Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2019

Η κοινωνική δικαιοσύνη αποτελεί βασική αρχή για την ειρηνική και ευημερούσα συνύπαρξη εντός και μεταξύ των εθνών. Όταν προωθούμε την ισότητα των φύλων ή τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών και των μεταναστών, υποστηρίζουμε τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης. Προωθούμε την κοινωνική δικαιοσύνη όταν αφαιρούμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι λόγω φύλου, ηλικίας, φυλής, εθνότητας, θρησκείας, πολιτισμού ή αναπηρίας.

Για τα Ηνωμένα Έθνη, η επιδίωξη της κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους αποτελεί τον πυρήνα της παγκόσμιας αποστολής τους για την προώθηση της ανάπτυξης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Η υιοθέτηση από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας της Διακήρυξης για την κοινωνική δικαιοσύνη για μια δίκαιη παγκοσμιοποίηση είναι μόνο ένα πρόσφατο παράδειγμα της δέσμευσης του συστήματος του ΟΗΕ για κοινωνική δικαιοσύνη. Η Διακήρυξη επικεντρώνεται στην εξασφάλιση δίκαιων αποτελεσμάτων για όλους μέσω της απασχόλησης, της κοινωνικής προστασίας, του κοινωνικού διαλόγου και των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων στην εργασία.

 

Δείτε επίσης: Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας και τα θεμέλια της κοινωνικής δικαιοσύνης

 

Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2019: Εάν θέλετε Ειρήνη και Ανάπτυξη, Εργαστείτε για Κοινωνική Δικαιοσύνη

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει δημιουργηθεί πάνω σε αυτήν την αρχή: σκαλισμένες πάνω στα θεμέλια της πρώτης έδρας της είναι οι λέξεις “si vis pacem, cole justitiam” “Αν επιθυμείτε ειρήνη, καλλιεργήστε τη δικαιοσύνη”. Για εκατό χρόνια η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας έχει επιδιώξει την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης μέσω του κόσμου της εργασίας.

“Η τεχνολογία έχει δημιουργήσει θέσεις εργασίας, έχει ανοίξει ευκαιρίες και έχει ανακουφίσει από την αγγαρεία, αλλά δισεκατομμύρια ανθρώπων εξακολουθούν μετά βίας να επιβιώνουν στην άτυπη οικονομία. ” 

ILO Director-General Guy Ryder

Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι σήμερα περίπου 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν σε ευάλωτες συνθήκες και καταστάσεις συγκρούσεων, εκ των οποίων περισσότερα από 400 εκατομμύρια είναι ηλικίας από 15 έως 29 ετών.

Η δημιουργία θέσεων εργασίας, οι καλύτερες θέσεις εργασίας και η καλύτερη πρόσβαση στην απασχόληση για το κατώτατο 40% δίνουν την δυνατότητα για αύξηση των εισοδημάτων και συμβάλουν σε πιο συνεκτικές και δίκαιες κοινωνίες και, ως εκ τούτου, είναι σημαντικές για την πρόληψη των βίαιων συγκρούσεων και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων μετά τη σύγκρουση.

“Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δικαιώματα και τα πρότυπα που στηρίζουν την αξιοπρεπή εργασία, τις πολιτικές που προωθούν την αξιοπρεπή εργασία, τις συνθήκες υπό τις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργήσουν αξιοπρεπή εργασία”. 

ILO Director-General Guy Ryder

 

Διαβάστε επίσης: Διακινούμενοι Εργαζόμενοι: Αναζήτηση της Κοινωνικής Δικαιοσύνης | Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2018

 

Πηγές: un.org, ilo.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Ελένη Τομπέα

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Ίση αμοιβή για ίση εργασία | Διεθνής Ημέρα Ισότητας των Αμοιβών

Be the first to comment on "Παγκόσμια Ημέρα Κοινωνικής Δικαιοσύνης 2019"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!