Call It Femicide: Έκθεση του Καναδικού Παρατηρητηρίου για την Γυναικοκτονία

Τα τελευταία 40 χρόνια, μια γυναίκα ή ένα κορίτσι δολοφονούνταν κάθε 2,5 μέρες στον Καναδά, σύμφωνα με νέα έκθεση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα.

Η Έκθεση Call It Femicide (“Ονόμασε το Γυναικοκτονία”),  διαπίστωσε πως αυτή η τάση παρέμεινε περίπου η ίδια κατά τις τελευταίες 4 δεκαετίες.

Πρόκειται για την πρώτη ετήσια έκθεση του Καναδικού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία, τη Δικαιοσύνη και τη Λογοδοσία, η οποία δημοσιεύτηκε ως απόκριση στο κάλεσμα του ΟΗΕ για τη δημιουργία Παρατηρητηρίων για την Γυναικοκτονία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η έκθεση διαπίστωσε ότι 148 γυναίκες και κορίτσια έχασαν την ζωή τους εξαιτίας της βίας το 2018, με το υψηλότερο ποσοστό να σημειώνεται στο Νούναβουτ, ακολουθούμενη από το Γιούκον, το Νιου Μπράνσγουικ, και τη Μανιτόμπα.

Πολλοί από αυτούς τους θανάτους ήταν γυναικοκτονίες — φόνοι γυναικών και κοριτσιών που συνήθως διαπράττουν άνδρες. Η έκθεση αναφέρει:

“Οι άνδρες είναι οι βασικοί δράστες των γυναικοκτονιών και, όπως έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, σε έκθεση σχετικά με την πρόοδο για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, αυτή η μορφή βίας διαιωνίζεται και συντηρείται μέσω των πατριαρχικών συστημάτων καταπίεσης και της διαρκούς έμφυλης ανισότητας”.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε αναφορές μέσων ενημέρωσης για πιθανές γυναικοκτονίες μέσα στο 2018, και εντόπισε τις κοινωνικές και νομικές αντιδράσεις σε αυτά τα εγκλήματα.

Μέσα από αυτήν την μελέτη, ελπίζουν πως θα αναγνωρίσουν τις τάσεις των γυναικοκτονιών, τα μοτίβα και τις συνθήκες, και θα συγκεκριμενοποιήσουν τα μελλοντικά ερευνητικά αντικείμενα.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως το 53% των γυναικών έχασαν τη ζωή τους από άνδρες συντρόφους, το 13% από άλλους άνδρες-μέλη της οικογένειας τους, το 13% από άνδρες που γνώριζαν και το 21% από άγνωστους άνδρεςένα μοτίβο που παρατηρήθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αυτό σημαίνει πως κατά το 79% των περιπτώσεων, τα θύματα γνώριζαν τους άνδρες που τους επιτέθηκαν.

Η Patricia Lewis ήταν πιθανώς ένα τέτοιο θύμα. Λέγεται πως δολοφονήθηκε στο σπίτι της στο Γκελφ, του Οντάριο, και ο γιος της, Lawrence Kemp, κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία δεύτερου βαθμού τον Νοέμβριο του 2018, σύμφωνα με την HuffPost του Καναδά.

Ως γυναίκες, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την ασφάλεια μας. Εκπαιδευόμαστε να είμαστε σε ετοιμότητα για την ασφάλεια μας όσον αφορά τους αγνώστους, όμως πραγματικά δεν πρόκειται για αυτό. Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε,” ανέφερε η ανηψιά του Kemp,  Connie Marangwanda . “Σκεφτείτε όλες τις γυναίκες εκεί έξω που κακοποιούνται και καταδυναστεύονται στα ίδια τους τα σπίτια, για τις οποίες δεν γνωρίζουμε τίποτα. Αυτές οι γυναίκες δεν έχουν καμία βοήθεια και η κοινωνία τείνει να τις επικρίνει, αντί να τις υποστηρίζει.

Η καθηγήτρια Myrna Dawson, διευθύντρια του Καναδικού Παρατηρητηρίου για τη Γυναικοκτονία, τη Δικαιοσύνη και την Λογοδοσία, σημείωσε πως δεν πρόκειται για ένα ζήτημα που απασχολεί μόνο τον Καναδά.

“Παρακολουθώντας την κατάσταση τον τελευταίο χρόνο, επηρεαστήκαμε σε μεγάλο βαθμό και σε πραγματικό χρόνο” ανέφερε η καθηγήτρια.  “Μέρα παρά μέρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια ακόμη υπόθεση γυναίκας ή κοριτσιού που δολοφονήθηκε.”

Η έκθεση λειτουργεί επίσης ως ένα μέσο μνημόνευσης και των 148 ονομάτων των θυμάτων.

Αυτή η έκθεση παρέχει μια “ελάχιστη εκτίμηση” καθώς μερικές υποθέσεις ανθρωποκτονιών δεν έχουν ακόμη αναφερθεί ή αναγνωριστεί ως ανθρωποκτονίες. Οι ερευνητές μελετούν επίσης δεδομένα για το 2016 και το 2017, και προγραμματίζουν να καταγράψουν επίσης και προηγούμενα έτη.

 

Πηγή: globalcitizen.org

Απόδοση/Επιμέλεια: Τομπέα Ελένη

socialpolicy.gr

 

Διαβάστε Επίσης  Το 14 τοις εκατό των ενηλίκων παγκοσμίως εξακολουθούν να μην έχουν αναπτύξει βασικές δεξιότητες γραμματισμού

Be the first to comment on "Call It Femicide: Έκθεση του Καναδικού Παρατηρητηρίου για την Γυναικοκτονία"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


error: Content is protected !!