Τον Νοέμβριο το project “the Europe Kids Want”, μία συνεργασία μεταξύ UNICEF και Eurochild, εξέδωσε έκθεση με τα πρώτα αποτελέσματα έρευνας σε δείγμα περισσότερων από 13.500 παιδιών και νέων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η έρευνα περιείχε ερωτήματα σχετικά με τις απόψεις-οπτική των παιδιών και των νέων ανθρώπων για διάφορα ζητήματα, όπως το σχολείο, η εργασιακή ασφάλεια, η βία, η τρομοκρατία και η κλιματική αλλαγή.
Ποια ήταν τα ευρήματα της έρευνας;
Η πολύγλωσση διαδικτυακή έρευνα έλαβε περισσότερες από 13.500 απαντήσεις από 23 χώρες. Το ηλικιακό εύρος των ερωτηθέντων κυμαινόταν, με το 3,2% των ερωτηθέντων να είναι ηλικίας 9 ετών ή μικρότεροι, το 35,2% ηλικίας μεταξύ 10-14 ετών, το 39,2% ηλικίας μεταξύ 15-17 ετών, και το 22,4% ηλικίας μεταξύ 18-30 ετών.
Η έκθεση υπογραμμίζει ενδιαφέροντα ευρήματα αναφορικά με τα ζητήματα που απασχολούν τα παιδιά και τους νέους ανθρώπους σε σχέση με το μέλλον και την ευημερία τους:
- Γενικότερα οι τρεις μεγαλύτεροι φόβοι – όπως δήλωσαν τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι – ήταν ο φόβος μη-εύρεσης εργασίας (53%), η πιθανότητα πολέμου ή τρομοκρατικών επιθέσεων (48%), και η κλιματική αλλαγή (41%).
- Τα τρία κύρια ζητήματα ανησυχίας αναφορικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες ήταν: η ανάρτηση ανάρμοστων σχολίων ή μεταφόρτωση αντίστοιχων φωτογραφιών ή βίντεο (48%) – η αποκάλυψη σε άλλους των προσωπικών και ιδιωτικών πληροφοριών τους (37%) – και άνθρωποι που προσποιούνται πώς είναι κάποιοι άλλοι (34%).
- Οι κύριοι τρόποι τους οποίους τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι αναγνώρισαν ως μέσα για να καταστήσουν τα σχολεία πιο ασφαλή ήταν να διασφαλιστεί πώς τα παιδιά που θεωρούνται “διαφορετικά” δεν υπόκεινται σε κακομεταχείριση (62%), πώς ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) πρέπει να τερματιστεί (43%), και να διασφαλιστεί πώς κανείς δεν μπορεί να κάνει χρήση ή να αγοράσει ναρκωτικές ουσίες ή αλκοόλ εντός των σχολείων ή σε κοντινούς χώρους (36%).
- Οι τρεις κυριότερες συστάσεις των παιδιών και των νέων ανθρώπων προς την ΕΕ ήταν οι εξής: η ΕΕ θα πρέπει να βοηθήσει στη διατήρηση της ειρήνης στον κόσμο (54%), να προστατεύσει το περιβάλλον (46%), και να βοηθήσει στη διασφάλιση πώς όλοι/όλες μεταχειρίζονται ισότιμα (41%).
Τι σημαίνουν τα αποτελέσματα της έρευνας;
Η έκθεση καταλήγει σε συστάσεις σχετικά με το ποια μέτρα μπορεί να λάβει η ΕΕ για να αντιμετωπίσει τους προβληματισμούς και ανησυχίες των παιδιών και των νέων ανθρώπων:
- Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να επενδύει στην αγορά εργασίας και στη μελλοντική απασχολησιμότητα των παιδιών, όπως στη μείωση των ανισοτήτων και στη διάρρηξη του κύκλου της μειονεξίας
- Τα παιδιά και οι νέοι θα πρέπει να ενδυναμωθούν ώστε να συμμετέχουν πιο ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων καθώς θεωρούνται ως οι ηγέτες/ηγέτιδες της αλλαγής.
- Η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσει να ενισχύει την ευαισθητοποίηση και να μοιράζεται καλές πρακτικές για την προστασία των παιδιών από τις διαφορετικές μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένου του διαδικτυακού εκφοβισμού (online bullying).
- Τα Κράτη Μέλη και η ΕΕ θα πρέπει να συνεχίσουν να προάγουν και να προστατεύουν τα δικαιώματα όλων των παιδιών ‘ανεξαρτήτως της καταγωγής τους ή του μεταναστευτικού τους καθεστώτος’.
- Η ΕΕ θα πρέπει να σεβαστεί τη Συμφωνία του Παρισιού (για την κλιματική αλλαγή), η οποία θα μπορούσε να ‘διασφαλίσει ένα υγιές μέλλον για όλα τα παιδιά’.
Η διαδικτυακή έρευνα, η οποία ξεκίνησε τον Ιούνιο, παραμένει ανοιχτή και διαθέσιμη σε 29 γλώσσες.
Δείτε και συμμετάσχετε στην έρευνα και στην ελληνική γλώσσα
Μετάφραση/ Απόδοση: Ντούνης Ανδρέας
ec.europa.eu
socialpolicy.gr