμευση, για ένα μελλοντικό κόσμο χωρίς καρκίνο.

Ισότητα

Σήμερα, περισσότερο από το ήμισυ (65%) των θανάτων από καρκίνο συμβαίνουν στα λιγότερο ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου. Ακόμη όμως και αν κανείς ζεί σε χώρα με υψηλότερο εισόδημα, εξακολουθούν να υπάρχουν ανισότητες μεταξύ των κοινοτήτων χαμηλότερων εισοδημάτων, των ιθαγενών, των μεταναστών, των προσφύγων και των αγροτικών κοινοτήτων. Η ισότιμη πρόσβαση στην πρόληψη του καρκίνου, τη διάγνωση, τη θεραπεία και τη φροντίδα μπορεί να σώσει ζωές.

Αλλαγή

Μέσω της αύξησης του δημόσιου και πολιτικού αλφαβητισμού και γνώσης για τον καρκίνο, μειώνουμε τον φόβο, αυξάνουμε την κατανόηση, διαλύουμε μύθους και παρανοήσεις και αλλάζουμε συμπεριφορές και αντιμετώπιση.

Κάθε χρόνο, άτομα και κοινότητες σε όλο τον κόσμο συναντώνται για να υποστηρίξουν όσους νοσούν, να δυναμώσουν τη συλλογική μας φωνή, να αναλάβουν προσωπική δράση και να πιέσουν τις κυβερνήσεις να κάνουν περισσότερα για ένα καλύτερο μέλλον στον τομέα της υγείας. Το 2019 ξεκινά μια τριετή εκστρατεία για την Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου, η οποία επικεντρώνεται γύρω από τον καθέναν και καθεμία από μας.

 

Πηγή: worldcancerday.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Το 14 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως εξακολουθούν να μην έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες γραμματισμού

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου 2019"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!